fbpx

Propad naravoslovne znanosti: Fakulteta za matematiko in fiziko prva v Ljubljani s certifikatom “LGBT prijazno” – ta ima celo svojega koordinatorja

Koordinator LGBT skupnosti na fakulteti za matematiko in fiziko Matjaž Konvalinka. (Foto: Val 202)

Tik pred praznikom svetega Nikolaja so na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani študente razveselili z novico, da imajo kot prva od ljubljanskih fakultet, ki se ponašajo s certifikatom LGBT prijazno, tudi LGBT-koordinatorja. Ob tem se sprašujemo, kdaj bodo na fakulteti poskrbeli še za certifikate “islamu prijazno”, “katolikom prijazno”, “regiji prijazno”, “invalidom prijazno”, “visokim prijazno”, “levorokim prijazno” itd. in določili koordinatorje, ki bodo skrbeli, da se katerakoli od naštetih in še posebej nenamerno izpuščenih skupin ne bo čutila ogroženo na ustanovi, katere namen je bil nekoč primarno podajanje znanja in ne aktivizem.

“Si LGBT in študiraš na FMF? Super! Smo prva članica Univerze v Ljubljani s certifikatom LGBT prijazno in verjamemo, da se na naši fakulteti dobro počutiš,” so zapisali v obvestilu vsem študentom na FMF UL 5. decembra 2019.

“Če imaš kakšen predlog ali vprašanje, če potrebuješ podporo, nasvet glede avtiranja, pomoč, če imaš težave z družino, če si žrtev ali priča zmerjanja ali celo fizičnega nasilja, če naletiš na neprimeren odnos pri profesorju, asistentu ali drugemu zaposlenemu na fakulteti, se lahko oglasiš pri LGBT-koordinatorju Matjažu Konvalinki v pisarni 4.14 na Jadranski 21,” so dodali v sporočilu.

Naravoslovna fakulteta prehitela družboslovce
Prepričani smo bili, da bo do česa takega najprej prišlo na Fakulteti za družbene vede, mogoče Fakulteti za socialno delo ali pa Filozofski fakulteti, ki se te dni še posebej angažira tako, da organizira brucovanja v znanem nočnem klubu LGBT – Tiffany.

A jih je očitno v hitenju, da bi bili kar najbolj “in” in bi imeli čim manj skupnega z dejanskim izobraževanjem, prehitela FMF.

Kje so certifikati prijaznosti in koordinatorji za vse ostale “ranljive skupine”?
Ker njihovo angažiranost za najranljivejše skupine naravnost občudujemo, smo na FMF poslali vprašanja, kdaj bodo poskrbeli za certifikate in koordinatorje za preostale ranljive skupine, kot so begunci, kristjani, muslimani, levoroki, nadpovprečno visoki, invalidi, kot tudi posamezniki, ki prihajajo iz “regije”.

Sopotnik: Matjaž Konvalinka, univerzitetni profesor matematike, koordinator LGBT skupnosti na ljubljanski Fakulteti za…

Gepostet von Val 202 am Donnerstag, 25. Mai 2017

Ob tem ne smemo pozabiti na še posebej ranljive in diskriminaciji izpostavljene skupine, kot so debeli, vegani, kadilci, ljubitelji orožja, alkoholiki in narkomani. Ravno tako pa to pomeni, da ne smemo pozabiti na skupine, v katere spadajo ljubitelji mesa, nekadilci, zagovorniki zdravega življenja, nasprotniki strelnega orožja, zagovorniki globalnega segrevanja ter nasprotniki cepljenja.

Vse naštete skupine si zaslužijo, da se na FMF počutijo varne in zaščitene. Imeti zgolj certifikat za LGBT prijazno je namreč očiten znak, da preferirajo eno skupino pred vsemi drugimi, kar ni pravično do preostalih ranljivih skupin v naši družbi.

Ivan Šokić