fbpx

“Naivni” župan jim je ponudil prst, vzeli pa so roko: Vlada bo v Velenju naselila petkrat več migrantov, kot je bilo dogovorjeno!

Ali bodo lokalni prebivalci Velenja prikazali več sočutnosti do slovenskih državljanov kot njihovo vodstvo občine, ki nasprotuje začasni karanteni v hotelu Paka? (Foto: STA)

Morda ste mislili, da je bila zgodba o državnem najemu nepremičnine na Škofijah od dveh mladih pravnic, ki sta kljub blokiranim računom od banke čudežno dobili kredit za nakup objekta pol leta prej, ob tem pa do vratu “zapufali” svoji družini, višek kreativnosti, ki ga premore aktualna vlada Mira Cerarja. Toda trenutni oblastniki so znova prekosili samega sebe. Zdaj se zgodba ponavlja v Velenju, kjer bo vlada nastanila do 150 ekonomskih migrantov iz držav sumljivega porekla, kljub nestrinjanju domačinov, ob tem pa ne namerava upoštevati pravil najemne pogodbe, kjer piše, da občina Velenje privoli v sprejetje samo 30 migrantov iz socialno najbolj ogrožene kvote. Kar je najbolj neverjetno, pa je to, da država posle sklepa z nekdanjimi kriminalci, ki so izčrpavali državna podjetja. Lastnik nekdanjega samskega doma v Velenju, ki je stavbo oddal državi v najem za vzpostavitev migrantskega centra, ni namreč nihče drug kot Miloš Njegoslav Milović iz Kamnika, ki je skupaj s tremi sodelavci pred leti oškodoval Adria Ankaran za kar 10,6 milijona evrov.

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo pooblastilu ministrice Vesna Györkös Žnidar zastopa generalna sekretarka Barbara Šefman Sardoč, in podjetje VPS Svetovanje, d. o. o., sta 6. marca sklenila najemno pogodbo o uporabi nepremičnine, nekdanjega samskega doma v Stari vasi v Velenju, za nastanitev migrantov. Ministrstvo bo po pogodbi do naselitve migrantov Milošu Njegoslavu Milović, ki je skupaj s ženo ustanovil svetovalno podjetje, mesečno plačevalo znižano najemnino v višini 9 tisoč evrov, po naselitvi pa celo 15 tisoč evrov mesečno. Se zgodba zdi znana? Nekdo bo, tako kot na Škofijah, mastno zaslužil z visoko najemnino za oddajanje objekta v namen, za katerega ta sploh ni primeren.

Kot so nam namreč danes povedali v Civilni iniciativi Velenje, je lokacija popolnoma neprimerna za družine, saj gre za nekdanji samski dom, ki je namenjen predvsem za moške, Velenjčani pa se za nameček še nikoli niso strinjali z odločitvijo, ki jo je sprejel mestni svet občine Velenje. Oddaji objekta v namen vzpostavitve migrantskega doma seveda najbolj nasprotujejo krajani Stare vasi, ki bodo tudi najbolj ogroženi.

Lastnik nepremičnine, Milovićevo podjetje VPS Svetovanje, se na takšno nasprotovanje Velenjčanov požvižga, na objektu namreč že potekajo gradbeno-obrtniška dela, da bi bil objekt čim prej primeren za vselitev prvih ekonomskih migrantov. Kdorkoli izmed občanov se skuša objektu približati, je deležen groženj varnostnikov. Tako kot na Škofijah: nihče ne sme niti blizu, dogajanje okrog nastajajočega migrantskega centra je strogo varovana državna skrivnost.

V civilni iniciativi potihoma še upajo na referendum
Velenjčani sicer še upajo, da njihova pritožba na ustavno sodišče uspe in da dobijo pravno podlago za zahtevo za razpis referenduma, na katerem bi občani sami odločili, ali se strinjajo z odprtjem migrantskega centra. Glede na to, da je najemna pogodba že podpisana, pa prav veliko upanja nimajo, nam je v telefonskem pogovoru zaupala 
Suzana Kavaš iz Civilne iniciative za Velenje.

Velenjčani svojemu županu Bojanu Kontiču zelo zamerijo, ker občina glede prostorov samskega doma ni uveljavljala predkupne pravice, ki bi jo lahko, to pa se ni zgodilo zato, ker tega namena nikoli ni imela. Župan se je namreč že leta 2015 ob izbruhu migrantske krize hvalil, da bodo v njegovem mestu sprejeli migrante, pravi naš vir. Na občini se sicer branijo, da takrat še ni bilo nič znanega o usodi migrantskega doma, kar pa so verjetno prazna natolcevanja, saj sta se, po naših informacijah, Kontič in Šefic že zdavnaj vse dogovorila vnaprej. Prav tako naj po neuradnih informacijah Kontič vedel, da bo kupec samskega doma Milović objekt oddal državi.

Župan in država že leta 2015 vedela za novega lastnika, čeprav je ta objekt kupil šele lani
Kot nam je še povedala Kavaševa, je Kontič v Velenju že oktobra 2015 na seji mestnega sveta opozoril, da z novim lastnikom Vegradovega samskega doma potekajo pogovori o morebitni naselitvi migrantskih družin, kar zelo zanima pristojno ministrstvo. Kontič načeloma ni bil proti naselitvi migrantov, če slednji ne bi ogrožali javnega reda in miru. Je pa zanimivo, da je po javno dostopnih podatkih razvidno, da je bilo podjetje VPS Svetovanje v zemljiško knjigo kot lastnik objekta vpisano šele leta 2016, natančneje, začetek učinkovanja vpisa imetnika je bil določen z 10. avgustom 2016.

