Nekdanji Türkov sodelavec Perčič še zadnjič izgubil proti Janši

Franci Perčič. (Foto: STA)

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo Francija Perčiča, ki je na prvi stopnji izgubil tožbo proti Janezu Janši, ki da je nekdanjega svetovalca predsednika Danila Türka žaljivo označil za udbovca. Pritožbene zahteve je višje sodišče ocenilo za “vsebinsko prazne”, hkrati pa je odločilo, da je Perčič na Lajovčevem seznamu Udbe označen kot poklicni agent ali rezervist, seznam pa je označilo za verodostojnega.

Franci Perčič namreč ni mogel prenesti, da ga je Janez Janša v eni izmed izjav za medije označil za udbovca in se pri tem skliceval na udbovske zapise, iz katerih je razvidno, da so imeli udbovci Perčiča za svojega sodelavca. Kakorkoli, očitno v jezi in brez premisleka, da je Janša povedal le resnico, se je Perčič – zaradi menda žaljive obdolžitve, saj naj bi Janševe trditve škodovale njegovi časti in dobremu imenu – odločil za tožbo.

Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da Perčič in njegovi zagovorniki pritožbe niso vsebinsko obrazložili in je zato ni možno preizkusiti. Višje sodišče je namreč ugotovilo, da je sodišče prve stopnje izvedlo vse potrebne dokaze, katere je vsakega posebej v medsebojni povezavi pravilno ocenilo, za svoje dokazne zaključke pa je navedlo utemeljene in prepričljive razloge. Med njimi so tudi ugotovitve, da je seznam sodelavcev Udbe, na katerem je Perčič označen pod številko 60000-0561010, verodostojen.

Vztrajal, da je deloval v gospodarstvu
Na sojenju na prvi stopnji je Perčič zatrjeval, da ni nikoli deloval v Udbi, saj je bila ta ukinjena, ko je bil star 13 let. “Vztrajam, da sem celo kariero služboval v gospodarstvu,” je zatrdil. Janševe besede so ga prizadele in zrevoltirale, še posebej, ker so prišle iz ust politika, ki je bil predsednik vlade in je celo predsedoval Evropski uniji.

Perčič zanesljivo na seznamu Udbe
Med sojenjem je Janša vztrajal pri trditvah, ki jih je navedel v javnosti in jih utemeljeval z mikrofilmi iz centralne evidence, kjer je dostopen seznam sodelavcev Službe državne varnosti Dušana Lajovica. Te mikrofilme je Lajovic med postopkom deponiral v Arhiv RS in so tako pridobili status preverjenih dejstev.

Šlo je za dopustno kritiko
Janšev zagovornik Franci Matoz je vseskozi trdil, da je tožba nepopolna in bi jo morala sodnica Deja Kozjek glede na prakso evropskega in ustavnega sodišča končati z oprostilno sodbo brez izvedbe dokazov. Pri Janševih navedbah gre namreč za dopustno kritiko, pri kateri ima svoboda izražanja prednost pred pravico do zasebnosti.

M. P.