fbpx

Najprimernejši kandidat za novega slovenskega sodnika na ESČP je iz Čeferinove pisarne

Marko Bošnjak (foto: STA).

Pristojni odbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) je kot najprimernejšega kandidata za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) priporočil odvetnika Marka Bošnjaka, so danes sporočili iz Strasbourga.

Slovenija je za sodnika poleg Bošnjaka, ki prihaja iz odvetniške družbe Čeferin, predlagala še vrhovno sodnico Nino Betetto in Nino Peršak z univerze v Ghentu.

Odbor je v nedeljo na seji za zaprtimi vrati opravil pogovore z vsemi kandidati in preučil njihove življenjepise, nato pa z veliko večino kot najbolj kvalificiranega kandidata PS SE priporočil Bošnjaka.

Tajno glasovanje že jutri
Seje sta se udeležila tudi slovenska člana odbora PS SE, poslanca Andrej Šircelj (SDS) in Matjaž Hanžek (ZL). Parlamentarna skupščina, ki šteje 324 parlamentarcev iz držav članic Sveta Evrope, bo v torek na tajnem glasovanju na plenarnem zasedanju na podlagi mnenja odbora glasovala o slovenskem sodniku. Če v prvem krogu nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine oddanih glasov, bodo o kandidatih znova glasovali v sredo.

Sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice do izvolitve novega slovenskega sodnika ostaja Boštjan M. Zupančič, čeprav mu je mandat potekel 31. oktobra lani. Na položaju je že od leta 1998.

N. K., STA