fbpx

Naborništvo da ali ne? Slovenska vojska je gola in bosa

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Ponovna uvedba naborniškega sistema je ena od možnosti odzivanja na trenutno varnostno situacijo, ki je močno spremenjena, je pa vprašanje, ali je to res tista prava odločitev za zdaj ali gre za skrajno možnost.

Hrvaško ministrstvo za obrambo preučuje možnost, da bi s sprejemom nove strategije nacionalne varnosti znova uvedli obvezni vojaški rok. Vanj bi bilo vključeno okoli 30 tisoč mladih, za fante bi bilo služenje obvezno, prostovoljno pa bi se lahko prijavila tudi dekleta.

Mahnič meni, da je naborništvo le ena od možnosti
Poslanec SDS Žan Mahnič je v izjavi na vprašanje novinarja o tem, kaj prinaša uvedba naborništva, ali se z njo strinja in ali bi to možnost podprl tudi v Sloveniji, dejal, da je “ponovna uvedba naborniškega sistema ena od možnosti odzivanja na trenutno varnostno situacijo, ki je močno spremenjena. Je pa vprašanje, ali je to res tista prava odločitev za takoj zdaj, ali pa gre za skrajno možnost.”

Poslanec je ob tem spomnil, da je Slovenska demokratska stranka nekako v tem času lansko leto predlagala ustanovitev in vzpostavitev nacionalne garde, kar je implementacija strateškega dokumenta o vojaški strateški rezervi. “Takrat je vlada to zavrnila. Če bi to potrdila, bi v tem letu imeli že usposobljenih približno 2500 mladih, ki bi bili pripadniki te nacionalne garde,” je še dejal Mahnič.

Na vprašanje o tem, ali bi v SDS dali nov predlog glede uvedbe služenja obveznega vojaškega roka za celotno generacijo in ali bi se zgledovali po Hrvaški, je poslanec odvrnil, da  “pripravljamo svoj predlog, ki bo podoben predlogu glede vzpostavitve nacionalne garde.” Poslanec je ponovil, da bi bila uvedba naborništva nek skrajni ukrep.

“Preden bi bil uveden sistem naborništva, je treba preveriti, ne samo, kakšna je družbena klima, ampak tudi, kako vzpostaviti naborništvo v današnjem času. Ker si ne želimo naborništva, kakršnega smo imeli pred profesionalno vojsko, ko je bil odziv samo še 30-odstoten. Če bi uvedli takšno naborništvo, bi si naredili samo škodo,” je bil jasen poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo.

Slovenski vojski ljudje bolj zaupajo kot vladi
Na vprašanje novinarja, da je v Sloveniji mogoče zaznati nek negativen odnos do vojske in ali bi tak sistem pritegnil mlade, da se vojski pridružijo, pa je poslanec dejal, da se ne more strinjati z oceno o negativnosti do vojske. “Slovenska vojska ima zelo pozitivno oceno na vseh lestvicah. Glede zaupanja je bolje ocenjena kot vlada, državni zbor in druge državne institucije,” je poudaril poslanec in dodal, da se je Slovenska vojska izkazala predvsem v mirnodobni sestavi pri naravnih nesrečah.

“Žal pa je Slovenska vojska s takšno zasedbo in vodstvom Ministrstva za obrambo nesposobna izvajati eno od temeljnih nalog, ki je opredeljena v 37. členu Zakona o obrambi, kar je vojaška obramba države, za kar vojska primarno tudi obstaja,” je poudaril Mahnič. Dodal je še, da čakamo, kakšna bo ocena vrhovnega poveljnika obrambnih sil, to je  predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, za leto 2016.

“Močno bom presenečen, če ta ocena ne bo ponovno nezadostno, kajti v tem letu se na tem področju ni spremenilo nič. Ni se dvignil obrambni proračun, ni bilo nikakršnih izdatkov za investicije, za opremo, pri zalogah streliva se je situacija še celo poslabšala, da niti ne govorim o samem stanju opreme,” je še pojasnil Mahnič.

A. R.