Najbolj osovražen minister? Židan, ki je zavozil teran, se je zaradi jelenov zameril še 22 tisoč lovcem

Datum:

Zavozil je teran in kranjsko klobaso, Hrvatom je prodal celotno živilsko industrijo, sedaj pa se je kmetijski minister Dejan Židan z občutnim povečanjem načrta odstrela jelenjadi zameril še 22 tisoč lovcem. Številni menijo, da je Židan storil veliko strateško napako, ko je zaradi obljub kmetom o povečanem odstrelu razjezil še lovce.

Slovenski lovci že več dni ostro protestirajo – izvedeli so, da bodo morali v letošnjem letu odstreliti tudi do 25 odsotkov več jelenov in s tem občutno poseči v populacijo jelenjadi. Najslabše se zagotovo piše kočevski in belokranjski populaciji jelenjadi, saj bodo morali po dekretu Zavoda za gozdove odstreliti kar tisoč kosov več jelenov kot v letu 2016. Kmetje in gozdarji ukrep podpirajo, lovci pa menijo, da bi imel drastično povišan odstrel dolgoročne posledice na stalež te divjadi.

Po mnenju gozdarske stroke je po silovitem žledolomu prišlo do problema s ponovnim zaraščanjem gozda, saj je divjad vse preveč objedala mlade poganke in se gozd ni več sposoben obnavljati. Od vseh drevesnih vrst je najbolj ogrožena avtohtona jelka. Raziskovalec Ivan Kos z Biotehniške fakultete je za Delo povedal, da so na Zavodu za gozdove sprejeli načrt odstrela brez predhodnih raziskav, ki bi utemeljevale njegovo povečanje, in je bil pripravljen že v naprej z dekretom njegovega direktorja Damjana Oražma. Številni revirni lovci s kočevskega območja vedo povedati, da je bilo jelenjadi v preteklosti nekajkrat več kot sedaj, pa vendar takrat ni bilo govora o nobeni škodi na drevesih.

Je razlog za pomor jelenov ustanovitev državnega gozdnega podjetja?
Zakaj bi minister Židan “požegnal” ukrep Zavoda za gozdove in podlegel mnenju kmetov o preštevilčni jelenjadi, ki povzroča škode na kmetijskih posevkih, odškodnino pa jim tako plačajo lovske družine, povprečnemu opazovalcu ni jasno. Še manj, zakaj bi se zameril lovcem in šel na roko kmetom ter veleposestnikom, ki niso tradicionalna volilna baza Židanove stranke SD.

Minister Dejan Židan na predstavitvi podjetja Slovenski državni gozdovi (foto: STA).

Eden od razlogov zagotovo tiči v lanskoletni ustanovitvi državnega podjetja Slovenski državni gozdovi d. o. o., ki gospodari s slovenskimi gozdovi na površini 234.986 hektarjev, večina teh gozdov pa je ravno na območju, kjer je odstrel jelenov najobčutneje povišan. Poleg tega, da je državno podjetje dodobra uničilo zasebno konkurenco na področju gozdarske dejavnosti, se je Židanov lobi spravil še na nedolžne jelene, ki naj bi gozdovom prizadejali ogromno škode. Znano je namreč, da državno gozdarsko podjetje obvladuje ravno klika okoli stranke SD, ta pa je podjetje ustanovila kot bankomat za lastne potrebe, zaradi česar se ta stranka tako krčevito bori za obstanek na oblasti. Za ta namen pa so za lesne milijone pripravljeni divjad izbrisati na minimalno raven.

Največji lubadar je Židan sam
Sicer drži, da je stanje v slovenskih gozdovih katastrofalno, in sicer ravno zaradi nezadostne sanacije po žledolomu, nato pa je udaril še lubadar. Da je država pri sanaciji posledic prepočasna in neučinkovita, je poslanec SDS Tomaž Lisec vlado soočil že skoraj leto dni nazaj. Zaradi umiranja gozdov je nastala gospodarska škoda v višini 100 milijonov evrov, bolj kot s sanacijo škode pa se je vlada takrat ukvarjala z ustanavljanjem gozdnega podjetja. “Če bo šlo tako naprej in bo ta kmetom najbolj nenaklonjena vlada čakala do konca mandata, ne bomo več govorili o slovenskih gozdovih,” je nekoč povedal Lisec in dodal, da les propada zaradi napredovanja lubadarja, ki je hitrejši od dela te vlade.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...