Nekdanja v. d. direktorja UKC ni želela govoriti o pritiskih lobijev v zdravstvu

Brigita Čokl, v.d. direktorice UKC Ljubljana. Časnik Mladina. Foto: STA

Komisija za preiskavo zlorab v zdravstvenem sistemu je zaslišala prvo pričo – nekdanjo v. d. direktorja UKC in državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, ki ni želela pojasniti, kdo so ljudje, ki izvajajo pritiske in hodijo od predsednika vlade do predsednika države, da lobirajo za zdravstvene posle. Predsednik KPK Boris Štefanec ugotavlja, da je dobavitelj žilnih opornic vedno le eden in da so izbrane vedno najdražje.

Člani preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu so zaslišali Brigito Čokl, Borisa Štefaneca in Mirjana Hrena. Člani in članice preiskovalne komisije, ki prihajajo iz vseh parlamentarnih strank, bodo ugotavljali tudi morebitno odgovornost sedanjih in nekdanjih nosilcev javnih funkcij, kako naj bi preko dobavitelja medicinske opreme davkoplačevalski denar odtekal za namene financiranja drugih področij, denimo medijev, in kakšne naj bi bile posledice sodelovanja nekaterih javnih zdravstvenih ustanov s podjetjem Mark Medical, d. o. o.

Denarni tok iz zdravstva tekel v levičarske medije
Že leta 2012 so nekateri namreč opozarjali, da omenjeno podjetje v Sloveniji prodaja žilne opornice po šestkrat višji ceni kot na evropskem trgu. Na zadnji seji, 14. novembra 2016, so članice in člani preiskovalne komisije zato med drugim sprejeli sklep, da od Mark Medicala, pa tudi od časopisa Mladina, d. d., ki je lastniško povezan z Marc Medicalom, zahtevajo gradivo na področju njihovega poslovanja, letna poročila, lastništvo in vse, kar je povezano z delovanjem teh dveh gospodarskih družb.

Preiskovalna komisija je v osmih mesecih delovanja tako pridobila in že preučila zajetno dokumentacijo univerzitetnih kliničnih centrov v Ljubljani in v Mariboru, računskega sodišča, številnih bolnišnic in 22 dobaviteljev. Rok za predajo vsega zahtevanega gradiva je preiskovalna komisija omenjenim ustanovam postavila kot 1. september 2016.

Ni želela izdati skrivnosti o pritiskih lobistov
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in v. d. direktorja UKC Brigita Čokl je pričala kot prva, saj je predsednico komisije Godčevo zanimalo ozadje njene izjave na odboru za nadzor javnih financ, kjer je dejala, da poskušajo lobisti na vseh koncih in krajih izkoristiti možnost vplivanja na nabavo zdravstvenega materiala in odločitve zdravnikov, prav tako pa je zahtevala pojasnilo glede svoje izjave, da se je lobiralo vse do predsednika države in vlade.

Čoklova se je vseskozi izmikala odgovoru in ni želela pojasniti, kdo so bile te osebe, prav tako pa je zanikala, da bi se kdajkoli dobivala z lobisti ali da bi kateri od njih skušal na njo tudi vplivati. Omenila je pospeševalce prodaje, ki so predstavniki farmacevtskih družb in imajo možnost dostopa do vseh oddelkov zdravstvenih ustanov. “To ni nič posebnega, o njihovem vplivu pa ne bi hotela soditi,” je dejala in trdila, da pri njihovem delu ne prihaja do koruptivnih dejanj.

Prav tako je Čoklova zanikala druge oblike pritiskov s strani zdravnikov in drugega osebja. Po njenih besedah v času njenega vodenja UKC ni nikoli opravljala nabave žilnih opornic, vse ostalo pa je potekalo po ustaljenih procedurah. Za visoke cene žilnih opornic se ne čuti odgovorne.

