fbpx

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske ni zdržala bremena odgovornosti?!: Dalj časa bila na bolniški, domnevno na zdravljenju na psihiatriji

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta namerno pozabila na zgodovinsko ustanovitev 1.specialne vojaške briga SV (MORIS) (Foto: STA)

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta namerno pozabila na zgodovinsko ustanovitev 1.specialne vojaške briga SV (MORIS) (Foto: STA)

Slovenska vojska se že dalj časa spopada z večjimi težavami. Če so lansko leto vojaki trpeli zaradi razpadajočih škornjev, te dni pogrešajo načelnico Generalštaba Slovenske vojske, ki naj bi bila že dalj časa odsotna. Ni pa to edino pomanjkanje kadra v Slovenski vojski, ki ima več častnikov kot pa navadnih vojakov.

Ko smo pred letom dni poročali, da je generalmajor Alan Geder za mesto načelnice Generalštaba Slovenske vojske takratni obrambni ministrici Andreji Katič predlagal brigadirko Alenko Ermenc, je bilo čutiti, da se menjave dogajajo prehitro.

Andreja Ostermana so žrtvovali namesto takratne obrambne ministrice zaradi katastrofalnih razmer v Slovenski vojski, ki jih je razkrila negativna ocena, ki so jo pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske prejeli od ocenjevalcev zveze Nato. 800 pripadnikov SV po mnenju bolgarskih ocenjevalcev ni bilo sposobnih za delovanje. Razlog pa se ni skrival v slabi izurjenosti, temveč v slabi opremi. Namreč, ko je Katičeva zagotovila denar za škornje, so ti začeli razpadati že po dveh tednih uporabe, saj niso bili primerni za delo v zimskih razmerah. Več vojakov je zaradi tega utrpelo ozebline.

Veliki pritiski
Namesto objektivne odgovornosti in odstopa ministrice smo dobili zamenjavo načelnika generalštaba. Ostermana je zamenjal Geder. A ni trajalo dolgo, ko se je pokazalo, kako je tudi Geder trn v peti vladajoči politični eliti. Opozarjal je na kadrovsko podhranjenost, saj vojski primanjkuje kar 1.238 ljudi. Ob tem je zahteval več denarja za SV z namenom, da bi ta lahko dejansko opravljala svoje naloge.

Foto: STA

Kot je Geder sam pojasnil, je optimistično upal na podporo politike, saj naj bi se vsi predstavniki koalicijskih in pozicijskih strank izjasnili v prid potrebe Slovenije za Slovensko vojsko. S tem namenom je tudi pripravil predlog, ki bi naznanjal “pot ozdravitve SV”, in pomagal oblikovati vojsko v institucijo, ki se je sposobna kosati s svetovnimi razmerami današnjega časa. Namesto podpore njegovi viziji je kmalu uvidel, kako mačehovski odnos ima vladajoča politika do Slovenske vojske. Na mesto svojega naslednika je predlagal Ermenčevo, ki je bila z imenovanjem na mesto načelnice tudi povišana iz brigadirke v generalmajorko. V roku manj kot dveh let smo v Sloveniji tako dobili še tretjo načelnico Generalštaba SV.

Ob imenovanju Ermenčeve novembra lani je veliko zanimanja zbudilo dejstvo, da je bila prvič v zgodovini držav članic severnoatlantskega sporazuma na položaj načelnika generalštaba imenovana ženska. Medije je takrat prosila za mir, “da se bo takoj lahko lotila najnujnejših zadev”, so zapisali pri Delu. A zdaj se zdi, da ni šlo vse tako mirno. Navkljub relativnemu medijskemu miru, ki so ji ga naklonili, so bili po poročanju nekaterih slovenskih medijev pritiski nanjo preveliki. Zaradi tega naj bi bila zdaj že dalj časa tudi na bolniški. To naj bi bil tudi uradni razlog za njeno odsotnost na proslavi na Brdu ob 15-letnici vstopa Slovenije v zvezo Nato.

Načelnica generalštaba na zdravljenju na psihiatriji?
Ravno tako se ni udeležila že plačane službene poti v New York, kjer naj bi bila vabljena na okroglo mizo “o prihodnosti žensk voditeljic” v OZN. Čeprav so na ministrstvu zaradi odpovedi potovanja povrnili 750 evrov za vozovnico, je vojsko potovanje, do katerega ni prišlo, še vedno stalo 735 evrov. Tri povratne letalske karte do New Yorka so stale 2.985 evrov, v New York pa bi potovali Ermenčeva, njen pribočnik ter načelnica sektorja za kadre kot “neposredna strokovna podpora” Ermenčeve.

Generalmajor Dobran Božič (Foto: STA)

Bolniški dopust v “domači oskrbi”, na katerem je bila Ermenčeva od 9. do 21. marca, pa naj bi po pisanju Požareporta generalmajorka preživela na zdravljenju v ljubljanski Univerzitetni psihiatrični kliniki na Polju, kamor naj bi bila sprejeta zaradi doživetega “zloma”. Pritiski so očitno preveliki, odgovornost še večja. Primer spominja na zdaj nekdanjega zdravstvenega ministra Sama Fakina, ki je odstopil zaradi zdravstvenih težav. Zdi se, da premier Marjan Šarec nima ravno najbolj srečne roke pri izbiri kadrov. Kdor ne ukrade sendviča ali oškoduje slovenskih davkoplačevalcev za več sto milijonov pri izgradnji 2. tira, odstopi zaradi zdravstvenih razlogov.

Tako se tudi za Ermenčevo šušlja, da bo v kratkem zamenjana. Na mesto načelnika generalštaba pa bi za njo prišel generalmajor Dobran Božič, ki je trenutno zaposlen kot državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve. Božič je že bil na položaju načelnika generalštaba med letoma 2012 in 2014.

Ivan Šokić