fbpx

Mitja Iršič: Leto, ki je naplavilo najslabše in najboljše lastnosti Slovencev

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

Izteka se leto, za katerega nismo imeli dovolj domišljije, da bi si ga predstavljali. Leto, kjer smo se začeli zavedati, da stvari začnemo pogrešati komaj, ko jih ni več. Prej so se nam zdele samoumevne. Kavica s prijatelji. Izlet na Dunaj. Popoldansko kopanje pri Trstu. 8 ur do New Yorka. 11 do Pekinga. Zdaj, ko tega nimamo, vidimo kako lepo je bilo naše življenje. Živeli smo lepše in bolj bogato kot najpremožnejši fevdalci v 15. stoletju. Ko bodo vse dobrote sodobnega življenja zopet prišle nazaj, se spomnite, kako je takrat, ko jih ni in se jih tako naučite ceniti,” je ob koncu starega leta na Facebooku zapisal analitik Mitja Iršič.

Nekdanji kolumnist Nova24TV in politični analitik Mitja Iršič je ob koncu starega leta zapisal nekaj lucidnih misli o letu, ki se poslavlja, hkrati pa je dobro opisal, čemu se imamo zahvaliti, da uživamo standard in dobrine, ki smo jih v času epidemije izgubili.

Hkrati pa je opozoril, da mir kot ga uživamo zadnjih 75 let ni samoumeven, in da je 780 milijonov za zagotavljanje varnosti smešno majhna vsota in da nam bodo investicije v vojsko nekega dne zagotovo prišle prav.

V nadaljevanju si preberite celoten zapis.

Izteka se leto, za katerega nismo imeli dovolj domišljije, da bi si ga predstavljali. Leto, kjer smo se začeli zavedati, da stvari začnemo pogrešati komaj, ko jih ni več. Prej so se nam zdele samoumevne. Kavica s prijatelji. Izlet na Dunaj. Popoldansko kopanje pri Trstu. 8 ur do New Yorka. 11 do Pekinga. Zdaj, ko tega nimamo, vidimo kako lepo je bilo naše življenje. Živeli smo lepše in bolj bogato kot najpremožnejši fevdalci v 15. stoletju. Ko bodo vse dobrote sodobnega življenja zopet prišle nazaj, se spomnite, kako je takrat, ko jih ni in se jih tako naučite ceniti.

Cenite, da živimo v času, ko je vsak delavec s povprečno plačo obut, oblečen, sit in pol mesečnega zaslužka stran od druge strani planeta. In upajmo, da bodo to cenili tudi tisti, ki imajo želje, da bi bili voditelji. Da bi vsi taki razumeli, da se lahko tudi tretjerazredni politkomisarji vozijo v sodobnih nemških limuzinah zaradi liberalnega kapitalizma, ki iz nič proizvaja dodano vrednost.

Hkrati pa lahko to hvaležnost prenesemo še na drugo sfero. Do zdaj nam je bila samoumevna osebna svoboda. A še danes nam je samoumevno, da živimo v tem fantastičnem času, ko smo prvič v zgodovini človeštva uživali 75 let globalnega miru. Ne, ta čas ni niti približno samoumeven. Nič bolj kot svoboda, ki nam je bila samoumevna še 10 mesecev nazaj. Svet ni sestavljen iz altruizma in dobre volje. Svet je še vedno enako darvinističen kot pred 10 tisoč leti. Zato lekcijo tega leta prenesimo tudi na varnost in mir. Nič ni samoumevno. Da smo del evro-atlantske vojaške zveze je blagoslov, a ni zastonj. Je pa neprecenljiv. 780 milijonov je smešno majhna vsota, za tako dobrino. Morda nam letos ta varnostni mehurček ne bo nič koristil. Morda čez 10 let tudi ne. A enkrat nam bo.

V svetu se vzpenjata dve malevolentni sili. Sili, ki jima je zahodni liberalni način življenja tuj. In prej kot slej si bomo stali naproti. Naš način življenja proti njihovem. Preživel bo najmočnejši, ne najplemenitejši. V najboljšem primeru bo svet zopet razdeljen na dva pola. Bodimo srečni in cenimo naša prizadevanja da bi ostali del liberalnega svobodnega pola.

Torej dragi prijatelji. Leto 2020 je bilo leto preizkušenj. Leto, ki je naplavilo najslabše in najboljše lastnosti Slovencev. Leto izzivov, trpljenja in tudi zmag. A na daljši rok, naj bo to leto hvaležnosti in zavedanja. Da smo del svobodnega sveta. Del sveta, ki ga plemenitijo zahodne vrednote liberalizma in tržnega kapitalizma. Še nikoli nismo živeli bolje kot do začetka 2020. In 2021 bomo spet živeli bolje kot kadarkoli v zgodovini. Veselimo se. Bodimo hvaležni. Srečno Slovenija! Srečno 2021!

Sara Kovač