fbpx

Nekdanja v. d. direktorja UKC ni želela govoriti o pritiskih lobijev v zdravstvu

Brigita Čokl, v.d. direktorice UKC Ljubljana. Časnik Mladina. Foto: STA

Komisija za preiskavo zlorab v zdravstvenem sistemu je zaslišala prvo pričo – nekdanjo v. d. direktorja UKC in državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, ki ni želela pojasniti, kdo so ljudje, ki izvajajo pritiske in hodijo od predsednika vlade do predsednika države, da lobirajo za zdravstvene posle. Predsednik KPK Boris Štefanec ugotavlja, da je dobavitelj žilnih opornic vedno le eden in da so izbrane vedno najdražje.

Člani preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu so zaslišali Brigito Čokl, Borisa Štefaneca in Mirjana Hrena. Člani in članice preiskovalne komisije, ki prihajajo iz vseh parlamentarnih strank, bodo ugotavljali tudi morebitno odgovornost sedanjih in nekdanjih nosilcev javnih funkcij, kako naj bi preko dobavitelja medicinske opreme davkoplačevalski denar odtekal za namene financiranja drugih področij, denimo medijev, in kakšne naj bi bile posledice sodelovanja nekaterih javnih zdravstvenih ustanov s podjetjem Mark Medical, d. o. o.

Denarni tok iz zdravstva tekel v levičarske medije
Že leta 2012 so nekateri namreč opozarjali, da omenjeno podjetje v Sloveniji prodaja žilne opornice po šestkrat višji ceni kot na evropskem trgu. Na zadnji seji, 14. novembra 2016, so članice in člani preiskovalne komisije zato med drugim sprejeli sklep, da od Mark Medicala, pa tudi od časopisa Mladina, d. d., ki je lastniško povezan z Marc Medicalom, zahtevajo gradivo na področju njihovega poslovanja, letna poročila, lastništvo in vse, kar je povezano z delovanjem teh dveh gospodarskih družb.

Preiskovalna komisija je v osmih mesecih delovanja tako pridobila in že preučila zajetno dokumentacijo univerzitetnih kliničnih centrov v Ljubljani in v Mariboru, računskega sodišča, številnih bolnišnic in 22 dobaviteljev. Rok za predajo vsega zahtevanega gradiva je preiskovalna komisija omenjenim ustanovam postavila kot 1. september 2016.

Ni želela izdati skrivnosti o pritiskih lobistov
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in v. d. direktorja UKC Brigita Čokl je pričala kot prva, saj je predsednico komisije Godčevo zanimalo ozadje njene izjave na odboru za nadzor javnih financ, kjer je dejala, da poskušajo lobisti na vseh koncih in krajih izkoristiti možnost vplivanja na nabavo zdravstvenega materiala in odločitve zdravnikov, prav tako pa je zahtevala pojasnilo glede svoje izjave, da se je lobiralo vse do predsednika države in vlade.

Čoklova se je vseskozi izmikala odgovoru in ni želela pojasniti, kdo so bile te osebe, prav tako pa je zanikala, da bi se kdajkoli dobivala z lobisti ali da bi kateri od njih skušal na njo tudi vplivati. Omenila je pospeševalce prodaje, ki so predstavniki farmacevtskih družb in imajo možnost dostopa do vseh oddelkov zdravstvenih ustanov. “To ni nič posebnega, o njihovem vplivu pa ne bi hotela soditi,” je dejala in trdila, da pri njihovem delu ne prihaja do koruptivnih dejanj.

Prav tako je Čoklova zanikala druge oblike pritiskov s strani zdravnikov in drugega osebja. Po njenih besedah v času njenega vodenja UKC ni nikoli opravljala nabave žilnih opornic, vse ostalo pa je potekalo po ustaljenih procedurah. Za visoke cene žilnih opornic se ne čuti odgovorne.

Izbrane žilne opornice so vedno najdražje, dobavitelj je le en – Mark Medical
Predsednik KPK Boris Štefanec ugotavlja, da bolnišnice nabavljajo zdravstveni material v skladu z javnimi naročili, vendar je težava v tem, da jih razbijejo na posamezne sklope, kamor se jih prijavi do 12 in so vsi primerni, zaradi česar se noben ne more pritožiti, saj je vsem ugodeno. “Tisti, ki odločajo, kateri stenti bodo vgrajeni, so izključno zdravniki,” je povedal. Iz dokumentacije UKC po njegovem jasno izhaja, kdo je v veliki meri dobavljal in še dobavlja stente. “Dobavitelj je le en in to je podjetje Mark Medical. Zanimivo je, da so izbrani stenti najdražji,”  je opozoril Štefanec, ki je predlagal ustrezen register stentov, da bi sistem deloval.

M. P.