Naborništvo da ali ne? Slovenska vojska je gola in bosa

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Ponovna uvedba naborniškega sistema je ena od možnosti odzivanja na trenutno varnostno situacijo, ki je močno spremenjena, je pa vprašanje, ali je to res tista prava odločitev za zdaj ali gre za skrajno možnost.

Hrvaško ministrstvo za obrambo preučuje možnost, da bi s sprejemom nove strategije nacionalne varnosti znova uvedli obvezni vojaški rok. Vanj bi bilo vključeno okoli 30 tisoč mladih, za fante bi bilo služenje obvezno, prostovoljno pa bi se lahko prijavila tudi dekleta.

Mahnič meni, da je naborništvo le ena od možnosti
Poslanec SDS Žan Mahnič je v izjavi na vprašanje novinarja o tem, kaj prinaša uvedba naborništva, ali se z njo strinja in ali bi to možnost podprl tudi v Sloveniji, dejal, da je “ponovna uvedba naborniškega sistema ena od možnosti odzivanja na trenutno varnostno situacijo, ki je močno spremenjena. Je pa vprašanje, ali je to res tista prava odločitev za takoj zdaj, ali pa gre za skrajno možnost.”

Poslanec je ob tem spomnil, da je Slovenska demokratska stranka nekako v tem času lansko leto predlagala ustanovitev in vzpostavitev nacionalne garde, kar je implementacija strateškega dokumenta o vojaški strateški rezervi. “Takrat je vlada to zavrnila. Če bi to potrdila, bi v tem letu imeli že usposobljenih približno 2500 mladih, ki bi bili pripadniki te nacionalne garde,” je še dejal Mahnič.

Na vprašanje o tem, ali bi v SDS dali nov predlog glede uvedbe služenja obveznega vojaškega roka za celotno generacijo in ali bi se zgledovali po Hrvaški, je poslanec odvrnil, da “pripravljamo svoj predlog, ki bo podoben predlogu glede vzpostavitve nacionalne garde.” Poslanec je ponovil, da bi bila uvedba naborništva nek skrajni ukrep.

“Preden bi bil uveden sistem naborništva, je treba preveriti, ne samo, kakšna je družbena klima, ampak tudi, kako vzpostaviti naborništvo v današnjem času. Ker si ne želimo naborništva, kakršnega smo imeli pred profesionalno vojsko, ko je bil odziv samo še 30-odstoten. Če bi uvedli takšno naborništvo, bi si naredili samo škodo,” je bil jasen poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo.

Slovenski vojski ljudje bolj zaupajo kot vladi
Na vprašanje novinarja, da je v Sloveniji mogoče zaznati nek negativen odnos do vojske in ali bi tak sistem pritegnil mlade, da se vojski pridružijo, pa je poslanec dejal, da se ne more strinjati z oceno o negativnosti do vojske. “Slovenska vojska ima zelo pozitivno oceno na vseh lestvicah. Glede zaupanja je bolje ocenjena kot vlada, državni zbor in druge državne institucije,” je poudaril poslanec in dodal, da se je Slovenska vojska izkazala predvsem v mirnodobni sestavi pri naravnih nesrečah.

“Žal pa je Slovenska vojska s takšno zasedbo in vodstvom Ministrstva za obrambo nesposobna izvajati eno od temeljnih nalog, ki je opredeljena v 37. členu Zakona o obrambi, kar je vojaška obramba države, za kar vojska primarno tudi obstaja,” je poudaril Mahnič. Dodal je še, da čakamo, kakšna bo ocena vrhovnega poveljnika obrambnih sil, to je  predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, za leto 2016.

“Močno bom presenečen, če ta ocena ne bo ponovno nezadostno, kajti v tem letu se na tem področju ni spremenilo nič. Ni se dvignil obrambni proračun, ni bilo nikakršnih izdatkov za investicije, za opremo, pri zalogah streliva se je situacija še celo poslabšala, da niti ne govorim o samem stanju opreme,” je še pojasnil Mahnič.

A. R.

 • dež

  Pod to ministrico lahko dobimo samo kakšen dodaten oddelek lokostrelcev ali vod s samostreli in kakšnega vojaka manj. Za kaj več bo potrebna nova, ne-leva vlada.

  • Peter

   Odred jurišnih surfarjev, no.

 • daresi

  Me veseli, da se je navdušenje nad naborništvom nekoliko poleglo. Edina prava smer je razvoj profesionalizma in nekega dodatka, ki bo slonel na prostovoljstvu. Meni osebno je ideja o gardi zelo blizu, ni pa nujno, da bi imeli prav to. Pomembneje od tega se mi zdi razvoj vojske in oprema. Da bi motivirali mlade za pridružitev vojski bi po mojem trdnem prepričanju morali razmisliti o ugodnosti pripadnikom vojske. Iz tujine poznamo nakup goriva za osebne potrebe v določeni količini brez davka, vojaške trgovine, kjer bi lahko kupovali prehrambene artikle za sebe in družine, športno opremo in opremo, obutev in oblačila za prosti čas ipd. To bi bilo zelo atraktivno in privlačno za pridružitev vojski, poleg tega pa morda ne bi več potrebovali pomoči italijanske Karitas.
  Navedel sem le nekaj idej. Narediti se da zelo veliko, le zadržke in nekakšne predsodke in favšijo je treba vreči čez ramo.

