fbpx

Cerar: Udeleženci ”nekakšnih hujskaših shodov” so zavedeni

Foto: Nova24tv

Cerar je dejal, da namesto sodelovanja nekatere krajevne skupnosti organizirajo ”nekakšne hujskaške shode, na katerih so prisotni vedno isti ljudje”. Dodal je, da je veliko ljudi, ki se teh shodov udeležijo, zavedenih, saj gre za ”politično igro nekaterih, ki zavajajo ljudi”. Ob tem je poudaril, da želi vlada te ljudi ‘razsvetliti’ in jim podati prave informacije. 

”Skupine ljudi, ki napovedujejo samoorganiziranje in želijo neko izredno stanje, so manjše in zato trenutno sicer niso zaskrbljujoče. So pa vseeno zaskrbljujoče, saj se s tem širi neko mišljenje o strahu, širi se sovražni govor. Naj mi ti ljudje povejo, kaj se dogaja. Ničesar ni, da bi nas moralo skrbeti. Gre za politično igro nekaterih, ki zavajajo ljudi,” je dejal premier Miro Cerar in dodal, da želi vlada tem ‘zavedenim ljudem’ podati prave informacije.

Cerar ponovno razočaran nad hujskaštvom zoper migrante
”Ta vlada nikoli ni in nikoli ne bo podpirala nobene nestrpnosti. Zato sem še posebej razočaran nad hujskaštvom, ki se v zadnjem času dogaja v Sloveniji, zoper begunce in migrante,” 
je ponovno dejal Cerar, in dodal, da je še posebej slabo, da k temu spodbujajo tudi politični akterji na nacionalni in lokalni ravni. ”Z nekaterimi krajevnimi skupnostmi ne sodelujemo dobro, saj zaradi političnih interesov ne želijo sodelovati z nami. Namesto tega nastajajo nekakšni hujskaški shodi, na katerih se navadno pojavljajo isti ljudje,” je dejal premier.

”Naj javno pohvalim ravnateljico dijaškega doma Kranj za njeno etično držo in ravnanje,” je dejal premier Miro Cerar. Po njegovem mnenju je nesprejemljivo in v neskladju z našimi vrednotami in ustavo, da so se učitelji uprli nastanitvi otrok. 

‘Slovenija obvladuje migrantski tok odlično’
Premier je zopet zagotovll, da vlada obvladuje migrantski tok. ”Od oktobra naprej ni prihajalo do nobenih situacij, ki jih želijo nekateri umetno ustvariti. Naša država je varna, vse, kar vlada dela glede migrantskega toka, dela premišljeno,” je spet poudaril Cerar. ”Ne drži, da vlada ne komunicira in ne sporoča teh zadev. Vsak dan vlada preko sporočil in izjav obvešča vse glede migrantske problematike,” je dejal premier in dodal, da je vedno v stiku z lokalnimi oblastmi.

Spet je poudaril, da v Sloveniji ni razloga za strah, in se večkrat pohvalil, da Slovenija migrantski tok obvladuje odlično. Seveda pri tem ni pozabil omeniti ‘njegove’ pobude EU glede nadzora na meji med Makedonijo in Grčijo. ”Slovenija je pripravljena na vse možne scenarije,” je ponovno dejal Cerar. Z mednarodnega vidika je kritiziral dejanja Grčije in njeno nepripravljenost na sodelovanje.

”Avstrijci imajo 90.000 prosilcev za azil. V njihovih občinah jemljejo vzorno migrante in egunce tudi domov, razporedili so jih v različne dele Avstrije. V Sloveniji pa je obremenitev mnogo manjša in nobenega razloga za skrb ni,” je dejal Miro Cerar. 

V tem letu več za turizem in zaposlovanje mladih
Vlada je potrdila prednostne vsebine za letošnje leto, ki so jih predstavili že januarja. ”Tudi to leto želimo biti usmerjeni v razvoj, Slovenijo razvijati na gospodarskem področju, socialnem. Poudarek bo na povečanju zaposlenosti, še posebej mladih. Povezati moramo izobraževanje in znanost z gospodarstvom,” je povedal Cerar in dodal, da bo Slovenija na tak način lahko omogočala več delovnih mest.

Vlada bo še več vlagala v turizem, tja bo namenila še dodatnih 11 milijonov evrov sredstev. Na področju zdravstva Cerar napoveduje nekatere ključne premike v zdravstveni reformi. Obljublja, da bodo že jeseni in pozimi občutno skrajšane čakalne dobe v bolnišnicah.

Obetajo se tudi spremembe v sodstvu
Premier je obljubil, da bodo z denarjem še naprej ravnali transparentno. ”Zavzeli se bomo zato, da bolj pravično razdelimo finančno breme, predvsem preko davčne reforme,” je dejal Cerar. Na področju pravosodja obljublja več sprememb z namenom, da se bodo sodni zaostanki zmanjšali.

”Ne smemo si privoščiti avantur, kot je bil TEŠ 6, ko se je z javnim denarjem ravnalo zelo neprimerno,” je dejal Cerar in poudaril, da imajo v planu veliko infrastrukturnih projektov, predvsem prenovo železnic in cest.

M. G.