Mitja Okorn se je zaradi filmske upodobitve Zdravljice znašel na tnalu skrajne levice! Holywoodskega režiserja je novinar RTV označil za “povprečneža”

Foto: STA

Tako to pri nas deluje. Mitja Okorn, ki je zrežiral vrhunski promocijski film za proslavo za 30 let samostojne in neodvisne Slovenije, ki odmeva tudi v tujini, se je znašel na tnalu skrajne levice. Zakaj? “Ker je režiser skrajne desnice”.  Slovensko levičarstvo pač tako poteka. Če nisi njihov, bodo diskreditirali, žalili, pa čeprav brez razloga. “Mitja Okorn lahko posname še cel kup povprečnih, nezanimivih filmov, ampak za vedno bo izstopal kot režiser skrajne desnice,” je zapisal novinar MMC RTV Slovenija Boris Vasev. Pa čeprav je Okorn bolj uspešen kot Vasev kadarkoli bo, si je privoščil takšno izjavo. Hvala, ⁦Mitja Okorn. Naši gostje iz EU pravijo, da si ustvaril mojstrovino,” pa je ob neverjetni sedemminutni filmski mojstrovini interpretacije Zdravljice zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Slovenski filmski režiser Mitja Okorn je dokaz, da lahko tudi Slovencu uspe v ameriški industriji sanj, v Hollywoodu. Svojo pot je začel leta 2004 z nizko proračunsko lokalno kranjsko komedijo Tu pa tam. Že pred tem je bil znan v Sloveniji kot režiser glasbenih videospotov za slovenske izvajalce. V času Pahorjeve vlade mu kulturno ministrstvo pod vodstvom Majde Širca ni odobrilo sredstev za njegov film. Ker je videl, da sredstva za film dobiva ena in ista filmska nomenklatura v Sloveniji, se je odločil, da bo svoje znanje poskušal prodati v tujino.

Kar nismo cenili v Sloveniji, so cenili na Poljskem. Okorn je hitro postal popularen po snemanju serije 39 in pol. Sledila je filmska uspešnica Pisma svetega Nikolaja, ki velja za eno najboljših romantičnih komedij v svetovnem rangu prejšnjega desetletja. Posnel je še t. i. nadaljevanje svoje uspešnice z naslovom Planet samskih. Po tem projektu je sledil klic Hollywooda, kjer je v družbi mladih ameriških filmskih zvezdnikov Jadena Smitha (sin ameriškega filmskega igralca Willa Smitha) in Care Devigne posnel uspešnico Life in year. Na proslavi ob 30. rojstnem dnevu slovenske države je občinstvo in slovensko javnost presenetil z edinstveno in vrhunsko interpretacijo Zdravljice. Vse kaže, da je to spet močno zmotilo nekatere vidne predstavnike skrajne levice, kot je novinar MMC RTV Slovenija Boris Vasev.

Novinar MMC Boris Vasev, označil Mitjo Okorna za režiserja skrajne desnice
Svojih pet minut slave je spet izkoristil Vasev. Okorna je označil za povprečnega režiserja nezanimivih filmov. “Za vedno bo izstopal kot režiser skrajne desnice,” je dodal s. Verjetno je bil Vasev žalosten, da v interpretaciji Zdravljice Okorn ni vključil Hamasa, LGBT skupnosti ali pa Jenullovih politkolesarjev.

Mitji Okornu je res uspelo v interpretacijo Zdravljice združiti prvinsko idejo Evropske unije in rojstvo slovenske države. Tako je za glasbeno podlago poskrbel Okornov skladatelj, Poljak Lukas Targosz. Vokalni del Zdravljice so odpeli a capella zbor Perpetuum Jazzile. Ti veljajo za eno večjih slovenskih promotorjev kulture v tujini. Nad promocijskim filmom pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU so bili navdušeni tudi gostje iz tujine, kar je v svoji čestitki Okornu zapisal predsednik vlade Janez Janša.

https://twitter.com/David51398421/status/1409153094009643008

Prav v tem je težava nekaterih skrajno levih družbeno političnih aktivistov, kot je Vasev. V času prejšnjih levih vlad so proslavo pripravljali dežurni kulturni delavci, ki so eksperimentirali s svojimi vizijami, a jih ni razumel nihče. Letošnja proslava je dokazala, da gre za eno boljših predstavitev naše države v zadnjih letih. To je dokazovala tudi gledanost (več kot 38 odstotkov) in navdušenje tujih gostov. Edem najbolj zaslužnih za takšno vzdušje je bil tudi Mitja Okorn. To pa ideološke nasprotnike vlade najbolj boli.

Luka Perš