fbpx

Motivacija organizatorjev kolesarjenja je denar: Primer nevladne organizacije Pekarna Magdalenske mreže, ki je prejela več kot tri milijone evrov davkoplačevalskega denarja

V petek smo bili priča protestu na kolesih, za katerim naj bi stala stranka Levica, saj naj bi najbolj goreči protestniki izhajali iz vrst nevladnih organizacij. Večina nevladnih organizacij je namenjenih samim sebi in jim pri vsem tem gre samo za denar. Ena izmed takšnih je tudi Pekarna Magdalenske mreže, ki je prejela preko tri milijone davkoplačevalskega denarja.

Pekarna Magdalenske mreže v Mariboru je primer nevladne organizacije, ki živi na račun davkoplačevalskega denarja, njeno poslanstvo naj bi bilo programsko in projektno sodelovanje med posamezniki in skupinami umetniških, kulturnih, izobraževalnih, raziskovalnih, ekoloških, informacijskih in humanitarnih dejavnosti in z nudenjem podpore pri razreševanju njihovih kratkoročnih in dolgoročnih prostorskih potreb, ki jo vodi feministična herojinja Urška Breznik.

Po podatkih iz državne blagajne (erar) so slovenski davkoplačevalci tej organizaciji podarili že 3.110.296,33 evra. V letu 2018 so prejeli 243.027 evrov, v letu 2019 pa kar 426.941,97 evra, kar je dvakratnik zneska v primerjavi z letom poprej. Največ sredstev prejmejo s strani Mestne občine Maribor, Zavoda za zaposlovanje in Ministrstva za izobraževanje. Zanimiv pa je tudi podatek, da so prejeli dodatna sredstva z Ministrstva za javno upravo prvič v letu 2019 in sicer 225 tisoč evrov.

Prihodki NVO Pekarna Magdalenske mreže (vir: erar)

Uporniki za naš denar
Osrednji obraz Magdalenske mreže je Urška Breznik. Znana aktivistka za radikalna prepričanja je bila prav tako ena najbolj gorečih nasprotnic druge Janševe vlade in se je zavzemala za rušenje takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja. Kasneje je svoje ambicije lahko uresničila s stranko Levica, kot je zapisano na spletnem portalu eMaribor: “/…/ je najlažje biti upornik in biti prisesan na državne jasli.” V enem izmed intervjujev je dejala, da bi morali ustvariti močno levo gibanje, ki bo povezano s sorodnimi gibanji po svetu. To progresivistično gibanje pa bi morali dopolniti s stranko, ki bi izhajala iz socialističnih načel.

Foto: Facebook

Pekarna Magdalenske mreže pa ni samo dom kulturnim, izobraževalnim in raziskovalnim dejavnostim, ampak tudi klubu Supernova, ki ga vodi razvpiti Sanjin Jašar. Spomnimo, v prostorih Pekarne Magdalenske mreže, v klubu Supernova je bila januarja 2016 uvedena hišna preiskava, kjer so policisti v prostorih našli 44 sadik indijske konoplje, šest kilogramov posušenih delcev te rastline, šest gramov konopljine smole in 700 mililitrov kreme s THC. Zato se lahko davkoplačevalci upravičeno vprašamo, kaj financiramo, predvsem pa je to pomembno v času, ko je bil potreben denar za reševanje kriz posameznikov in podjetnikov.

Sara Kovač