Izbrane žilne opornice so vedno najdražje, dobavitelj je le en – Mark Medical
Predsednik KPK Boris Štefanec ugotavlja, da bolnišnice nabavljajo zdravstveni material v skladu z javnimi naročili, vendar je težava v tem, da jih razbijejo na posamezne sklope, kamor se jih prijavi do 12 in so vsi primerni, zaradi česar se noben ne more pritožiti, saj je vsem ugodeno. “Tisti, ki odločajo, kateri stenti bodo vgrajeni, so izključno zdravniki,” je povedal. Iz dokumentacije UKC po njegovem jasno izhaja, kdo je v veliki meri dobavljal in še dobavlja stente. “Dobavitelj je le en in to je podjetje Mark Medical. Zanimivo je, da so izbrani stenti najdražji,” je opozoril Štefanec, ki je predlagal ustrezen register stentov, da bi sistem deloval.

M. P.

 • montyamp

  Daleč so nas banditi spravili .

  • Duhec

   Najhujše šele prihaja…

   • Novakec1

    A nov val beguncev.

   • Franc Šink

    Ali je hujše še mogoče?

 • Olga

  VSE nabavne cene v zdravstvu je treba vzeti pod drobnogled in jih primerjati z Evropskimi! Tako se bo manevrski prostor za lopovluk zmanjšal! Nagnati je treba ministrico, saj je njena vloga zelo sporna!
  Bravo SDS in gospa Godec!

  • Novakec1

   Glede na €U standard bo vse še dražje?

 • Nata

  Kje za vraga pa živimo ? V culukafriji ??
  Kaj do sedaj pa je od raznih zdr. delavcev in ministrov že povedal ?? Pritiski ? Ja , vraga ! Jaz pa prav dobro vem kdaj , kdo pritiska name !! Če morem , ukrepam , ali pa naredim ” pod pritiskom ” …….samo , pri meni ne gre za milijone . In ne zapravljam denarja sodržavljanov .
  Saj vem ,da je slaba primerjava , pa vseeno .

  Ve se dobavitelja ……pa se ne ve naročnika ? To so pa kar hude pravljice , no !

  • domovina mili dom

   To so floskule teh oseb. Ti osebki, če bi javno povedali: ta in ta mi je grozil, sem prepričan, da bi se počasi začelo razkrinkavanje. Vse telekomunikacije imajo sledljivost. Torej poveš ob kateri uri je nekdo uporabil telekomunikacijski medij, so podatki dosegljivi. Tako, da izgovor na to temo groženj je votel.
   Je pa seveda druga bojazen, ker je sodstvo zlizano z udbomafijo, pa lahko ti dokazi izpuhtijo. To je pa res.

   • Nata

    + + + + + + + + + ker pa je vse tako preklemano ” zlizano ” . lahko samo sanjamo , da bomo kdaj res kaj izvedeli !!

   • montyamp

    Kdo je že pospravil KRAMBERGERJA ? ? ?
    Tisti ki se dotakne UDBOPARTIJSKIH POHABLJENCEV , lahko tudi prisilno umre .
    Đinđić , Slivnik , Jamnik , ……………………
    TO JE TERORIZEM .
    TO JE RDEČI FAŠIZEM .
    Kje so trezni lovci ? ? ?

   • Novakec1

    Si za luno; za predplačniške telefone se ne ve kdo ga kupi, skrivanje številk je pa drugo poglavje.

    • domovina mili dom

     Ko boš dorasel tehniki, pa se bova pogovarjala naprej.

     • Novakec1

      Tehnika je ekzaktna veda in je za take kot si ti nedojemljiva.

 • totex39

  “Kaj se to pravi, da ni želela govoriti ” ?
  Ravno zaradi takih lažnih izgovorov je potrebno vse kradljivce, ki so povezani z zdravstvom takoj raziskati in da ukradeno vse takoj vrnejo.

  • Franc Šink

   Mogoče le pa gospo Čokl Nečega strah in si ne upa z besedo na dan.

