fbpx

Nenavadno? Vrhovni sodniki zloglasno Bettetovo podprli kar brez razprave

Nina Betetto (Foto: STA)

Na občni seji Vrhovnega sodišča RS so prejšnji teden odločali o zahtevi Janeza Janše za izločitev vrhovnih sodnic Vesne Žalik in Nine Betetto v zadevi Patria. Odločali so samo o vrhovni sodnici Nini Betetto, ki je brez predhodne razprave dobila soglasno podporo vseh sodnikov.

Na dan je prišel zapisnik občne seje Vrhovnega sodišča RS, na kateri so odločali o zahtevi za izločitev sodnice Nine Betetto. Zahtevo je preko svojega odvetnika Francija Matoza poslal Janez Janša, ki je po zastaranju zadeve Patria lansko leto septembra vložil ponovno zahtevo za varstvo zakonitosti. Sodni spis se je znova znašel v rokah sodnice Vesne Žalik, ki je v prvem postopku pred Vrhovnim sodiščem RS izdala nezakonito in protiustavno odločbo, zaradi katere je moral Janša ostati v zaporu.

Kljub številnim dokazom, da so za pritožnika Janeza Janšo v aferi Patria nastale nepopravljive posledice, in argumentom, ki zbujajo dvom v nepristranskost sodnice Betetto, so na sodišču družno podprli svojo kolegico.

Sejo pričeli ob 14.00 in jo končali 14.10
Sejo je vodil sodnik svetnik Anton Gašper Frantar, ki je opravičil odsotne sodnike, glede na vsebino zahteve pa niso glasovali Branko Masleša, Nina Betetto in Vesna Žalik. Po predstavitvi zahteve za izločitev Betettove s strani Brigite Domjan Pavlin so sodniki glasovali in soglasno zavrnili Janševo zahtevo.
Zahtevo za izločitev sodnice Betettove je vseh 21 sodnikov, ki so bili prisotni na seji, v vsega 10 minutah potrdilo kar brez predhodne razprave.

J. N.