fbpx

Ministrica Kolar Celarčeva ima probleme, ki jih niti denar ne more rešiti

Foto: STA

Miro, pomagaj! Če tvoji poslanci podpirajo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, zakaj ji potem ne stopijo v bran tako, kot je treba? Izgovor “tudi ministrica je samo človek” pač ne zdrži.

Takoj, ko je začela vprašanja poslancem SMC, ki so se zbrali v podporo Milojki Kolar Celarc, zastavljati novinarka naše hiše, je njihova piarovka poskočila in nas omejila na dve vprašanji. Iz oči poslancev SMC je sejal strah – ki pa je čisto razumljiv, saj so si v samo dveh letih pridelali toliko grehov, da verjamemo, da od novinarjev pač ne morejo niti malo predvideti, kaj bo zastavljeno.

Jim mora pokimati piarovka, da vedo, da je tisto, kar govorijo, resnično?
Pa smo začeli: V predvolilnem času ste obljubljali, da boste izkoristili korupcijo v zdravstvu, skrajšali čakalne dobe in uredili finance v slovenskih bolnišnicah – danes, dve leti po tem, ni še nič narejeno. Se vam ne zdi, da ste se izneverili svojim načelom, ki ste jih zagovarjali pred volitvami? Na to je vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer odgovorila, da bo več o načrtih, ki jih ima zdravstvena ministrica, povedanega jutri na interpelaciji. Ob tem je ves čas živčno pogledovala k njihovi piarovki, očitno, če odgovarja pravilno. Odgovora na naše vprašanje nismo dobili.

“Ministrica je imela pomembnejše opravke” – tako opravičujejo njen dopust
Drugo vprašanje se je nanašalo na sestanek, ki so ga imele vodje zdravstvenih centrov, med drugim tudi vodja Kliničnega centra Ljubljana in vodja bolnišnice v Izoli glede varnosti v bolnišnicah. Le nekaj dni pred tem je namreč v Izoli nekdanji udbovec streljal in zdravnika hladnokrvno ustrelil v glavo, policista pa v srce. Le tri dni zatem je nek moški grozil v Kliničnem centru v Ljubljani, da ga bo pognal v zrak, kar spet kaže na to, kako ogroženi so zdravniki. In v tem občutljivem obdobju na omenjeni sestanek ni bilo Milojke Kolar Celarc. In kaj pravi Simona Kustec Lipicer na njen aroganten odnos?

“Mislim, da je nekorektno in neprimerno, da se ministrico za zdravje obtožuje vsega slabega, kar se zgodi v zdravstvu oziroma v zdravstvenem sistemu. Zakaj ne izpostavite kakšnega dobrega primera? Druga zadeva, vsak človek pri svojem delu se tudi moti. Da, strinjam se, če nekoga povabiš v goste, je zelo slabo, če potem nisi tisti, ki mu tudi odpreš vrata. Mislim, da je tukaj šlo za napako, ki se ne bi smela storiti. Ministrica je samo človek. Očitno so ji prišle vmes neke druge pomembne obveznosti in je pač odreagirala tako, kot je odreagirala.”

Izgleda, da poslanci SMC bolj malo vedo, kaj počnejo njihovi ministri. Celarčeva je takrat odšla na dopust, ker ga je imela rezerviranega že v naprej. Tako je to, ko je v naprej rezerviran dopust pač bolj pomemben od varnosti v zdravstvenih ustanovah.

Kriva je javnost, kaj pa imamo previsoka pričakovanja?!
Da vse le ni tako, kot bi pričakovali, pa je že v uvodnih besedah dal vedeti generalni sekretar stranke SMC Jože Artnak, ki je povedal, da niso krivi oni, temveč vi, drage volivke in volivci (verjetno) SMC – kaj pa ste imeli tako visoka pričakovanja! To je njegova izjava: “Morda smo začeli res bolj počasi, vendar so bila pričakovanja javnosti morda večja. Vsekakor je pred nami še skoraj dve leti in poskrbeli bomo, da se bodo obljube izpolnile do konca mandata.”

Cerar končno priznal, da imajo probleme
Svoje pa sta povedala tudi premier Miro Cerar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Cerar je poudaril, da ima njegova vlada vizijo slovenskega zdravstva v prihodnosti. “Javno zdravstvo, za katero nam v tujini in Svetovna zdravstvena organizacija priznavajo, da je dobro, želimo ohraniti, okrepiti in seveda slediti naši viziji, da bo to zdravstvo ostalo in postalo vzdržno tudi za prihodnje rodove, da bodo tudi naši mladi imeli v prihodnjih letih na razpolago tako dobre zdravstvene usluge, kot smo jih imeli mi v preteklosti in kot jih imamo vsaj v večini še danes.” Kljub vsemu pa je priznal, da imajo tudi težave na tem področju. “Ob vseh teh dobrih, odličnih zdravnikih in zdravstvenih delavcih so seveda v zdravstvu tudi takšni, ki niso te vrste. Tukaj se pojavijo potem te težave. Imamo različne afere, tudi korupcijo, in s tem se tudi vlada sooča,” si je le priznal resnico Cerar.