 • domovina mili dom

  Je bila na pranju glave. Para kučanova vlada ima že novo omrežje za krajo denarja. Tako, da je stari zastareli model nastavila nam bebcem v glodanje.
  Kaj ste mislili, da bo kučanova televizija pljuvala po svojih udbokriminalnih lastnikih? A, bejšte no. To je finta v levo. Slepilni manever in točke za to vladno skrpucalo. Stari fantje bodo pa naprej harali in kradli davkoplačevalski denar.

 • janez.pokoncni

  Mi zna kdo prišepniti, katera “javna”/državna/”naša” inštitucija oziroma ustanova deluje vsaj za oceno zadovoljivo??

  • domovina mili dom

   Inštitut Jožef Štefan, Kemijski inštitut.

   • if

    Kemijski institut? Dr. Novič v priporu?

    • domovina mili dom

     To niso strokovne , ampak druge politično kriminalne rabote iz ozadja , zopet žal, udbe.

     • if

      Torej, tudi Kemijski institut nima demokratične kemije!

   • janez.pokoncni

    Haha, zajebavaš ????
    Vsaj IJŠ poznam ODLIČNO!!! in ti lahko prišepnem – tragikomedija, povsem v rokah kaviar socialistične mafije. Zaposleni hodijo v službo in po večini razmišljajo le kako ubosti kak “fuš”.
    No, sicer nisem imel v mislih inštitucij, od katerih nima nihče razen zaposelnih dejansko nič in so povsem umaknjene v svoj, “akademski” svet, ampak takšne, katerih “usluge” koristimo državljani (zdravstvene, izobraževalne, itd. ).

    • domovina mili dom

     Ja.

   • janez.pokoncni

    Še – da te stisnem malo v kot.
    Kaj pa imaš ti in kaj imam jaz (lahko kar za oba skupaj ali vsakega od naju posamezno, kar ti je lažje) od teh dveh inštitutov razen tega, da jima morava zagotavljati sredstva za življenje? Prosim daj me razsvetli in mi polepšaj večer, da končno spoznam, kako se davki, ki mi jih pobere država, vseeno porabijo za nekaj, kar je tudi meni v prid.

    • domovina mili dom

     Brez kota, si mi zadal preveliko breme in ga ne morem preložiti nate. Ne morem te razsvetliti. V tem primeru imam samo žarnico za podnevi.
     Tako ti ostane samo še hmelovo pomirjevalo.

     • janez.pokoncni

      No, to pa so argumenti. Bravo.

  • Franc Šink

   Nobena.

 • Janez Novak

  Protikorupcijska komisija je brezzobi tiger, ki je bila ustanovljena prav zato, da primere pelje v slepo ulico, namesto da bi jih obravnaval tožilstvo in policija. Parlamentarna komisija za ugotavljanje korupcije v konkretnih primerih pa je sploh posmeh zdravi pameti. Parlamentarna komisija bi morala ugotavljati politično odgovornost vlade in pristojnega ministrstva, ker tožilstva in policija ne preganjajo negativnih pojavov v zdravstvu in drugod, ne da se gre preiskovalce kriminala, kar je delo kriminalistov. Lahko bi na primer ustanovili parlamentarno komisijo, ki bi raziskala, zakaj tožilstva in policija ne opravljajo svojega dela zoper njahujše oblike organiziranega kriminala belih ovratnikov. Ali se parlamentarna komisija pusti manipulirat ali pa nehote igra vlogo useful idiots, ki ne bodo ničesar odkrili, ker se kriminala ne da preganjat s parlamentarnimi komisijami.

  • montyamp

   KPK je bila ustanovljena za rušenje Janše .
   Takšnih idiotizmov NORMALNE države ne poznajo .
   Kurćanstan je gnoj od države .

   • Duhec

    Ja… zato sta pa bla Praprotnik in Klemenčič nagrajena. Nasledilo ju je pa nesposobno tele, ker KPK-ja več ne rabjo.

