fbpx

Obrtniki in podjetniki nezadovoljni zaradi vladnih ukrepov za ublažitev visokih cen goriv

Predsednik OZS Branko Meh (Foto: STA)

Zaradi visokih cen goriv bo vlada odločala o sprejetju novih ukrepov. Kot je napovedala, bo nadaljevala v smeri izenačitve cene dizla znotraj avtocest, zvišala naj bi neobdavčeni povračili stroškov za prevoz na delo in kilometrine za službene poti ter povračilo trošarine za prevoznike v javnem prometu. Ob tem pa so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozorili na neenakopravno obravnavo in pozvali k sprejetju omilitvenih ukrepov za vse obrtnike in podjetnike.

Vlada bo danes odločala o sprejetju novih ukrepov zaradi visokih cen goriv, strmela pa naj bi k doslej že napovedanim ukrepom, in sicer izenačitvi cen dizla, neobdavčenimi povračili stroškov za prevoz na delo in povračilo trošarine za javni prevoz. Pri tem bodo upoštevali tudi kmete, česar se veselijo na OZS, ki pa vlado opominjajo, naj ne pozabi tudi na ostale podjetnike in obrtnike.

Ukrepi zaradi visokih cen goriv so pozdravili tudi v OZS, ki so hkrati poudarili, da vlada ne sme pozabiti na druge obrtnike in podjetnike, ki prav tako kot prevozniki in kmetje pri svojem delu uporabljajo kombije ter druga tovorna in dostavna vozila, je po poročanju STA v sporočilu za javnost zapisal predsednik OZS Branko Meh.

“Želimo, da se tudi gradbince, inštalaterje, slikopleskarje, polagalce talnih oblog, trgovce, električarje, mizarje, krovce in še mnoge druge obravnava enako kot prevoznike in kmete. Naši kombiji namreč ne rabijo nič manj goriva kot traktorji,” je za javnost pred današnjo sejo vlade povedal Meh.

Vlada se bo s pripravljenimi uredbami odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu, medtem ko naj bi prispevki za bencin ostali. Marža naj bi se ob tem konkurenčno prilagodila, kar bi pomenil tudi približek cen zunaj avtocest. Medtem naj bi se tudi neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo zvišal iz trenutnih 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa za šest centov na 0,43 evra. Da prevoznikom ob tem ne bo potrebno zvišati cen prevoza, bodo ob večjih cenovnih pritiskih dobili tudi večja povračila trošarin za javni promet.  Omilitveni ukrepi bodo začeli veljati 1. julija.

Tanja Brkić