Na avstrijskem Koroškem pripravljeni na morebitni val migrantov

Foto: Jon Petek

Dokazovanje identitete pri prečkanju meje z Avstrijo traja že več kot eno leto. Glede na to, da so Avstrijci na mejnem prehodu Reht nad Mežico že pred časom postavili novo mobilno hiško – prej je bil tam nekaj časa le kontejner, po osamosvojitivi Slovenije pa meje sploh ni bilo zaznati –, kaže na to, da se Avstrijci pripravljajo na morebiten številčnejši prihod migrantov tudi na tem delu slovensko-avstrijske meje.

Republika Avstrija je sicer določila, da bo glavna vstopna točka za migrante v Avstrijo mejni prehod Šentilj, po potrebi pa bi aktivirali še 12 mejnih prehodov na jugu in vzhodu države. Tudi na mejnem prehodu Holmec so imeli do nedavnega postavljen velik šotor za sprejem migrantov, ki pa so ga pred snegom začasno umaknili in imajo pripravljenega za morebitni večji naval migrantov. Prav tako je na tem mejnem prehodu  moč opaziti tudi vojake, ki so v pomoč mejnim policistom.

Zaenkrat mirno, pripravljeni pa na vse scenarije
Eden izmed pripadnikov vojske na mejnem prehodu Reht nad Mežico je omenil, da se s primerom ilegalnih pribežnikov na mežiškem prehodu še niso soočali. Tudi po besedah vojaškega poveljnika avstrijske vojske za Koroško Walterja Gitschthalerja je na naših mejnih prehodih zaenkrat še precej mirno,  vendar ni nujno, da bo tako tudi ostalo, zato so avstrijski organi pregona pripravljeni na najslabše možne scenarije, tudi na koroških mejah.

Skupna vaja avstrijske vojske in policije
Na avstrijskem Koroškem pa je v lanskem letu tamkajšnja policija v sodelovanju z vojsko izvedla vajo, na kateri so simulirali prihod večjega števila migrantov in ravnanje z njimi. Sodelovalo je več kot 200 avstrijskih vojakov in policajev. Poleg treniranja ukrepov pri skrajnih primerih ilegalnega prečkanja meje pa je bila vaja namenjena tudi usklajevanju dela med vojaki in policisti za boljšo učinkovitost in intenziteto.

Kaj pa Slovenija in Ljubljana?
Te dni je bilo na vlado naslovljeno tudi poslansko vprašanje enega od poslancev v slovenskem parlamentu glede naseljevanja migrantov na ozemlje avstrijske Koroške, predvsem glede dejstva, da Avstrija naseljuje migrante na dvojezičnem ozemlju. Dolgoročno bi takšno ravnanje Avstrije lahko spreminjalo narodnostno strukturo na tem območju in zmanjševalo delež slovenskega prebivalstva, ki ima ravno zaradi dogovorjenega deleža zagotovljene določene pravice, tako po avstrijski državni pogodbi kot tudi drugih mednarodnih sporazumih.

V slovenskem parlamentu pa imajo na tem zasedanju v obravnavi novelo zakona o tujcih, vendar končno besedilo pred odločanjem še ni povsem usklajeno. Najbolj se med koalicijskimi partnerji in tudi v javnosti krešejo mnenja okoli prvotnega predloga, da bi slovenska policija v primeru množičnih migracij imela pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo, ne dovoli vstopa. Tiste tujce, ki pa so vendarle nezakonito vstopili v Slovenijo, pa napoti v državo, iz katere so vstopili.

e-koroška

 • Viktorh

  Skrbijo za varnost svojih državljanov.

  • Anonimni_Profesor

   Sicer tudi oni premalo.

 • centurion

  “…zato so avstrijski organi pregona pripravljeni na najslabše možne scenarije, tudi …”
  Slovenska vlada in organi pregona tudi.
  -domovi za 20.000 migrantteroristov.
  -domovi za 50.000 migrantteroristov.
  -domovi za 100.000 migrantteroristovi
  -izgon 1.000.0000 Slovencev iz države po potrebi…

  • Steiermark

   Ja, po 15.000 mladih slovencev, na leto, jih že dolgo izganjajo……

   • stajerc5

    Na severu 15 000 Slovencev ven, na jugu 20 000 icicev noter! “Turiste” bomo steli cez 10 let, ali pa bodo ze oni steli nas!?

