fbpx

Ste pripravljeni? Janša opozarja: Se bomo morali državljani braniti kar sami?

Foto: STA

“Begunska kriza je neposredno povezana z napadi na Pariz. Migrantski val predstavlja hudo varnostno tveganje. /…/ Če ne pride do kopenskega vojaškega posredovanja, ni na tehtnici le usoda Sirije in Iraka, temveč usoda celotne Evrope. V kolikor bo vlada nadaljevala z neodločnostjo, se bomo državljani morali braniti sami,” je zapisal Janez Janša.

”Trditve, da teroristični napadi v Parizu niso povezani z ilegalno imigracijo, so povsem zgrešene. Seveda so povezani, in sicer tako z aktualnim imigrantskim valom kot tudi s prejšnjimi ter z neuspešno integracijo priseljencev iz nekaterih muslimanskih držav. Prav tako so zgrešene trditve, da niso povezani z islamom. Seveda so. So neposredno udejanjanje ideologije radikalnega islama in kdor to zanika, ne bo nikoli našel učinkovitega odgovora na rastočo varnostno krizo v Evropi,” je v komentarju navedel predsednik SDS Janez Janša.

Samo naivneži mislijo, da IS ne izkorišča beguncev za infiltracijo
Kot dodaja, se bo kriza nedvomno le še poglabljala. Tudi če je na vsakih 10.000 migrantov, ki protipravno vstopajo v EU, zgolj en pripadnik Islamske države, to pomeni zelo težko obvladljiv varnostni problem. Zelo naivno je verjeti, da IS ni izkoristila te priložnosti za infiltracijo. Na žalost so po besedah Janše med njimi tudi aktualni predsednik vlade, ministrica za notranje zadeve in njen državni sekretar.

Preberite tudi: 
”Slovenija je v vojni”
-Nekdanji obveščevalec vladi: Ne s puhlicami o varnosti, pazite na nuklearko

Pomagala bi le kopenska vojaška akcija
Imigrantskega problema na izvoru ni mogoče reševati z vztrajnim bombardiranjem ciljev ali mest v Siriji in Iraku, medtem ko še vedno nenadzorovano sprejemamo na sto tisoče migrantov iz teh držav. S teroristično IS bi se brez velikih stranskih žrtev dalo opraviti le s kopensko vojaško operacijo, kot je bila osvoboditev Kuvajta leta 1991, ter z globalno razgradnjo njenih organiziranih celic, kot je to uspelo ZDA na primeru Al Kaide, je bil direkten Janša.

Janez Janša: ”A na tehtnici ni samo prihodnost Sirije in Iraka, na tehtnici je tudi prihodnost Evrope in Slovenije. Pod pritiskom imigrantskega vala je zunanja schengenska meja padla v dveh državah EU: v Grčiji in Sloveniji. Takšno stanje ni vzdržno in v naslednjih tednih se bo oblikovala smer reševanja krize.”

Moškim migrantom je treba zagotoviti, da se usposobijo in branijo
Kot še poudarja predsednik največje opozicijske stranke, je treba nujno pogledati tudi v prihodnost. Potrebno je stabilizirati državi, sicer bosta trajno vir terorizma. Mednarodna skupnost mora preko OZN tako zagotoviti šolanje otrok v begunskih taboriščih in preprečiti nastajanje izgubljenih generacij, ki so vedno rekrutacijska baza terorizma. Kot begunce naj se po njegovem mnenju upošteva zgolj ranljive skupine, torej le ženske in otroke. Sposobnim moškim pa je treba zagotoviti možnost, da se usposobijo in opremijo za obrambo in zaščito svoje domovine in svoih družin.

”Tistim beguncem, ki so že v EU, pa je treba povedati, da se od njih pričakuje povratek domov takoj, ko se bodo razmere stabilizirale. Pričakuje se, da bodo gradili, branili in obnavljali svojo domovino. Prava solidarnost evropske oziroma zahodne politike torej ne leži v neskončnem nenadzorovanem sprejemanju sto tisočev migrantov ter hkratnem bombardiranju njihovih držav, temveč v oblikovanju strateške rešitve, ki bo nesrečnikom prinesla mir ter pogoje za normalno življenje v njihovi domovini,” je povedal Janez Janša.

Na tehtnici ni le prihodnost Sirije, ampak prihodnost Evrope
Padec schengenskih meja EU v Grčiji in Sloveniji ter nesposobnost pri ustavljanju in obvladovanju imigrantskega vala pomembno prispevata k porastu števila tistih volilcev v veliki Britaniji, ki bodo na skorajšnjem referendumu glasovali za izstop države iz EU. Takšna večinska odločitev bi brez vsakega dvoma začrtala konec EU, kot jo poznamo danes, in hkrati začetek razgradnega procesa, ki bi ga bilo nemogoče zaustaviti. Dvomim, da si prebivalci Slovenije predstavljajo negativne posledice, ki bi temu sledile, je v svojem zapisu še dodal Janša.

Vlada išče krivce drugje
Slovenska vlada se po mnenju Janše te odgovornosti ne zaveda in išče krivdo pri drugih, Grkih in Hrvatih. Grčija schengenske meje sploh ne varuje, a tudi Slovenija je ne. Kljub opozorilom se vlada na migrantski tok ni pripravila. Reagira šele takrat, ko na voljo ni več dobrih rešitev in raziskave javnega mnenja ne kažejo več dobro.

Predlogi Janše za reševanje begunske krize, ki jih je navedel že pred časom: 
1. Napoved, da bo Slovenija začela izvajati Schengen isti dan kot Madžarska, ter izvedba ustreznih ukrepov.
2. Istočasna ponudba Hrvaški, Srbiji in Makedoniji, da smo jim pripravljeni pomagati, v kolikor bi oni preprečili vstop ilegalnih migrantov.
3. Hkratna, pravočasna sprožitev diplomatske aktivnosti za pridobitev dodatne pomoči bodisi Sloveniji bodisi tisti državi na balkanski poti, ki bi začela varovati svojo državno mejo kot zunanjo mejo EU.

Janša je še dodal, da se bomo v primeru, da bo vlada še naprej cincala, preučevala in služila zgolj kot transportni servis, ”morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami”.

M. G.