Kot je jasno v nekaj zadnjih dneh, je Cerar obrnil ploščo. Če je še pred nekaj tedni govoril le to, kako je njegova vlada uspešna, zdaj govori, naj damo njegovi vladi čas, da pokaže, česa je sposobna. Vsekakor so v teh dveh letih imeli dovolj časa, da bi lahko pokazali, da tisto, kar so obljubljali v predvolilnem času, mislijo resno. Cerar pa je povedal: Potrebujemo razumevanje javnosti, zato apeliram, da javnost podpre vlado v tem prizadevanju za kvalitetno javno zdravstvo, da se vsi tisti negativni pojavi, čakalne vrste, korupcija, odpravijo in preprečijo.”

Ministrica za zdravje odkriva le anomalije in težave v komunikaciji – kar je jasno večini Slovencev, kaj pa rešitve?!
Milojka Kolar Celarc je sprva predstavila nekaj na pol narejenih projektov. Dodala je, da bo do novega leta pripravila vse za zmanjšanje čakalnih vrst, vendar pa je to obljubljala že marca 2015 in maja 2016. Kaj je tokrat drugače in zakaj bi ji verjeli? Kolar Celarčeva pravi, naj ji verjamemo, ker je “povedala, da so čakalne vrste kompleksen problem, ki ni rešljiv čez noč in so potrebni številni ukrepi, predvsem sistemski. Pilotni projekt na treh bolnišnicah je pokazal, kje vse so anomalije in problemi, pokazal je tudi, da imamo v slovenskem zdravstvu težavo v komuniciranju, tako na primarni ravni – družinski zdravniki, specialisti, ginekologi … – še bolj pa pomanjkanje komunikacije med primarijem in sekundarijem.”

Živčna ministrica: “Kako naj to rešim z enim zamahom?”
Ob vsem tem se pojavlja vprašanje, kaj je ministrica konkretno naredila za zmanjšanje čakalnih vrst? Te so se v zadnjih dveh letih, odkar je ministrica Kolar Celarčeva, kar podvojile, “zasluga” pa gre predvsem njenemu zamujanju z reformami. “Čakalne dobe so zelo kompleksen problem. Prvič, odvisne so od tega, kako družinski zdravniki napotujejo na specialistične preglede in posege. Če se družinski zdravniki odločijo, da se bodo šli tako imenovano defenzivno medicino ali da stavkajo, potem enostavno lahko pišejo samo napotnice. In ga ni ministra za zdravje, ki bi, če bi prišlo do tega, naredil(a) to, da ne bi bilo čakalnih dob. Veste, da ste na sekundariju omejeni s prostorskimi kapacitetami, z opremo in s kadri. Število specializacij pa v Sloveniji ves ta čas razpisuje Zdravniška zbornica. Torej, zakaj je pomanjkanje določenih specializacij? Res je, da je ministrstvo za zdravje dajalo soglasja in nočem špekulirati, zakaj so moji predhodniki pristajali na soglasja. Za moj mandat lahko povem, da se nisem strinjala in sem predlagala večje število predvsem za tiste specializacije, kjer je velik primanjkljaj, od anesteziologov, patologov, urologov in še kje bi se našlo. Če se gredo družinski zdravniki defenzivno medicino, pišejo napotnice, v sekundariju pa ste omejeni s številom kadrov in prostorov, ne vem, kako bi lahko rešil ta problem z enim zamahom, ker vam tukaj tudi denar nič ne pomaga.”

Izborila si je čas do novega leta – in očitno tudi še naprej
In če do novega leta, kot obljublja Kolar Celarčeva, ne bo nobenih premikov – tudi glede skrajšanja čakalnih dob? Bo potem Cerar končno udaril po mizi in zamenjal ministrico za zdravje? “Potrudil se bom, da bomo omogočili ministrici, da v prihodnjih mesecih zakone, ki jih ima bolj ali manj pripravljene, zdaj uveljavlja. Če pa bo želel kdo zadnji hip, zdaj ko gre zares, zdaj ko moramo narediti ključni korak, da bo bolje, to preprečiti, pa bo moral to pojasniti javnosti,” se je izognil konkretnemu odgovoru.

M. S.