    • sunday

     čez 10 let nas več ne bo, ali pa bomo komentirali v arabščini!!!

     • Novakec1

      Sloovce bodo iztrebljene v petih letih. Kameltrajberji načrtno iztrebljajo nevernike po šeriatskem pravu ki že velja v slolandiji.

 • tarantela

  EU oz. Bruselj je dvoličen!!! Sloveniji zapoveduje naj poskrbijo za migrante in prepoveduje ostrejše zakone za zaščito slovenske južne meje, obenem pa dovoli Avstrijcem zaprtje meje s Slovenijo in Madžarsko. Bo treba zobe pokazat!

  • Steiermark

   Nam jih že kažejo, jugosrbski hlapci, namreč…… s tem, da izganjajo Slovence in potihoma naseljujejo to islamsko , Slovencem slovražno golazen……

 • Olga

  Ta vlada ne skrbi niti za Slovence v matični domovini, naši zamejski Slovenci pa so jim itak peto kolo! Za razliko od Organa, ki vzgledno skrbi za svojo narodno manjšino v Sloveniji!

  • centurion

   “Organ” iz Murgel skrbi za srbsko manjšino v Sloveniji,
   Orban pa za Madžarsko…..hehe

   • sunday

    ne vem če že ni srbska večina – žal, no v lublani že sigurno!!!

 • RATATA

  Intezivira se brisanje slovenskosti Koroške.

 • cosmosjasnovidec

  Nikjer ne vidim mitraljezev,tankov in tako naprej zato se na tako pripravljenost poserjem.

  • Steiermark

   Res je, vendar bi le-te morali postaviti na mejo z Hrvaško oz. proti Hrvaški meji!

   • stajerc5

    Potem pa naj se kar cez Trojane potegnejo, pa smo reseni, hehe!

   • RATATA

    Kje pa je po tvoje meja s hrvatsko parcelo?

 • stajerc5

  Kaj pravite na to novico;
  Sredi Ljubljane raste islamska osnovna šola
  Financirali jo bodo država, starši bodočih učencev in Evropska unija. Prve učence naj bi vpisali že letos.
  Ustanovitelj ljubljanske islamske šole zagotavlja, da bodo poučevali z ministrstvom usklajene kakovostne vsebine in spodbujali strpnost ter sožitje.

  LJUBLJANA – V Ljubljani nastaja turška osnovna šola Adriatik, ki naj bi svoja vrata odprla že v prihodnjem šolskem letu, poroča današnje Delo.
  »Spodbujali bomo strpnost, različnost in tovarištvo med vsemi déležniki vzgojnega in izobraževalnega procesa šole – učenci, učitelji ter državo,« o novi šoli pravi Muhammed Ali Işik, direktor Adriatik izobraževalnega centra Adic, ki ustanavlja šolo, in poudarja, da ne bo ne verska ne levičarska ne desničarska ne črna in ne rdeča. Bo le in samo slovenska šola, kjer se bo izvajal javno potrjeni program. »OŠ Adriatik bo odprt izobraževalni prostor, ki bo bodočim slovenskim učencem ponujal kakovostno pridobivanje znanj ter veščin za njihov zdrav razvoj.«
  Gülenovim šolam v drugih državah očitajo širjenje ideologije, islamske vere in elitizem, priznavajo pa jim kakovost, osredotočenje na naravoslovne in matematične predmete ter na etiko in moralo.
  Financirali jo bodo država, starši bodočih učencev in Evropska unija, pravi.
  Kam segajo povezave?
  Zanimivo je, da podatki zemljiške knjige kažejo, da je lastnik nepremičnine, kjer bo bodoča turška šola, izobraževalni center Ambra. Ustanovitelj Ambre je Mustafa Karacan, Ambra pa je ustanovitelj zavoda Adriatik. Na nepremičnini za Bežigradom je vpisana hipoteka v višini dveh milijonov evrov. Imetnik terjatve je turška banka Asya Katilim Bankasi, ki so jo leta 1996 ustanovili podporniki Fethulaha Gülena, sunitskega muslimansega verskega voditelja, ki živi v ZDA. Prav njega je turški predsednik Erdogan obtožil, da je za lanskim spodletelim pučem, njegovo organizacijo pa je razglasil za teroristično.
  Ustanovitvi turške islamske šole v Ljubljani nasprotuje celo Turčija.
  O napovedani ustanoviti vrtca in šole je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve obvestila Turčija, ki nasprotuje temu delovanju. Na ministrstvu pravijo, da bo Slovenija ravnala skladno z zakonodajo.
  Začnejo že letos septembra
  Šola bo stala v Ljubljani za Bežigradom in naj bi prve učence vpisovala že za šolsko leto 2017/2018.

