Najnovejša študija OECD: Slovenija še bolj davčno obremenila plače, le še 7 držav bolj duši svoje državljane z davki

Foto: iStock

Le en dan potem, ko so poslanci državnega zbora sprejeli odločitev, da se denarna socialna pomoč dvigne na 385 evrov, je OECD objavila svežo študijo obdavčitve plač. Plače slovenskih delavcev so med najbolj obremenjenimi na svetu, kaj nas šele čaka po tej nerazumljivi potezi levičarskih poslancev?!

Slovenske plače so med davčno najbolj obremenjenimi na celem svetu: država namreč od samskega zaposlenega brez otrok s povprečno plačo z davki in prispevki za socialno varnost pobere kar 42,9 odstotka celotnega stroška dela. Če je bila Slovenija še pred kratkim po obdavčitvi plač na desetem mestu, se je sedaj povzpela še dve mesti više. Osmo mesto si tako deli s Švedsko, Finsko in Latvijo, poroča 24 ur. Povprečje v državah OECD je sicer skoraj 10 odstotkov nižje, “le” 35,9 odstotka, razkriva omenjena študija.

Vir: Twitter profil OECD

Slovenija zaseda nečastno prvo mesto obremenitve plač, kar se tiče prispevkov za socialno varnost – ta je kar 22,1 odstotka.

Zadnja študija, ki jo je objavila OECD, se nanaša na leto 2017. Glede na to, da je pred nekaj dnevi državni zbor sprejel povišanje socialnih prispevkov na 385 evrov, kar je predlagala Levica Luke Mesca, se sprašujemo, kako se bo še dvignila obdavčitev slovenskih plač. Ker Slovenijo že tako zapušča vse več mladih, predvsem visoko izobraženih, k nam pa prihajajo nižje izobraženi delavci iz balkanskih držav, se upravičeno lahko bojimo, da se bo ta trend nadaljeval tudi naprej, če ne bo Slovenija postala prijaznejša do svojih prebivalcev. Medtem ko vse več denarja namenja za migrante in socialne probleme, očitno na slovenske delavce pozablja – razen, ko je treba spet obdavčiti njihovo plačo …

M. S.

 

 • Olga_10

  Edini izhod so volitve! Levičarske parazite naženimo za vedno!

  • Zgornji

   Težko jih bomo , ker so se nam že precej zaparazitirali .

   • antimur

    Bomo, če ne z volitvami, pa bolj na prvinski sistem.

    • pajot

     Z Brglezovim naravnim pravom,domnevam.

    • Zgornji

     Upamo na Najboljše, ja :-)

 • Miro

  in Kralj Norega Kraljestva obljublja državo brez davkov…. živeli bomo po zgledu SDS, to je od donacij…..
  po kredite bomo šli v Bosno

  • Poštenje velja

   Ne v rusijo in venezuelo.
   Enjoy zlovenija.

  • antimur

   Verjetno si ti tisti kreten, torej eden izmed redki, ki bo volil to apokaliptično in skrajno fašistično stranko. Po tvojih komentarjih sklepam, da si enako usekan kot ta antislovenska drogeraška stranka Levica.

  • Anton

   Miro Cerar ne ga srat, dovolj si pokazal v svojem mandatu, kje ti je mesto

   sarkazem press

 • Zgornji

  SLOVENISTAN .

 • VERRZIFIKATOR

  SIJAJEN NAPREDEK

  Tole res sijajen je napredek,
  kar za dve smo mesti se povzpeli,
  terno s tem tako rekoč zadeli,
  takšen vzpon zares je skrajno redek.

  Osmi kar čez noč da smo na svetu,
  je novica karseda udarna
  in resnica hkrati res bizarna,
  da prebereš to samo na spletu.

  Nič se o uspehu ne poroča
  naše vlade prav zares sijajne
  in da pridobitve te so trajne,
  to novica kajpak je prevroča.

  Bi preveč se neverjetno zdelo,
  se zato uspeh pač zamolčuje,
  saj sicér lahko se pričakuje,
  da navdušenje pri pregorelo.

  Le še sedem nas držav prekaša,
  ko za plačno gre obremenitev,
  zdaj na dlani je ugotovitev,
  kdo se kmalu kot prvak ponaša.

 • Poštenje velja

  Upokojenci za vas bodo delali siptarji in
  Levaki pa se rusi vam bodo pomagali.
  Enjoy zlovenija.