Foto: Nova24TV. Nekaj smrdi. Župan je o novem lastniku govoril že leta 2015, Milović pa je to postal šele leta 2016.

Kako je torej mogoče, da so pogovori z ministrstvom potekali že jeseni leta 2015, če takrat Miloš Njegoslav Milović sploh še ni bil novi lastnik nepremičnine, in da je o tem vedel tudi župan Kontič? Primerjava z afero Škofije, kjer se za ministrstvo opravičeno sumi, da se je že vnaprej vse dogovorilo s prihodnjima lastnicama, je torej na mestu.

Milović je oškodoval nekdanje podjetje za več milijonov evrov
Da gre v velenjskem primeru za slamnate lastnike, v Civilni iniciativi za Velenje ne dvomijo več. Prav tako jih zelo skrbi, ker država sodeluje z osebo, ki ima kriminalno preteklost. O tem so že v letu 2010 poročale Slovenske Novice. Milović je namreč tisti poslovnež, ki se je pred leti znašel med šesterico, ki je bila obtožena zaradi zlorabe položaja zaradi divjega lastninjena kampa Adria Ankaran, s čimer naj bi to družbo oškodovali za več kot deset milijonov evrov. Kaj se je nato dogajalo z obtožnico, mediji niso poročali. Znano pa je, da se postopki na sodiščih vlečejo zelo dolgo, zato morda niti še niso končani.

Foto: STA. Nekdanji Vegradov samski dom v Velenju je kupil podjetnik s kriminalno preteklostjo, a vseeno brez težav sklepa posle z državo.

V aferi izčrpavanja podjetja sta bila takrat obdolženi poleg Milovića tudi Igor Lebar in Matija Kahne. Prav 41-letni Kamničan naj bi svojega nekdanjega direktorja napeljal na idejo, da sta ustanovila hčerinsko družbo s sedežem v Ljubljani, na katero sta prenesla del nepremičnin Obalne družbe in to družbo prodala podjetju iz Kamnika, katerega lastnik je bil – tako je, Miloš Njegoslav Milović. S kaznivim dejanjem je trojica omogočila, da je Milovićevo podjetje protipravno pridobilo vsaj 1,6 milijonov evrov, kolikor je znašala razlika med ocenjeno vrednostjo prenesenih nepremičnin in prodajno vrednostjo hčerinskega podjetja.

Že lani pa so mediji poročali, da je Milović dolgoletni družinski prijatelj Zorana Jankovića, kar je sicer ljubljanski župan sam potrdil že julija 2014, ko so mu očitali lobiranje v zadevi Tritonis. Takrat so v oddaji 24ur na POP TV objavili odlomke iz policijskega zapisnika, po katerem naj bi Janković preko posrednika Milovića pritiskal na lastnika Tritonisa, da mu bo MOL poplačal ves dolg (milijon evrov dolga in pol milijona obresti), če bo umaknil vse ovadbe proti županu in zoper njega ne bo pričal na sodišču. Janković in Milović sta seveda zanikala, da kakorkoli sodelujeta, o čemer je poročal tudi Reporter. Prav tako smo od naših virov izvedeli, da je bil Milović svoj čas kot varnostnik zelo dobro zapisan tudi pri Janezu Drnovšku. Prav Drnovšek naj bi nato tudi pomagal izstreliti Milovića v gospodarsko sfero.

Foto: Jezni velenjski župan protestira, ker ga je vlada “prinesla okrog”.

Vlada spet lagala in zavajala: Boštjan Šefic bo v Velenje poslal 150, ne samo 30 migrantov
Ker želijo v civilni iniciativi Milovićeve nečedne posle tudi sami predstaviti javnosti, bodo tudi o njih razpredali na sredini okrogli mizi. Se pa bojijo neizogibnega, tj. dneva, ko bo država res naselila migrante v nekdanjem samskem domu. Že zdaj je namreč jasno, da jih ne bo samo 30, kot je mestni svet najprej predlagal Boštjanu Šeficu in je tako zapisano tudi v pogodbi. Vlada namreč načrtuje, da bo v Milovićev dom
 “strpala” kar 150 ljud, kar pa je absolutna katastrofa za manjši kraj, kot je Velenje, je zgrožena naša sogovornica Kavaševa.

V zvezi s tem je Šeficu velenjski župan pred dnevi pisal protestno noto in zatrdil, da je občina migrantski dom zdaj pripravljena podpreti le v primeru, da bodo izpolnjeni vsi pogoji, ki jih je določil mestni svet na 17. redni seji lanskega novembra. Da verjetno ne bo dosegel ničesar, Velenjčanom neuradno že priznava kar sam. Jasno mu je, da so ga Šefic in vladni kolegi pretentali in da bodo namesto dogovorjenih 30 migrantov v nekdanjem Vegradovem samskem domu Velenjčani zdaj primorani gostiti petkrat toliko ljudi.

L. S.