fbpx

Mladi poslanec zahteva pojasnila: Koliko škode so davkoplačevalcem in policistom povzročili Jenull, Stevanović in ostali anticepilci?

Foto: STA

Koliko davkoplačevalskega denarja je bilo namenjenega za kritje stroškov, ki so nastali z ali na neprijavljenih protestih proti pogoju PCT in cepljenju? Koliko policistov je bilo poškodovanih zaradi nasilnega vedenja protestnikov (npr. zaradi metanja granitnih kock idr.)?“, zanima poslanca SDS Jureta Ferjana.

Poslanec SDS Jure Ferjan je na ministrstvo za notranje zadeve naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s protesti proti pogoju PCT in cepljenju. V zadnjih mesecih se namreč ob sredah in petkih v Ljubljani na neprijavljenih shodih zbirajo protestniki proti pogoju PCT in cepljenju, kjer se množično kršijo ukrepi za zajezitev širjenja virusa covid-19, mnogi izmed njih pa netijo sovraštvo in širijo nestrpnost, kot tudi grozijo politikom, policistom, novinarjem, zdravstvenim delavcem. Prav tako se uničuje javna in zasebna lastnina.

Ferjan še zapiše, da Ustava RS v 42. členu (pravica do zbiranja in združevanja) v 1. odstavku (“Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj.”) in 3. odstavku (“Zakonske omejitve teh pravic so dopustne, če to zahteva varnost države ali javna varnost ter varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni.”) jasno opredeljuje, na kakšen način je dovoljeno protestirati in kdaj so omejitve teh pravic dopustne.

Jure Ferjan

Zaradi nasilnih protestnikov je morala policija večkrat posredovati in uporabiti vodni top, solzivec in druga sredstva za zagotovitev javnega reda in miru.

 

V zvezi z navedenim sprašuje naslednje:

1. Koliko davkoplačevalskega denarja je bilo namenjenega za kritje stroškov, ki so nastali z ali na neprijavljenih protestih proti pogoju PCT in cepljenju?

2. Koliko glob ali prekrškov oz. kazni je bilo izrečenih na sredinih in petkovih protestih (število in znesek)?

3. Koliko policistov je bilo poškodovanih zaradi nasilnega vedenja protestnikov (npr. zaradi metanja granitnih kock idr.)?

4. Koliko protestnikov je bilo poškodovanih zaradi neupoštevanja navodil policije in posredovanja policije (vodni top, solzivec idr.)?

 

Sara Kovač