fbpx

Ponovni referendum o zakonu o 2. tiru zaznamovala nizka udeležba, sicer bi zakon padel

Foto: STA

Ob 19. uri so se zaprla volišča referenduma o ponovnem glasovanju o zakonu o drugem tiru, ki ga je zaznamovala nizka volilna udeležba. Ta je po podatkih Državne volilne komisije 14,46 odstotna. Po 99,95 odstotka preštetih glasov je 50,10 odstotka volivcev glasovalo proti zakonu, 49,90 odstotka pa je jih je bilo za, kar je svojevrstna zaušnica vladi, ki jo je rešila zgolj nizka udeležba, saj bi referendum moral biti zaradi večje legitimnosti razpisan skupaj z volitvami. Na prvotnem referendumu o tem zakonu, ki je potekal 24. septembra lani, je glasovalo 20,55 odstotka volilnih upravičencev.

Volilna udeležba na referendumu je posledica odločitve ustavnega sodišča, ki je določilo, da mora biti ta razpisan 13. maja. Temu sta nasprotovala le ustavna sodnika ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli. Jaklič je odločitvi nasprotoval, ker je sodišče izbralo datum, ki bolj omejuje pravico do referenduma kot drugi datumi, kar pa ni skladno z ustavo in pravico do referenduma. Svojim sodniškim kolegom je očital, da pri odločanju niso uporabili testa sorazmernosti, takšne odločitve pa nižajo raven pravne države.

Na prvem septembrskem referendumu je glasovalo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, od teh jih je več kot 53 odstotkov zakon podprlo, 46,47 odstotka pa jih je bilo proti, a je izid zaradi nedopustne vladne kampanje vrhovno sodišče razveljavilo.

Volišča po državi so se odprla ob 7. uri in so se zaprla ob 19. uri.

A. G.