fbpx

Nekdanja informacijska pooblaščenka v zadrego spravila sedanjo s to potezo: “Naložite si aplikacijo Ostani zdrav, z vidika varstva osebnih podatkov je ok!”

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik nasprotuje aplikaciji Ostani zdrav, nekdanja pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa jo podpira. (Foto: STA)

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je bila odločen nasprotnik aplikaciji Ostani zdrav, saj je trdila, da s tem država uvaja policijsko državo. V isti sapi pa je branila vse nedovoljene vpoglede policistov v mape poslancev v času Šarčeve vlade, saj je trdila da so popolnoma zakoniti. Kasneje je bila nasprotna tudi ukrepu merjenja temperature v podjetjih, kar bi lahko privedlo do bolj varnega delovnega okolja. Tokrat pa se je oglasila nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je podprla aplikacijo. “Naložite si aplikacijo Ostani zdrav, z vidika varstva osebnih podatkov je ok. Jaz jo imam naloženo od prvega dne, ko jo je NIJZ dal na voljo za iOS operacijski sistem,” je sporočila na Twitterju Pirc Musarjeva. 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je trdila, da aplikacija namiguje na uvajanje policijske države. Njeno stališče je bilo zelo zanimivo, saj je podprla nedovoljene vpoglede policije v mape poslancev, v času vlade Marjana Šarca, bila pa je nasprotna aplikaciji, ki se praktično uporablja po vsej demokratični Evropi. V nadaljevanju je nasprotovala odločitvi, da bi se v delovnih organizacijah zaradi preventivnih razlogov merila temperatura.

Če virus vstopi v delovno organizacijo, lahko povsem zaustavi njeno delovanje, še huje pa je, če se ta prenese na rizične bolnike, starše in stare starše, ki pa spadajo v rizično skupino. Očitno pa je Prelesnikova menila, da delodajalec ni dolžan zaposlenemu nuditi zdravo okolje za delo, drugače namreč ne bi poudarjala, kako naj bi merjenje temperature delodajalcem in drugim predstojnikom povzročal stisko, ko se odločajo o tem, ali je merjenje resnično potrebno in nujno ter v katerih primerih. Prišla je namreč do ugotovitve, da merjenje temperature nikakor ni smiselno vedno in povsod. Zagovarjala je prepričanje, da gre za ukrep, ki ob neustreznem izvajanju lahko vodi v množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov.

Aplikacija ne posega v osebne podatke
Nekdanja informacijska pooblaščenka in novinarka Nataša Pirc Musar uporablja aplikacijo Ostani zdrav in jo tudi podpira, saj je po njenem mnenju z vidika varstva podatkov popolnoma primerna. “Naložite si aplikacijo Ostani zdrav, z vidika varstva osebnih podatkov je ok. Jaz jo imam naloženo od prvega dne, ko jo je NIJZ dal na voljo za iOS operacijski sistem,” je sporočila na Twitterju. Pirc Musarjeva za razliko od Prelesnikove tako razume svojo stroko in hkrati tudi to, kako pomembno je reševati življenja v času pandemije in pomagati pri zajezitvi virusa.

Glede na to, da smo prišli v čas, ko občutno narašča število prehladnih obolenj, je težko razumeti, čemu se je Prelesnikova odločila, da s tovrstnim sporočilom na nek način pozove k neupoštevanju ukrepov, ki so bili sprejeti na podlagi stroke. Tudi njeni pravni argumenti so kot kaže na trhlih temeljih, zato večkrat spominja na institucijo, ki nasprotuje že zato, da vladi povzroča preglavice.

Sara Rančigaj