fbpx

Na drugi peron v Šentilju prispel prvi vlak z migranti

Na začasno železniško postajo tik ob nastanitvenem centru za begunce v Šentilju je danes malo po 9. uri iz Dobove prispel prvi vlak z nekaj več kot 1000 potniki. Tako je zaživel peron, ki so ga uredili v rekordnih treh dneh.

Kot je povedal pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik, so zelo zadovoljni, da jim je uspelo dodatno urediti razmere, s čimer bo olajšano delo tudi policiji, saj bo prihode beguncev v nastanitveni center spremljala na bistveno krajši razdalji – vsega okoli 150 metrov.

Večja varnost
“S tem so pridobili na času, po drugi strani pa tudi na varnosti,” je dejal Viltužnik in dodal, da sicer tudi doslej resnejših težav niso beležili, je pa zaradi prihodov skupin migrantov v Šentilju večkrat dnevno prihajalo do zapore ceste, kar je vplivalo tudi na pretočnost prometa.

Trenutno je sicer v šentiljskem centru 2610 ljudi, z jutranjim vlakom jih je prispelo še 824, ki jih bodo danes predali avstrijskim varnostnim organom. Še okoli 400 beguncev naj bi z avtobusi pripeljali v zbirni center Gruškovje, tudi te bodo po evidentiranju prepeljali v Šentilj. Dnevno so doslej po Viltužnikovih besedah povprečno sprejemali po tri ali štiri vlake, tudi komunikacija z avstrijskimi kolegi še vedno poteka zelo dobro.

Polni slovenski vlaki
Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov, zato bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se na določenih relacijah na vlakih zato lahko pojavila gneča, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Slovenske železnice so po navodilu državnih organov v soboto dopoldne tudi ponovno vzpostavile železniški potniški promet s Hrvaško. Vsi potniški vlaki vozijo neovirano in po voznih redih, izjema je mednarodni vlak, ki iz Dobove proti Ljubljani odpelje ob 5.45.

U. U., STA