  • Goran Hvala

   Ja sej mas prov…slovenca skor ne vidis delat…raje doma lezi…ker ni hodu v solo zato da bo delal…:-)

 • antimur

  Saj ne moreš pričakovati, da se bodo norci in ljubitelji vsega, kar škoduje Slovencem, spoznali na karkoli, razen na drogeraštvo, multi-kulti, LGBT, ko gobcajo o ekonomiji, ti gre na bruhanje. Kakšen norec mora biti tisti volilec, ki takšne abnormalneže kot je Mesec, Kordiš, odvratna luftačica Tomićka, zmedeni in prfuknjeni Trček, Tašner, volijo, ali pa do tega pride samo zaradi pomote.

  • McBobo

   Taksen norec, ki mu delo smrdi. In sedaj bo delo se bolj smrdelo po dvigu sociale, vse za nabirko dodatnih volivcev, ki jih ne zanima, od kje pride denar, ampak da ga je vedno vec.
   Sram me je, da se vedno delam, da vstajam ob 4-ih zjutraj, da se lahko drugi norca delajo iz mojega kruha. Sem pa res ena ovca.

 • macon

  Jaz na grafu vidim Slovenijo na 4. mestu in na okoli 34% obdavčitve. Od preostale revščine ddv vzame še 22% ali 13% od začetnih 100%. En ddv je nižji, ampak so trošarine višje pa bom vzel kar 22%. Pri povprečni plači nam torej poberejo polovico zaslužka, bravo, udbovukojebina na napačni strani Alp.

  • Miro

   Pri povprečni plači nam torej poberejo polovico zaslužka,

   ja po tvoji mačji ekonomiji ti vzamejo 50% …. zanimivo! DDV 22% ….in …nižji DDV 9,5% in trošarine je povprečno skupaj 22?% genialen izračun …. a si alkoholik da daš toliko za trošarine…katere začetne 100% pa so to? koliko pa vzamejo pri nadpovprečni plači?
   kaj če bi raje eno šalčko mleka spil…. 9,5% DDV in nič trošarine

   • macon

    Značilno za vas leve debile je, da vam osnovna matematika dela silne težave. Za bencin in elektriko dam okoli 8% mesečnih prihodkov in obdavčeno je precej višje kot 22% ddv. Dlje od desetletja pijem 0 alkohola.

    Kaj si sploh napisal, idiot?

    • Miro

     mleko je zate…..glede na toda si maček imaš pa lepo plačo

  • opazovalec

   Če bi govoril neobremenjeno, bi ugotovil, da ta novinar zavaja, ali pa nič ne razume. Prav si prebral, incame tax in social secuity contribution znašata v Sloveniji okoli 34% bruto plače in OECD nikjer ne govori o stroških dela. zato so druge tabele. Stroške dela bremeni še marsikaj drugega, med drugim tudi prispevki delodajalca za socialno varnost zaposlenih. In recimo procentualno so ti v severni sosedi približno 2x večji kot pri nas, kjer se je dal delodajalcem velik popust, seveda v škodo upravičencev do socialnih transferjev, zdravstveno varstvoi, pokojnikso varstvo, invalidsko….. Všetvati pa še DDV je pa že povsem zgrešeno, potem lahko upoštevaš še takse na alkohol, na tobak, energente, bo slika povsem drugačna. Sicer pa imajo skoraj vse Evropske države, ki se gredo neko socilano družbo dokaj visoke obremenitve. In nedvomno bi ljudje raje žive na Švedskem kot v Estoniji, dveh davčno zelo različnih državah.

   • tohuvabohu

    Izraz “obremenitev stroškov dela” je neumnost. Stroški seveda niso obremenjeni, ampak sami bremenijo poslovni subjekt. Stroški dela so predvsem plače in prispevki v breme delodajalca, poleg tega pa še razna nadomestila, dnevnice, izdatki za varnost pri delu, za izobraževanje ter zavarovanje delavcev, skratka vse, kar je povezano z najemom delovne sile.
    Mislim, da je ta butasti izraz v politiko uvedel minister Mramor, preden se je odstopil. To kaže, da tudi profesorji nimajo vedno jasnih pojmov.

 • Morala

  Res, jebela cesta…delavci dajo pol plače…cjoj, požeruhi…

 • tohuvabohu

  Kako politiki razumejo davčno in sorodno tematiko, se vidi iz današnjega intervjuja Dnevnikovega Objektiva z Dejanom Židanom: “Ljudje so pretirano obremenjeni, ni pa primerljivo obdavčeno premoženje”. Ja, kristusmarija, kdo pa plačuje davke na premoženje? Opice?

