fbpx

Neustrašni Goran Dragić s križem okoli vratu pokazal Turčiji in Evropi, da njegovega Boga, ki mu je pomagal do zmage, ne morejo cenzurirati!

Foto: Twitter. Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić.

Z vzponom turškega diktatorja Recepa Tajipa Erdogana na oblast v Turčiji, državi večinsko muslimanske veroizpovedi na razpotju med Evropo in Azijo, se je nestrpnost Turkov do kristjanov močno povečala, prisotnega je vse več sovražnega govora in odkrite diskriminacije v vseh porah turške družbe. Kot so že lani obširno poročali svetovni mediji, je najslabše prav v medijih, ki jih po lanskem zrežiranem poskusu puča Erdogan še bolj obvladuje. Izpostavljanje krščanskih simbolov je pravzaprav prepovedano na vsakem koraku, pri tem pa Turčiji in drugim muslimanskim državam v regiji še dodatno pomaga Evropa, ki se na vsakem koraku trudi ustreči muslimanom in tako ali drugače cenzurira verske simbole.

Ravno pred dnevi je javnost razburjal primer nemškega trgovca Lidl, ki je z izdelkov grške blagovne znamke Eridanous izbrisal znamenite bele križe. A v torek zvečer, ko je slovenska košarkarska reprezentanca s 103 : 97 na spektakularen način sredi Carigrada opravila Latvijo, ni bilo nobene cenzure. Slovenski kapetan Goran Dragić je zmago na parketu milijonskemu občinstvu na očeh proslavljal s pravoslavnim križem okrog vratu. V prenosu cenzura pač ni mogoča.

V Turčiji sicer nestrpnost do kristjanov vseh veroizpovedi svoj vrhunec po navadi doseže okrog božiča, lani je bilo še posebno vroče, ko so po turških mestih viseli številni plakati in reklamni letaki z jasnim protikrščanskim sporočilom, pozivali so tudi k opustitvi praznovanja novega leta po gregorijanskem koledarju. Turška vlada pa je naredila bore malo, da bi preprečila tako jasno obračunavanje s krščanskimi religijami.

Foto: Twitter. Slovenija je v četrtfinalu evropskega prvenstva s 103 : 97 premagala Latvijo.

V Erdoganovi Turčiji je sveto pismo “teroristično gradivo”
Zelo se diskriminira tudi študente krščanske veroizpovedi, saj so številni pri pouku prisiljeni citirati islamske preroke oz. povzemati koran, udeleževati se morajo tudi islamskega verouka, čeprav so v državi registrirani kot “nemuslimani”.

Po lanskem neuspelem poskusu puča so bili aretirani številni visoki uradniki krščanske veroizpovedi, mediji so celo poročali, da so v njihovih domovih odkrili “teroristično gradivo”, čeprav je šlo v resnici za sveto pismo. Božični prazniki v zadnjih dveh letih so bili še posebno nemirni, saj so Turki po vsej državi organizirali množične proteste proti krščanstvu. Nemiri so vrhunec dosegli na novega leta dan, ko je pripadnik Islamske države v nočnem klubu Reina v Carigradu v strelskem napadu ubil 39 ljudi in jih vsaj 70 huje ranil.

Foto: YouTube. Nestrpnost do kristjanov v Turčiji je svoj vrhunec dosegla letos na novega leta dan, ko se je zgodil teroristični napad v nočnem klubu Reina.

Ljudje se vse bolj bojijo prihajati v cerkve
“Čeprav se lahko naokrog gibljemo svobodno, se ljudje seveda bojijo prihajati v cerkve, maše so vse slabše obiskane,”
je že lani za ameriške medije izjavil tamkajšnji škof Ruben Tierrablanca Gonzalez. Tudi zato lahko Dragićevo ponosno proslavljanje slovenske zmage s križem okoli vratu razumemo v drugačnem kontekstu. Domačinom to zagotovo ni bilo všeč, islamu prijazna levičarska medijska politika je prav tako zatajila.

Nihče ni mogel narediti popolnoma ničesar, zgolj nemo so lahko opazovali svetovnega košarkarskega zvezdnika, kako se svojemu Bogu zahvaljuje za zmago in hkrati prosi za srečo tudi na naslednji tekmi, ki čaka Slovenijo – danes ob 20.30 uri bo namreč v polfinalu, prav tako v največjem turškem mestu, nasprotnik velesila Španija. Z zmago bi si Slovenija že zagotovila prvo medaljo na velikih košarkarskih tekmovanjih.

T. F.