  • sunday

   veš kaj lahko na to povem, katastrofa – pizda jim materna muslijem in domačim izdajalcem!!!

  • garfi

   lahko rečem sodržavljani so nas izdali, lahko bi vedeli da se levakov ne voli
   menda je že 10 multikulti šol

  • hle

   Ko se je RKC začela vtikat v šolstvo sem opozarjal točno na tak scenarij na žalost sem imel prav ko sem trdil da bodo odprli pandorino skrinjico od česar nas bo še bolela glava

 • garfi

  Avstrijci podaljšali nadzor meje s Slovenijo zahvaljujoč marinetnemu cmerkovem
  uvozu lažnih beguncev

 • Adolf Hitler

  dala freia nam -60c pod 0 in da ta scheiß abschaum zmrzne preden sloh pripluje do evrope!

 • von Rhein

  Bo le in samo slovenska šola, kjer se bo izvajal javno potrjeni program.
  __________________
  Prokleti kretenizem. Samo slovenska šola? Slovenske šole že imamo,ne glede na to kakšne so,to pa bo neka dreserska šola za uničevanje slovenske tradicije in pomoč ilegalnim hordam.

 • xtc

  Avstrijci bodo zaprli mejo nam pa ostal kup drhali;ki se je nebomo mogli znebiti:

 • Franjo Trojner

  Eu nas ima za cepce, EU komisarji so nam hinavsko namenili vlogo čakalnice ( žepa ), kjer bi se naj zbirali migranti, tisti, ki bi šli skozi drobno sito ( znanstveniki in visoko izobraženi mladi, seveda vsi zdravi) bi vstopili v EU ostali, ki kriterijev ne bi izpolnili, pa bi ostali pri nas v Sloveniji in bi nam EU za njih namenila cekine. Slovenija je polnopravna članica EU in polnopravna članica Schengna, a je EU kljub temu odobrila Avstriji, da nadziran notranjo schengensko mejo in sedaj to podaljšala še za tri mesece. Skoraj vse države EU so zaostrile zakonodajo o tujcih in niso deležne omembe vredne kritike EU komisarjev, le naši državi/vladi non stop žugajo/pretijo. Ves pritisk EU komisarjev ima svoj namen, ne tako davno nazaj si je Merklova želela v Sloveniji postaviti sprejemne centre za vse migrante, ki bi želeli vstop, pa so ji makedonci z zaprtjem meje to onemogočili v EU je sedaj ta ideja znova zaživela v EU komisiji želijo komisarji v primeru, da Turčija prelomi dogovor in se 3 milijone migrantov napoti preko padle makedonske meje na Balkansko pot, bo žrtvovana Slovenija in Hrvaška članici EU in Srbija in Makedonija, ki bi to radi postali. Sedaj je lahko vsakumur jasno čega se boji naša notranja ministrca in zakaj taka ihta okoli sprejetja novele o tujcih po hitrem postopku, jasno nam je tudi zakaj so komisarji EU dovolili Avstriji nadzor na notranji SCHENGENSKI MEJI IN JASNO JE TUDI ZAKAJ HOČEJO Z POLITIČNIMI PRITISKI SLOVENIJI PREPREČITI SPREJEM ZAKONODAJE O TUJCIH!!! HOČEJO NAS ŽRTVOVATI IN TUDI IZ TEGA RAZLOGA ŠE DANDANES NI SKUPNE POLITIKE, ALI NOVIH SKUPNIH ZAKONOV, KI BI NARODE EU OBVAROVALI PRED NEZAKONITIMI MIGRACIJAM