Napovedan 1. ljubljanski upor proti Jankoviću, če ta ne umakne nagrade direktorici ZD

Ljubljanski župan Zoran Janković (Vir: STA)

Ljubljansko zdravstvo zaradi Jankovića razpada, on pa se dela norca. Ljudje potrebujejo zdravnika!” je zapisal ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc na Twitterju, ki je kot številni drugi zgrožen nad dejstvom, da ljudje nimajo osebnih zdravnikov, ljubljanski župan pa bi delil nagrade. Če od podelitve nagrade Zoran Janković ne odstopi, Primc napoveduje protest proti škodljivemu ravnanju ljubljanskega župana.

“Je to normalno? Jankovič hoče podeliti nagrado za uspešnost vodstvu ljubljanskega zdravstvenega doma v posmeh več deset tisoč ljudem, ki ne morejo do svojega osebnega zdravnika,” je zapisal ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc v sporočilu za javnost in v primeru, da ljubljanski župan Zoran Janković od svoje odločitve ne odstopi, pozval k protestu v ponedeljek, 27. februarja, pred Magistratom v Ljubljani.

Janković podpira izplačilo dodatka za redno delovno uspešnost direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Prav ste slišali, “za delovno uspešnost”, čeprav smo priča razpadu ljubljanskega zdravstva med drugim tudi zaradi odhodov zdravstvenega osebja, ki je kot razlog navedlo prav “vodstvo”. Po kakšnih kriteriji tokrat Janković ocenjuje, da je to primerno? To se sprašujejo številni, med drugim tudi ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki meni, da “Janković misli, da lahko dela, kar hoče. Iz vseh, še posebej bolnikov, se dela norca in kaže svojo moč na najbolj nemočnih”.

Ne glede na vse pa je zahteva o dodatku in celo odobritev Jankovića v tem času, ko je ljubljansko zdravstvo v kolapsu in so številni ostali brez osebnega zdravnika, vse prej kot razumljiva in Jankoviću očitno res ni mar, kakšno sporočilo s tem daje ljudem. Primc je prepričan, da je “dovolj”, zato je v primeru, da Janković predloga za nagrado ne bo umaknil, napovedal protest v ponedeljek, 27. februarja, ob 15. uri, pred Magistratom (mestno hišo) v Ljubljani.

Foto: Twitter

V ponedeljek, 27. 2., je na dnevnem redu seje ljubljanskega Mestnega sveta predlog Jankovića, da vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana podeli nagrado za delovno uspešnost, “nagrado hoče podeliti tistemu vodstvu zdravstvenega doma, ki je odgovorno, da več desettisoč ljudi v Ljubljani ne more do osebnega zdravnika v bližini svojega doma. To je tisto vodstvo, ki je odgovorno za to, da ljudje na mrazu v dolgih vrstah čakajo, da bi prišli do osebnega zdravnika. 16 let smo bili tiho, prenašali njegov teror in nespoštovanje. Dovolj je!“, je zapisal Primc in pozval vse na protest, ki bo v ponedeljek, 27. 2., malo pred 15. uro, pred Magistratom, kjer se “bomo mirno, kulturno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo zavzeli za spoštovanje pravic in človeškega dostojanstva vseh bolnikov”.

Direktorica zavoda Poplas Susič je namreč decembra lani Mestno občino Ljubljana zaprosila za soglasje za nagrado za delovno uspešnost, vendar ravno zaradi številnih odhodov zdravnikov ta poteza v javnosti precej odmeva. Medtem v ZD Ljubljana svojo namero zagovarjajo, saj da je izplačilo zakonska obveza ter da so za prejem polne nagrade v popolnosti zadostili vsem pogojem. S tem se strinja tudi Janković, ki je na zadnji seji izjavil celo, da je na “vodstvo ponosen”. Izplačilo dodatka bi dobila prav za leto 2021, ko je po poročanju N1 ZD Ljubljana zapustilo 11 družinskih zdravnikov. Višina dodatka je 5 odstotkov osnovne plače direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto.

Tanja Brkić