Nezakonitih migrantov za trikrat več, vlada pa je prepolovila sredstva za nadzor meje

Datum:

Število migrantov, ki so nezakonito prestopili slovensko mejo, se je januarja povečalo za trikrat. Policisti so obravnavali 2492 nezakonitih prehodov slovenske meje, januarja lani je bilo teh 735. Letos se jih je največ izreklo za državljane Afganistana, Indije, Maroka in Rusije.

Ali so bili res državljani teh držav, se ne ve, saj je večina brez osebnih dokumentov. Če bi te imeli, bi mejo lahko (zakonito) prestopili na mejnih prehodih.

Prepolovljena sredstva in krajša poročila o nedovoljenih migracijah
Januarja so največ nezakonitih migrantov prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto, kar 1491 (lani 167). Hkrati je vlada Roberta Goloba za polovico znižala sredstva za povračilo stroškov zaradi nadzora meje. Pri tem bodo posebej oškodovane občine ob južni državni meji. Letošnja značilnost je še, da policija izredno spreminja (krajša) poročila o nedovoljenih migracijah, tudi poročilo za januar je javno objavila šele v začetku marca, poročila za februar pa tudi še ni.

Z državnim denarjem so obmejne občine lahko urejale boljše pogoje za varovanje državne meje, zdaj so jim Golobovi sredstva prepolovili. (Urejanje poti ob meji v belokranjskih Žuničih; vir: arhiv.)

Značilno za čas Golobove vlade je tudi, da večina migrantov takoj po prijetju napove, da bodo vložili zahtevo za azil. Policija jih nato ne vrne na Hrvaško, pač pa jih odpelje v Ljubljano. Pri tem jih še oskrbi, migranti pa nato praviloma nadaljujejo pot proti Italiji in Avstriji. V obeh državah so zato uvedli dodaten nadzor na meji. Ta velja za vse, ki prestopajo mejo, ki bi sicer morala biti odprta.

Fotomontaža: Demokracija

Nezakoniti prehodi državne meje v januarju 2023 po policijskih upravah – največ, kar 1491, so jih prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto:

Vir: policija.si

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...