  • dež

   Slovenci smo profesorji v kompliciranju in odkrivanju tople vode. Zato bom presenečen, če tudi v tem primeru ne bo enako. Še tako dobra ideja ali posnemanje tuje dobre prakse se pri nas, po sprejemu zakonodaje, v kateri vsak pristavi svoj piskrček, spremeni v slabo.

 • Slovenec 33

  Stanje v SV je sramotno in si Slovenija ne zasluži tega.
  Najbolj oodgovoren je za SV njen poveljnik. Ker je dovolil, da je padel nivo SV tako nizko, je veleizdajalec slovenskega naroda in bi ga morali izgnati iz slovenskih dežel, ker si ne zasluži niti ene ure več bivanja na slovenski zemlji.
  Skupaj z nim bi morali izgnati tudi vso oblast, ki je Slovenijo potisnila na dno.
  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo niti minimalnih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  To se mora res nehat.

 • Johan

  Nujno potrebno vsaj 6 mesecev, da fantje postanejo možki !

  • RATATA

   V tistem času so nam komandirji v sklopu motivacije rekli: “nema jebača bez opasača”

  • Vera

   Tako se je nekoč reklo, da ni dec kateri ni vsaj eno leto služil vojaškega roka . Mnogi so se tam komaj naučili pisati in brati . Domov so prihajali pametnejši in zrelejši !

 • rrrrr

  Slovenska vojska je bila tudi leta 1991 gola in bosa, pa je vendar nagonila jugokomunističnega okupatorja v njegov beograjski Pašaluk. Ampak tak podvig ji ne bi uspel, če ne bi bilo takrat na čelu dveh ključnih mož: Milana Kučana, ki je slovensko vojsko razorožil in Janeza Janše, ki jo je oborožil in jo s preudarnim vodenjem pripeljal do zmage.
  Čudež pri Kobaridu se je v zgodovini še enkrat ponovil!

 • Peter

  Kašna vojska pa bo to, k bojo mogl dam na kusiu hodt, k ni dnara niti za pasulj, no.

  • RATATA

   Če bodo pod komando tardečih, bodo itak krave slovenskim kmetom iz štal kradli, kajti partizanski golaž je možno nardit le iz ukradene krave.

  • samsara

   Medtem, ko vadijo zatiranje morebitnih samoohranitveinh teženj avtohtonega prebivalstva.

 • RATATA

  Kaj bo govoril Pahorče je skrajno nepomembno, ker ne bo povedal nič. S tistim vrhunskim “kako čudovit dan” se je do konca izpel.
  Seveda je nekakšno “služenje” treba uvesti. Morda celo parkrat po nekaj tednov (?) in to predvsem z vidika prispevka k psihološkemu razvoju dojenčkastih fantičev!

  Bistveni problem pa je “politično šolanje” (včasih politićka nastava).
  Kdo bo pripravil učni načrt?
  Glede tega bo pa “vojna”.
  V bistvu, bi rabili dve vojski.

 • Lisjak

  Recimo,da ta levaška cmerarjeva vlada ustanovo nekakšno nacionalno gardo bodo v vodstvu sami bivši jugo oficirji in jugoviči vse sorte,Slovenski fantje pa potrošni material.

  • dež

   Ob dejstvu, da imamo v SI vojski razmerje oficir-vojak okrog 1:1, polovico ali 2/3 škart in ex JLA vodstvenega kadra z lahkoto odpustimo.
   Ves bodoči poveljujoči kader bi morali izšolati v tujini (enako policija), s čimer bi se izognili politični indoktrinaciji in imeli vzgojen izključno strokoven kader.

   • Lisjak

    Problem je v tem,da mi rabimo vojsko takšno ali drugačno danes ne pa čez par let.

 • if

  Slovenska vojska sedanjega stanja in zaradi nekompetenosti Ministrstva
  za obrambo, je nesposobna izvajati obrambo države kot tjo določa 37.člen Zakona o obrambi.
  Odgovorni za tako stanje so pristojni v omenjenem minstrstvu in predsednik države Borut Pahor kot vrhovni poveljnik.
  Vsi omenjeni malomarno izvajajo pripadajoče državne obrambne naloge!

  Malomarnost pri branjenja države je v času vojne ovrednotena z najhujšimi kaznimi!

 • dr Janez Sveti

  Edina sila, ki lahko brani državo so vojaško izurjeni in oboroženi državljani, ki branijo svoj dom in družine.
  DR janez Sveti Ljudski borec

  • Olga

   Ki se jih potem vlači po sodiščih?

   • dr Janez Sveti

    Žalostno a ne?
    Dr Janez Sveti veteran

 • luckyss

  Dokler bo naša vojska pomagala NATO agresorjem po svetu ustvarjati vojne, je ne rabimo..
  Bolj rabimo teritorialno vojsko, ki bo branila dom, kot smo ga že ob napadu bivše Jugo -vojske..