  • Striker

   A je tale komunajzar Židan prfuknjen? Jaz sem moral najeti kredit, da sem si kupil stanovanje, plačujem vse stroške, ki so povezani z lastništvom, a zdaj mi bojo pa davek na premoženje nabili? Migrantom pa bodo delili opremljena stanovanja, a bojo potem lastniki teh stanovanj (država) za njih plačevali davek na premoženje? In kaj sploh je premoženje, ki ga bi bilo potrebno obdavčiti? Stanovanje, hiša, avto, jadrnica, slike, zlato, prihranki ….. ???? Kar naj pride davkar k meni domov probati oceniti moje premoženje, posedujem še kaj za luknje v glavo vrtat??

   • tohuvabohu

    Tudi bančne vloge, obveznice, delnice, avtorske pravice, naložbe v sklade, terjatve, vse to bi moralo biti upoštevano, če govorimo o obdavčitvi premoženja. To pa seveda ne more biti.

    • Striker

     Bančne vloge oz. obresti, ki jih dobiš, so obdavčene, delnice tudi, saj plačaš davek na dobiček, ko jih prodaš, če pa jih prodaš z izgubo, ti nihče ne povrne razlike, v bistvu so vsi našteti segmenti promet z kapitalom v taki ali drugačni obliki, in v vsakem primeru obdavčeni. Razen prometa z zlatom, kjer pa plačaš pri nakupu davek, pri prodaji pa ne, tako, da z zlatom edino lahko zaslužiš brez davka. Seveda bo v primeru vsesplošne obdavčitve treba obdavčiti tudi podkupnine in provizije.

     • tohuvabohu

      To, kar si naštel, niso davki na premoženje, ampak na dohodke iz premoženja. Njihova obdavčitev ni sporna, če ni “preveč” navita. Sem štejejo tudi davek na rente, najemnine in na katastrski dohodek.

     • Striker

      No, vsaj tu se strinjava, da je o že obdavčeno, vse ostalo, kar pa si prodibil z delom, pa je bilo ob nakupu obdavčeno in potem ne more biti še enkrat obdavčeno, čeprav izgleda, da je veliko vredno. A če se jim bo zdela moja neto plača “bogata” jo bojo še dodatno obdavčili?

     • tohuvabohu

      Se zelo strinjam. Obdavčenje imetja je proti vsaki zdravi logiki. Prvič zato, ker (kot omenjaš) je bilo enkrat že obdavčeno, drugič, ker imajo številni ljudje premoženje v tujini in tega načeloma ni mogoče obdavčiti, tretjič, ker je vrednost premoženja podvržena stalnim spremembam, ki jih davkarija težko evidentira. Posebej je problematično obdavčevanje nepremičnin, ker že tako propadajo in rabijo vzdrževanje, kjer država ponovno kasira. Če bi bil davek recimo enoodstoten, pomeni, da ti država v sto letih požre vse premoženje. Je pa tudi vprašanje, kaj bo z nepremičninami, ki jih posamezniki gradijo za trg, pa še niso prodane. Če bodo obdavčene, je to tako, kot če bi tovarni obdavčili neprodano blago. Če ne bodo obdavčene, je pa diskriminacija. Dilem je res veliko.

   • Poštenje velja

    Voli levo te bodo se vrgli iz stanovanja ker si kapitalist in vanj naselili opico ali cifurja.
    Enjoy zlovenija.

  • Poštenje velja

   Ta kreten in njegovi levaski osli
   So luksuzne avte tako obdavcili.
   DA JIH SEDAJ REGIDTRIRAMO NA TUJE TABLICE.
   ZLOVENIJA JEBI SE.!

 • Prdo

  Hahaha ste budale zabite a gremo na mađarsko sistem orban on je oh in sploh bedaki zarukano

  • Bozz

   A s ga kj fartnu dons al kva? Si ga mal damfnu pa stinknu a ne.

 • Bozz

  http://www.importanceofphilosophy.com/Politics_Taxation.html

  “Taxation

  Taxation is a form of extortion, where a threat is offered, and unless the victim pays up, the threat will be followed through. For some reason, a lot of people seem to think that extortion is fine if the extorter (the tax man) works for the government.”

  Slovenski prevod:
  Obdavčenje je oblika izsiljevanja, kjer je ponujena grožnja, in če žrtev ne plača, se grožnja izvrši. Zaradi neznanega razloga, veliko ljudi misli, da je izsiljevanje v redu, če tisti, ki izsiljuje (pobiralec davkov) dela za vlado.

  No meni razlog ni neznan, razlog je:
  Slovenci = Butalci

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!