fbpx

Ministrstvo za zunanje zadeve prikriva plače nekaterih vodilnih – je v ozadju ljubezensko razmerje ministra Erjavca?

Karl Erjavec (Foto: STA)

V Sindikatu slovenskih diplomatov se že od februarja lani borijo za pridobitev plačilnih list nekaterih vodilnih uslužbencev in funkcionarjev Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), vendar jim le-to podatke vztrajno prikriva, čeprav je informacijski pooblaščenec presodil, da gre za javno dostopne informacije. Še več, MZZ toži informacijskega pooblaščenca in sindikalnega zaupnika Petra Goloba, ker naj bi slednji želel namigovati na “intimnost razmerja” med ministrom Karlom Erjavcem in vodjo njegovega kabineta Vlasto Vivod. 

Ministrstvo za zunanje zadeve se je s Sindikatom slovenskih diplomatov zapletlo v pravo sodno vojno, in to vse zaradi prikrivanja plačilnih list nekaterih funkcionarjev MZZ. Sindikalnega zaupnika sindikata diplomatov Petra Goloba pa tožba obtožuje neresničnega in zlonamernega obtoževanja ministra Karla Erjavca, da je vodja njegovega kabineta Vlasta Vivod njegova tesna prijateljica, in celo namiguje na intimno razmerje.

Golob na svojem blogu opisuje, da sam ni nikoli omenjal besedne zveze “intimnost razmerja”, temveč je uporabil bolj nedolžno verzijo zveze “tesna prijateljica”, zato se mu zdi nenavadno, da izkušeni politik Erjavec začuti namig na svojo intimnost ter potoži, da se mu s tem posega v družinsko življenje.

Sodna praksa Evropskega sodišča: Politiki morajo dopustiti višjo stopnjo zanimanja za svojo zasebnost
“Vsak visoki in medijsko izpostavljeni politik mora dopustiti višjo stopnjo zanimanja za svojo zasebnost od nekega običajnega državljana, vendar v konkretnem primeru sploh ni šlo za kakršnokoli zanimanje za njegovo zasebnost, kaj šele za njegovo intimno razmerje. Ravno nasprotno, sam se je odločil izpostavljati svojo intimnost, in sicer na najbolj neprimeren način – v pripravljalni vlogi v sodnem procesu!” zapiše toženi sindikalni zaupnik.

Da ne gre za neresnične ali zlonamerne govorice, Golob podkrepi z dejstvi, da je prav Erjavec tisti, ki je Vlasti Vivod omogočil hitro in bleščečo kariero, v kateri je z bliskovito hitrostjo napredovala iz navadne bibliotekarke na Ministrstvu za obrambo do profesionalne diplomatke MZZ, in to brez predhodnih diplomatskih izkušenj. Sedaj je imenovana v najvišji uradniški naziv sekretarke v 54. plačilnem razredu. Spomnimo, da je njuno domnevno intimno razmerje že septembra 2014 razkril portal Požareport.

Zelo tesno prijateljstvo ali kronizem
Medsebojno “prijateljsko” naklonjenost ministra Erjavca in Vivodove Golob podkrepi še z nerazumno visokim finančnim nagrajevanjem v času največje finančne krize, s katerimi je vodja kabineta v obliki dodatkov za stalno pripravljenost zaslužila dodatnih 1100 evrov na mesec, preko 650 evrov na mesec naj bi prejela kot dodatek za delovno uspešnost, dodatnih 500 evrov za delo preko polnega delovnega časa ter še 150 evrov na podlagi položajnega dodatka.

Poleg ljubezenskih afer v Mladiki pa Peter Golob omeni še finančno nagrajevanje nekdanjega vodja pravne službe MZZ Boštjana Puclja, ki naj bi bil po njegovih besedah soodgovoren za nezakonita ravnanja vodstva MZZ in povzročeno škodo. Odgovor ministrstva na tožbo posredno priznava nagrade v obliki dodatka za povečan obseg, navedbe o nezakonitosti ravnanj pa označi za žaljive in neresnične, obenem pa izrecno prizna, da je bilo v postopku Golobove izvršbe proti MZZ sprejeto zmotno pravno stališče MZZ “popolnoma usklajeno” z državnim pravobranilstvom. “Slednje potrjuje, da se nisem motil glede soodgovornosti za zmotno pravno stališče MZZ, saj je pravno službo MZZ tedaj nesporno vodil imenovani, MZZ pa je v postopku izvršbe izgubilo in plačalo visoko odškodnino v breme davkoplačevalcev. MZZ pa je priložilo tudi dopis državnega pravobranilstva z dne 13. 5. 2009, iz katerega dejansko izhaja soodgovornost treh državnih pravobranilcev (med njimi današnjega vodje državnega pravobranilstva Jurija Groznika) za sprejeto napačno pravno stališče MZZ in posledično povzročeno škodo državnemu proračunu v obliki visokih zamudnih obresti,” še zapiše.

C. Š.