fbpx

[Najbolj brano] Koga imata za norca RTV SLO in POP TV?

Novinarki POP TV in RTVS: Maja Sodja in Erika Žnidaršič; skupna oddaja obeh televizijskih hiš. (Foto: posnetek zaslona)

V četrtek,  11. novembra 2021, smo lahko na prvem programu RTV SLO gledali oddajo Stopimo skupaj! Spoštovani odgovorni na obeh televizijah, ne se delati norca iz gledalcev. Kdo je stopil skupaj? Ali morda televizijski hiši z različnim pogledom na dogodke, povezane s covidom-19? Ali ste v oddaji imeli sodelujoče (tu izvzemam zdravnika dr. Fafangla), ki so bili svetovno nazorski in politično na nasprotnih straneh? Ali resno mislite, da ste imeli v oddaji sodelujoče, ki so politično povsem nevtralni. Ali to drži, recimo, za Čeferina? Če ni član stranke, še ne pomeni, da je nevtralen in gospod je že večkrat dokazal, da to ni! Ponovno vas prosim, da se nehate norčevati iz gledalcev.

Ali resno mislite, da ste s to oddajo prepričali Slovenke in Slovence, da bodo začeli sodelovati v spopadu s covidom-19? Pa saj to tudi ni bil vaš namen. Res je, da vam je to možnost ves čas oddaje dajal prav Mario Fafangel, a se je že na obrazih novinark videlo, da jima odgovori zdravnika niso šli v kontekst predvidenega zaključka oddaje, ki naj bi bil obračun z delom vlade!

Oddajo ste novinarki začeli s podatkom, da imamo Slovenci svetovni rekord v številu okuženih na milijon prebivalcev in da se zdi, kot da nič ne deluje! Zdravnika Fafangla ste za začetek vprašali, ali kot vodja skupine epidemiologov to doživlja kot poraz. Odgovoril vam je pritrdilno, s poudarkom, da smo pozabili na odgovornost drug do drugega. Na sugestijo novinarke, da potrebujemo “reset”, vam je prav tako odgovoril pritrdilno, da pa je treba razmisliti, ali virus obvladuje nas ali mi obvladujemo virus! Ocenil je, da nas virus obvladuje že dlje časa, zaradi česar je zdravstvo pred kolapsom, skupnost pa je razklana, ob čemer je dodal, da je razklanosti še najmanj na zdravstvenem področju. Torej? Ob tej ugotovitvi bi bilo skladno z naslovom oddaje treba razčistiti, kje in kaj so razlogi za tako stanje. V komunikaciji? Smešno, da se mediji in še posebej Ksenija Benedetti v interesu neke politike še vedno sklicujejo na to, ob tem, ko nam življenje okoli nas jasno kaže, kaj je potrebno narediti. Tega novinarki z gosti v svoji oddaji nista naredili.

Od kod novinarki podatek o 300 posteljah v bolnici Franji?
Novinarka je v drugem vprašanju Fafangla vprašala, kako je mogoče, da v letu in pol ni bilo mogoče urediti pomanjkanja kadra in rešiti administrativne prepreke zaradi pogojev znanja jezika. Dodala je še, da so v bolnici Franji imeli 300 postelj (z besedo tristo), kot da so celo med vojno bili sposobni organizirati nekaj velikega. Ne vem, od kje novinarki podatek o 300 posteljah. Spet in ne prvič v tej oddaji laž. Prav tako je smešno in kaže na popolno neznanje novinarke, ki meni, da je jezik edini problem. Veliko večji problem kot znanje jezika, ki ni nepomemben, je medicinsko znanje za delo z respiratorji in z bolniki s hudo okvarjenimi pljuči. To ni enostavno in medicinska sestra mora imeti ogromno znanja o patofiziologiji (delovanju organov v času bolezni) dihanja in cirkulacije ter obilo izkušenj, da njeno ravnanje ne ogroža bolnika, še posebej, ker ob takem številu bolnikov na respiratorju ne more biti poleg stalno tudi zdravnik. Še enkrat, vprašanje je jasno pokazalo na popolno neznanje novinarke. Sramota! Morda gre za nevednost, verjetneje za zlonamernost, kot češ niti tega vlada ni sposobna organizirati. Fafangel je odgovoril, da kritika v tem smislu ni na mestu, pač pa bi bilo potrebno delovati tako, da bi se uveljavili znani in po svetu sprejeti ukrepi od cepljenja, testiranj, prezračevanj do mask itd. Opozoril je na dejstvo, da je sprejemanje 20 smrti vsak dan nekaj nesprejemljivega.

Voditeljici Erika Žnidaršič in Maja Sodja (Foto: posnetek zaslona)

Na vprašanje novinarke, kako gleda na pozive k protestom kljub prepovedi, ob tem ko zmanjkuje postelj v bolnišnicah, je zdravnik ponovno presenetil novinarki s tem, da ima dvojno državljanstvo, saj živi tudi v Trstu, kjer je tiha večina, ki želi živeti, s 60 tisoči podpisi sedanjim protestnikom povedala, kam sodijo. Poudaril je, da sedaj stanje ni tako grozno, kot je bilo pred časom, ko so bili v Trstu zaprti na 200 metrih od hiše z vojakom pred hišo. Mimogrede, ali si predstavljate, kaj bi ob tem počeli naši mediji? Zaključil je z razmislekom, da protesti zanj enostavno niso dobra ideja, ker širijo okužbe.

Ob navedenem je bilo razpravljanje vseh ostalih povsem izven konteksta naslova oddaje. Na to, da je bil naslov oddaje namen sam sebi in predvsem zavajanju gledalcev, mi govore tudi kasnejša poročila o dogodku na RTV SLO, kjer stališč zdravnika niso omenili niti z besedo.

Kaj naj zapišem za konec. Združili sta se “levi” televizijski hiši, ne zaradi reševanja spopada s covidom-19, ampak zaradi nadaljevanja nasprotovanja vladi in nadaljevanja ogrožanja življenj.

Prim. Janez Remškar, dr. med. (Članek je dosegel več kot 86 tisoč ogledov.)