fbpx

Množica slovenskih okoljevarstvenikov proti Golobovemu podrejanju energetike – zato na referendumu pozivajo h glasovanju proti Zakonu o vladi!

Foto: Balkan River Defence

Nova vlada z Golobom in “svobodo” na čelu je v mnogih pogledih obravnavanja okolja in narave (ter še česa) precej slabša od prejšnje Janševe, pa če si priznate ali ne. Odločila se je namreč za še bolj krut korak zoper okolje; okolje bi rada izročila v roke onesnaževalcev – energetiki! Če jih to nedeljo ne bomo usekali po prstih, se zna zgoditi, da se bomo poslovili od zadnjih slovenskih divjih rečnih odsekov, saj je za energetike, ki so se znašli v političnem vrhu, edina vrednota denar,” je na FB strani objavila nevladna organizacija Balkan River Defense, ki je objavila tudi poziv Proti razgradnji ministrstva za okolje s spremembo zakona o vladi, s katero bi področje varovanja okolja podredili energetiki.

Pozivajo, če natančno preberemo, k zavrnitvi spremembe zakona o vladi na referendumu. Podpisala pa ga je vrsta pomembnih posameznikov.

Podpisniki poziva so:

prof. dr. Mihael Jožef Toman, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Peter Trontelj, univ. dipl. biol., Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

prof. dr. Dušan Devetak, univ. dipl. biol.

dr. Aleš Snoj, znanstveni svetnik, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Maja Zagmajster, univ. dipl. biol., Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Nejc Jogan, univ. dipl. biol., Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Cene Fišer, univ. dipl. biol., Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

doc. dr. Damijan Denac

Damjan Vinko, univ. dipl. biol., prof. biol., član Sveta ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami – področje biotske raznovrstnosti

Marjana Hönigsfeld Adamič, univ. dipl. biol.

Mateja Sattler, okoljska aktivistka in članica društva Eko Anhovo

Andreja Slameršek, prof. kem. in biol., članica DPRS

Društvo za preučevanje rib Slovenije – DPRS

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce

Herpetološko društvo – Societas herpetologica slovenica

Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije

Jamski laboratorij Tular, društvo za jamsko biologijo, Kranj

PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja

Mladi za podnebno pravičnost – MZPP

Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine

EKO Anhovo in dolina Soče, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo

Moja Mura, Zveza društev za Obvarovanje reke in Sonaravni razvoj ob Muri

Zavod Muzej norosti, Trate

Balkan River Defence

Zavod Leeway Collective

Celotna izjava organizacije Balkan River Defence
Kot ste najbrž opazili, smo se po “protestniškem” letu 2020, ko smo se strastno in z dobrimi nameni metali na glavo za ščitenje narave, potegnili nazaj in nismo več vlečni konj vseh mogočih (političnih) aktivizmov. Naš namen je reševanje rek pred nepotrebnim uničevanjem, ne pa tako zelo moderna agitacija, ki se skoraj vedno konča v korist oportunističnih političnih strank. A tokrat ne bomo tiho. Čas je, da bobu rečemo bob. Nova vlada, z Golobom in “svobodo” na čelu, je v mnogih pogledih obravnavanja okolja in narave (ter še česa) precej slabša od prejšnje Janševe, pa če si priznate ali ne. Odločila se je namreč za še bolj krut korak zoper okolje; okolje bi rada izročila v roke onesnaževalcev – energetiki! Če jih to nedeljo ne bomo usekali po prstih, se zna zgoditi, da se bomo poslovili od zadnjih slovenskih divjih rečnih odsekov, saj je za energetike, ki so se znašli v političnem vrhu, edina vrednota denar. Govorimo o referendumu o noveli Zakona o vladi. Če bo novela sprejeta, bi s tem okolju zadali zadnji udarec; energetiki bi prevzeli tudi vodenje upravnih postopkov in si sami izdajali soglasja k posegom v okolje. Zanimivo in sila demokratično, kajne? Povedano po domače: če niste za to, da vlada okolje izroči v roke energetikov, na referendumu o noveli Zakona o vladi glasujte PROTI. Premislite in ravnajte seveda po svoji vesti. Več informacij, argumentov in seznam podpisnikov poziva pa tule: https://www.dprs.si/…/236-proti-izrocitvi-okolja…

Spletni časopis