 • Duhec

  Ja… držijo skup. Greznica je vse večja…

 • if

  Pravkar na Nova 24TV teče beseda Štefaneca (KPK).
  Vsebina njegovih besed dokazuje popolno impotenca KPK!

  • domovina mili dom

   Kljub temu, da so impotentni, so odlični v brezspolnem jebu desnice. Tudi z jezikom zadovoljijo kučana, da pade desna vlada.

   • if

    Naj se jim končno posuši jezik! Za dve leti! Amen!

 • Duhec

  Sam mob bi pregledli in bi mel vse sodelujoče…. pa policajčki in vsi ostali nočejo.

 • Unikatna

  Ženska se je ustrašila! Katastrofa….

  • Franc Šink

   stokrat na dan menja spodnje perilo.

   • Unikatna

    hahaha

 • Rožle

  Sej je na konc dobila za potne stroške…
  pomoje je hotla še honorar od zaslišanja …

 • plamen100

  saj tako je za vse stvari v tej drzavi. Preprosto bi morali pregledati ka je bilo v obdobjo njenega poslovanja preko javnih narocil naroceno, potem pa to naroceno blago primerjati z drugimi nabavami ostalih bolnic po Sloveniji pa bi se videlo za koliko milijonov so preplacali stvari oz jih je spravil v zep. Kar tako na suho pa ta babura itak ne bo priznala niti s katerimi dobavitelji, pospesevalci prodaje je bila povezana in pod kaksnimi pogoji je kupovala medicinske pripomocke. Te barabe pokvarjene kot je ta ali pa una iz N,Gorice ki se delajo norca iz drzavljanov kot da je Gorica na Kitajskem, Ljubljana pa v severni Ameriki, da se med sabo ne morejo slisati koliko katera bolnica placa za kolke, stende, zdravila..itd. poden od podna kaksen lopovski sistem je v zdravstvu, ki jasno omogoca stranske korupcijske zasluzke direktorjem bolnic in celo zdravnikom. V tej revni drzavi v kateri je milion ljudi na robu lakote se banda gre to da po 3x ali se za vecjo vrednost “kupujejo” medicinske pripomocke, v bistvu pa posli potekajo fifty fifty v žep obema stranema od preplacanega medicinskega pripomocka. Skratka pregledati kaj je nabavila, koliko preplacala in jo ovaditi za malomarno vodenje in ravnanje s premozenjem ki ji je bilo zaupano, ce ji ze ne morejo dokazati direktne korupcije.

  • valentin

   Če te ne zaplinijo ti vstavijo umetni kolk “neznanega” dobavitelja po “neznani”ceni nič krivi neznani storilci.

   • Franc Šink

    Osebno sem videl “izrez” umetnega kolka.

 • Novakec1

  Je zraven.

 • valentin

  Zdravniški lobij, Farmacevtski lobij, Dobaviteljski lobij, Zavarovalniški lobi, zlobirana in koruptivna država z vsemi njenimi institucijami in rezultat je viden.

  • RATATA

   As penzionistično kožuhovo smrduhajzarsko dohtarco ponoč po radio ajnsc poslušu?

   • valentin

    Nisem, ponoči jaz spim, da podnevi lahko delam. Sem pa tik pred tem,
    da bom rtv, siol in še kaj deaktiviral, škoda časa in glave, ki se polni z
    neuporabnim balastom.

    • RATATA

     Ja, kožuharca je bila gostja nočnega pogovora in je omenila ravno te lobije na način, kot da niso iz njenega gnezda.

 • samsara

  Dobro so jo prestrašili…

  • Osti jarej

   …kdo…?godčeva je bila prav osladno prijazna z njo….za povrh bo gospa vd.direktor dobila še povrnjene stroške za benz inu parkiranje….a si morte mislt…delavci bi moral pa še plačat,da sploh lahko na šiht pridejo

   • samsara

    Tisti, katerih omenjanje bi bilo zanje neprijetno. Posledično pa najbrž tudi zanjo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!