fbpx

Najnovejša študija OECD: Slovenija še bolj davčno obremenila plače, le še 7 držav bolj duši svoje državljane z davki

Foto: iStock

Le en dan potem, ko so poslanci državnega zbora sprejeli odločitev, da se denarna socialna pomoč dvigne na 385 evrov, je OECD objavila svežo študijo obdavčitve plač. Plače slovenskih delavcev so med najbolj obremenjenimi na svetu, kaj nas šele čaka po tej nerazumljivi potezi levičarskih poslancev?!

Slovenske plače so med davčno najbolj obremenjenimi na celem svetu: država namreč od samskega zaposlenega brez otrok s povprečno plačo z davki in prispevki za socialno varnost pobere kar 42,9 odstotka celotnega stroška dela. Če je bila Slovenija še pred kratkim po obdavčitvi plač na desetem mestu, se je sedaj povzpela še dve mesti više. Osmo mesto si tako deli s Švedsko, Finsko in Latvijo, poroča 24 ur. Povprečje v državah OECD je sicer skoraj 10 odstotkov nižje, “le” 35,9 odstotka, razkriva omenjena študija.

Vir: Twitter profil OECD

Slovenija zaseda nečastno prvo mesto obremenitve plač, kar se tiče prispevkov za socialno varnost – ta je kar 22,1 odstotka.

Zadnja študija, ki jo je objavila OECD, se nanaša na leto 2017. Glede na to, da je pred nekaj dnevi državni zbor sprejel povišanje socialnih prispevkov na 385 evrov, kar je predlagala Levica Luke Mesca, se sprašujemo, kako se bo še dvignila obdavčitev slovenskih plač. Ker Slovenijo že tako zapušča vse več mladih, predvsem visoko izobraženih, k nam pa prihajajo nižje izobraženi delavci iz balkanskih držav, se upravičeno lahko bojimo, da se bo ta trend nadaljeval tudi naprej, če ne bo Slovenija postala prijaznejša do svojih prebivalcev. Medtem ko vse več denarja namenja za migrante in socialne probleme, očitno na slovenske delavce pozablja – razen, ko je treba spet obdavčiti njihovo plačo …

M. S.