Navedbe nekaterih medijev, da vlada v letu 2022 načrtuje znižanje pokojnin, so lažne!

Zavajajoč članek v Žurnal24.

Poslanec mag. Marko Pogačnik je na današnji seji DZ poudaril, da v Slovenski demokratski stranki absolutno zanikajo, da se bodo v prihodnosti zaradi vseh ukrepov zmanjševale pokojnine. “Daleč od tega. Ta vlada je že pokazala, da so upokojenci tudi ena izmed prioritet te vlade in da se zavedamo šibkosti tega segmenta,” je zagotovil. Se pa v nekaterih medijih še vedno pojavljajo zavajajoče novice, češ da vlada v letu 2022 načrtuje znižanje pokojnin za šest odstotkov in več. “Popolnoma zavajajoče napovedovati znižanje pokojnin na podlagi manjših izdatkov proračuna za pokojninsko blagajno,” je ostro zavrnil navedbe ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Lažna novica je, da vlada v 2022 načrtuje znižanje pokojnin kar za 6% ampak bomo imeli visoko rast BDP in več pobranih prispevkov ter zato manjše doplačilo iz proračuna v ZPIZ,” je opozoril nekdanji minister za gospodarstvo in vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik in dodal članek portala žurnal24.si, ki je poročal, da naj bi šle pokojnine za šest odstotkov dol, na udaru pa naj bi bile tudi plače v javnem sektorju. “Ministrstvo za finance za prihodnje leto načrtuje 6,4-odstotno znižanje sredstev za pokojnino, je ob pregledu proračunskih dokumentov ugotovil fiskalni svet. V letih 2023 in 2024 naj bi bile na udaru tudi plače v javnem sektorju,” so zapisali in napovedali, da se bodo pokojnine znižale. Lahovnik je te navedbe označil s ključnikom #FakeNews.

Žurnal24 je Lahovniku na Twitterju odpisal, da tega, kaj vlada načrtuje, ne vejo. “V projekcijah izdatkov pa je bilo predvideno 6,4-odstotno znižanje izdatkov za pokojnine. Ministrstvo za finance je projekcije menda danes popravilo, zdaj je kljub vaši trditvi o visoki rasti BDP, ki bo vse to pokrila, predvidena 2,0 odstotna rast,” so zatrdili. Nekdanji minister pa je nato odgovoril, da je popolnoma zavajajoče napovedovati znižanje pokojnin na podlagi manjših izdatkov proračuna za pokojninsko blagajno.

A žurnal24 se ni pustil odgnati in je pojasnil, da je v njihovem članku šlo je bolj za ponazoritev, kaj bi 6,5 odstotka nižji izdatki pomenili v praksi in kako nenavadno je tako znižanje. Na ta komentar pa se je oglasil še magister filozofije, politologije in ekonomije Rok Novak, ki se ni strinjal, da bi bilo to nenavadno: “Slovenski pokojninski sistem ima luknjo, ki se polni iz proračuna. V dobrih časih (ko je zaposlenost visoka, plačano več prispevkov), je luknja manjša in s tem manjši tudi transfer. V slabih časih je večja in torej večji transfer. Enako je bilo, če primerjate 2013 in 2015.” Pojasnil je še, da večje kot ima prihodke pokojninska blagajna, manjši mora biti za izpolnjevanje obveznosti proračunski transfer. Fiskalni svet potencialno preoptimistično oceno rasti problematizira zaradi tega, kaj bi pomenila za dolg, in ne za pokojnine. Pri čemer znižana projekcija izdatkov za ta transfer ničesar ne pomeni za višino pokojnin. Če bo namreč pokojninska luknja leta 2022 večja kot zdaj projecirajo, bo (kot običajno) sledil rebalans proračuna in povečanje transferja.

Tudi mag. Marko Pogačnik je danes na seji poudaril, da v Slovenski demokratski stranki absolutno zanikajo, da se bodo v prihodnosti zaradi vseh teh ukrepov zmanjševale pokojnine. Daleč od tega. Ta vlada je že pokazala, da so upokojenci tudi ena izmed prioritet te vlade in da se zavedamo šibkosti tega segmenta. In da je bilo za upokojence v tem mandatu poskrbljeno tako z rednim usklajevanjem kot izrednim usklajevanjem pokojnin in da je en segment upokojencev, tistih najranljivejših, zaradi epidemije covid-19 dobil tudi svoje izredne prihodke. “V Slovenski demokratski stranki, v poslanski skupini, smo prepričani, da ta vlada dela dobro, da se v času epidemije covid-19 ni pozabilo na noben segment in pa področje najbolj ranljivih skupin, ki jih je ta covid-19 najbolj prizadel,” je izpostavil.

Sara Bertoncelj