  • Olga

   Teritorialno z orožjem, ki jo je ukradel Kučan in pod poveljstvom jugogeneralov?!

   • Ivan Friderik Novak

    Volga, lineks pomaga. . .

  • Vera

   Še dobro, da naši teritorialci niso po nalogu Kučana dali več orožja iz skladišč ! Hvala predvsem Avstriji , ki nam je pomagala , ker drugače bi nam huda predla .

 • janez cepec

  Žan Mahnič, eden od dvojice A JE TO nej neha bluzit o vojski, ke pojma nima. če se je ket mulc šou po Goren vas Nemce pa partizane, dons ne more neki lupetat. kar se vojske tiče, mamo res podn od podna, kakršn komandir, taka vojska smo djal učas. je pa tko, kdo j’ že ukinu naborni sistem. aja ljubleni vodja, ki je začeu razjebavat vojsko, usi ostali abrambni ministri so pa to raboto še nadgradil.
  ma kašna je to vojska, če jim magacin varnostrna služba vahta, poj jih pa odradejo, pa grejo na teren, pa rabjo proste dni, drgač so pa usak dan uhka doma. ne me jebat. moral be met naborni sistem, kešne pou leta, poj bi pa blo. pa ofcirski kadr zmanšat, sej je več ofcirjeu kot vojakov. sej ni čudn,usak abrambni minister je svojim čine talu, pa če so mel pogoje (šole) za to, al pa ne. Krko se ma za generala, čeprou to ni, pa tko naprej. tisto, z nacionalno gardo, kar se je pa prerok spounu, bi bla pa to ćista strankarska falanga, za “trenutne” potrebe

  • luckyss

   No, ne tako grobo, mene ti kekci vedno nasmejijo, še posebej Mahnič :))

   • Olga

    Zakaj? Ker se bori za boljše pogoje vojakov in vojske?

    • Vera

     Predsednik države Pahor je že izjavil, da letošnje poročilo o naši slovenski vojski ne bo nič boljše od lanskega , še slabše bo, saj vojake Katićeva namerno uničuje! :(

  • traktor

   Janez brani nas ti.

   • janez cepec

    volite za mene, če ne vam ne bo boljš, men bo sigurn

 • Olga

  Pahorjeva vlada je začela z zmanjšanjem financiranja uničevati Slovensko vojsko! Sramota!

 • Jovo Jamnica

  Ko sem prebral… Mahnič meni, sem z branjem končal…

  • janez cepec

   ja to pa ni prou, žihr bi poslušu, kva ma “strokovnjak” za vojsko povedat. sej dobr, de ga ljubljeni vodja še ni povišu u veterana SLO osamosvojitve. ja mau ga jebe to, k se ni dost zgodi rodiu. pa kaj bi tisto, se je Krko tud “kao general”

 • tasilo

  “Slovenska vojska je gola in bosa”

  Eh, kaj se pa usajate?! Saj vam je že vaš priljubljeni partidžanski pesnik napisal moto:

  “Bosa pojdiva, dekle, obsorej,
  bosa pojdiva prek zemlje trpeče …”

 • baubau

  Obvezno naborništvo samo za vse tiste,ki prejemajo borčevske dodatke in so torej že plačana vojska.

  • Vera

   Kaj nas bodo stari revčki čuvali z viškom denarja ? Ojej !

   • Marija

    Nihče te ne bo čuva. Saj strački nimamo denarja. Hahahaha

 • samsara

  Pa še kolikor jo je, vadi zatiranje samoohranitvenega nagona in morebitnih samoohranitvenih dejanj tistih, ki smo jo ustanovili in jo plačujemo. Kaj ji torej pripada, taki kot je?

 • tramal

  Če sedaj pogledamo plačano slovensko vojsko ,vidimo da so komunisti izbrali same zavedne komuniste in srbe v njo.In prav bi bilo da se tudi desni naučimo streljati da se bomo lahko branili.Toda ne pred sovražniku ,temveč zopet proti izdajalcem komunistom in srbinam.Zato podpiram obvezno naborništvo.

 • Janez Novak

  Potrebujemo naborništvo brez nadaljnjega. Teh nekaj tisoč pripadnikov Slovenske vojske, od katerih jih pol čepi po pisarnah, nas ne more obvarovati pred nikomer. Potrebujemo nekaj sto tisoč rezervistov, ki bodo imeli orožje doma po švicarskem zgledu.

  • tomo

   Ni se ti treba zgledovati po švicarjih, lahko kaj ukreneš tudi na lastno pest. Po prihodu prvih nezakonitih migrantov, teroristov, đihadistov in vseh ostalih kamelojebcev je prenekateri zavedni slovenec pričel čistiti cevi……….tega se levaki tudi zavedajo, zato jim je že ideja o samooborožitvi naježila komunistično kožo……so z murgeljskim škratom na čelu pač navajeni na razoroževanje slovenskega naroda…..

 • Novakec1

  Cigansko brigado naj ustanovijo, so dobro oboroženi, pa še skrivat se znajo.

 • Marija

  In to naj bi bila suverena država. Kdo se heca?