RTV – Najdražja javna hiša v Evropi, ki bi jo mladi ukinili

(Foto: SDM)

Slovenija je med vodilnimi po številu zaposlenih na javni televiziji na število prebivalcev, prav tako je za evropske in svetovne razmere obvezni RTV prispevek v Sloveniji relativno zelo visok. Kakšen pa je učinek? Ali nacionalna televizija opraviči bonitete, ki jih s statusom “nacionalna” ima? Sodbo prepuščamo vam, davkoplačevalcem, ki celotno zgodbo, hote ali nehote morate financirati.

Predstavniki Slovenske demokratske mladine so predsednici komisije za peticije Evi Irgl izročili podpise za peticijo o ukinitvi obveznega RTV prispevka. Zbiranje je potekalo po vseh krajih v Sloveniji, zbrali pa so 2500 podpisov. “V Slovenski demokratski mladini z žalostjo opažamo, da je Radiotelevizija Slovenija še eden od podsistemov družbe, ki služi tranzicijski levici, ki s spretnim kadriranjem ideološko ustreznih novinarjev ustvarja ustanovo, ki mnogokrat poroča nasprotno od temeljev slovenske ustave,” je poudaril Rok Klajnšek iz Slovenske demokratske mladine.

Koliko zaposlenih imajo na javni televiziji drugod po Evropi?
Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih nekaj sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijona prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2000 ljudi.
(Foto: SDM)

Pred izročitvijo podpisov in peticije je izjavo za javnost o poteku in namenu akcije glede ukinitve obveznega plačevanja RTV prispevka dal član Izvršilnega odbora SDM Rok Klajnšek. (Foto: SDM)

SDM: Program RTV SLO je pristranski, nekvaliteten in aktivističen
V podmladku SDS menijo, da je program, ki ga izvaja nacionalna televizija pristranski, nekvaliteten in aktivističen. Klajnšek je izpostavil, da Slovensko demokratsko mladino vodi načelo svobode, ob tem pa potegnil vzporednico s tematiko obveznega RTV prispevka: “Prepričan sem, da v svobodni družbi nihče ne more in ne sme nikogar prisiliti, da plačuje nekaj, česar ne potrebuje ali ne želi. V Sloveniji pa mora vsako gospodinjstvo za RTV prispevek letno plačati preko 150 evrov.”

RTV prispevek višji od nekaterih držav, kjer državljani služijo več
Glede višine prispevka za javno televizijo močno prehitevamo tudi nekatere izmed tistih držav, katerih prebivalci zaslužijo bistveno več kot mi – Belgijo, Finsko, Francijo, Italijo, Nizozemsko in Španijo. Vse te države imajo nižji prispevek za javno televizijo, njihova povprečna plača pa je občutno višja od naše.

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Nekdanji predsednik programskega sveta RTV SLO dr. Mitja Štular: “Bistvo je, če neka hiša dobi javni denar, v takšnem primeru mora seveda javni denar upravičiti. Upravičiti ga mora s kvaliteto, z vsebinami, ki vendarle so v javnem interesu, ki jih mora predvajati tudi zaradi javnega interesa, predvsem pa z neko profesionalnostjo, objektivnostjo, nepristranskostjo in pluralnostjo.

Kljub naročnini še vedno neverjetno število oglasnih sporočil
Medtem ko naša nacionalna televizija zagotavlja, da je RTV prispevek popolnoma upravičen, saj javna televizija pokriva mnogo več programa kot komercialne televizije in skrbi za mnoge tematike, za katere druge televizije ne skrbijo, pa pozablja na ključni problem – vse javne televizije drugih držav so dolžne pokrivati večjo širino programa, kot je to običajno za komercialne televizije.

V tujini je tudi praksa, da imajo javne televizije občutno manj oglasnih blokov od komercialnih, medtem ko v Sloveniji temu ni tako, prej nasprotno – v najbolj gledanem času in pri najbolj gledanih oddajah ne opazimo velike razlike med številom oglasnih blokov na “nacionalki” ali drugih komercialnih kanalih.

K.Ž., J.F.