fbpx

Ministrica Kolar Celarčeva vse bližje svojemu koncu. S podpisom sporazuma poskrbela za huda koalicijska trenja

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov. Zaradi podpisa pa že vre v koaliciji, čeprav je ministrica poudarila, da ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti.

Po mnenju poslanke SDS Jelke Godec to neskladje dokazuje, da navedbe o politični stabilnosti ne držijo. Na področju zdravstva se po njenem mnenju kažejo razprtije v koaliciji že dalj časa. Godčeva sicer opozarja, da te zadeve niso od včeraj ali danes, pač pa se razprtije kažejo že dalj časa. “Ministrica in premier zadeve le še poglabljata,” je ocenila poslanka.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je ocenil, da ta zaplet kaže na neizdelane politike delovanja vlade. “Vse skupaj je reaktivno na dane situacije in vlada preko ministrov gasi probleme, vendar v napačni smeri,” meni Dobovšek. Po njegovem mnenju bi ministrica tako ali tako morala odstopiti zaradi problematike čakalnih vrst, ker ne kreira politike in zakonodaje, pa tudi, “ker nima zaupanja tako vlade kot partnerjev in ker se noče ni ne zna pogajati s partnerji”.

V koaliciji je namreč danes završalo, saj so vse tri koalicijske stranke opozorile, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ni imela zelene luči koalicije za spremembe v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja.

Še bolj napeto je v koaliciji
Takšen sporazum, kot naj bi ga vladna stran sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, ni bil v dogovoru s koalicijo, je danes povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Če je ministrica Milojka Kolar Celarc prekoračila svoja pooblastila in bo s tem morda zrušila dogovor z javnim sektorjem, bo moral premier Miro Cerar na to odgovoriti, je oster Han.

Tudi podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je glede na javne izjave obeh strani ocenil, da izjave izpadejo nekoliko nejasno. Na koaliciji je bilo po njegovih navedbah namreč jasno rečeno, da v tem trenutku ne bo posega v plačne razrede, da pa je to vprašanje, ki se lahko odpre na pogajanjih z vsemi sindikati javnega sektorja prihodnje leto.

Trdi, da ni prekoračila sklepov vlade
Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. Prav tako so bili večkrat pooblaščeni za vodenje pogajanj, nazadnje prejšnji četrtek. Ministrica po današnjem obisku na vladi, kjer je pojasnjevala vsebino sporazuma, meni, da vlada stoji za njo in je pomirjena z njenimi pojasnili. “Nisem prekoračila sklepov na vladi. Če bi bilo to naknadno ugotovljeno, bom odstopila,” je dejala ministrica.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin pa pričakuje, da bo vlada potrdila danes parafiran sporazum. “V teh prostorih sem parafiral več sporazumov in se še ni zgodilo, da vlada tega ne bi potrdila, ker bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost,” je dejal. Glede na izjave nekaterih drugih sindikatov, ki pogojujejo nadaljevanje pogajanj s parafo sporazuma, pa je dejal, da če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi.

M. P., STA