fbpx

Nezaslišano: Desant poslancev SMC na prostovoljce, ki sodelujejo pri zbiranju podpisov za referendum o drugem tiru

Iz različnih koncev Slovenije so se na nas obrnili prostovoljci, ki zbirajo podpise za referendum o zakonu o drugem tiru in so bili priče verbalnih napadov poslancev ter funkcionarjev stranke SMC – Jani Möderndorfer je s kolegom Simonom Zajcem in sekretarjem Juretom Lebnom rovaril na stojnicah v Ljubljani, Janja Sluga pa v Celju. Predsednik iniciative Vili Kovačič je potrdil, da so se omenjeni poslanci ustavili na več stojnicah in motili proces zbiranja podpisov, kar pove o načrtni in koordinirani akciji stranke SMC.

Da je ustavna demokracija za nekatere poslance španska vas, dokazujejo današnji incidenti, v katerih se je več poslancev in funkcionarjev SMC spravilo na običajne ljudi, ki jim ni vseeno, kako se porablja davkoplačevalski denar ter kako se vodi investicija za drugi tir, saj vse kaže, da gre za novi projekt, primerljiv korupcijskemu primeru TEŠ 6. V normalnih državah je zbiranje podpisov za referendum najbolj neposredna oblika demokracije, hkrati pa je pluralnost mnenj ena izmed pomembnejših pridobitev demokracije, kjer lahko tudi običajni smrtniki odločajo o pomembnih političnih zadevah, kot je referendum o več kot milijardo evrov vrednem drugem tiru.

SMC-jev pohod po ljubljanskih stojnicah
“Razgrajali so in motili proces zbiranja podpisov,”
nam je današnje nenavadno obnašanje poslancev in funkcionarjev SMC potrdil predsednik iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič. Govorili smo tudi z eno izmed aktivistk, ki je bila v tem času na stojnici na Adamič Lundrovem nabrežju v središču Ljubljane, ki nam je povedala, da je pred stojnico prišla delegacija okoli 12 poslancev in drugih funkcionarjev SMC, med katerimi se na fotografijah prepozna poslanca Janija Möderndorferja, Simona Zajca in državnega sekretarja Jureta Lebna. Kot nam je dejala, so “prišli na stojnico provocirati in se norčevati iz nas, ki smo tam delale. Tam so se postavili na stojnico in za več kot 15 minut motili delo ter preprečevali, da bi ostali državljani lahko oddali tam podpis. Poleg tega so pregledovali naš promocijski material in nam očitali, da smo fake news, da lažemo in zavajamo ljudi”. 

Očitno se poslanci SMC zadnje čase bolj kot s svojim poslanstvom, zaradi katerega so bili izvoljeni, ukvarjajo z vohunjenjem in opazovanjem dogajanja na stojnicah, kjer se zbirajo podpisi. Naši viri so na isti dan ujeli isto delegacijo poslancev tudi pred Upravno enoto na Viču pri Tobačni. Zdaj lahko tudi njihovi volivci vidijo, kaj med delovnim časom počnejo izvoljenci ljudstva.

Stojnica pred UE Vič: poslanca Simon Zajc, Jani Möderndorfer in državni sekretar Jure Leben.

Poslanka Sluga: Slovenija bo propadla zaradi zbiranja podpisov
Manire očitno manjkajo tudi poslanki SMC Janji Sluga, ki se je ustavila na stojnici v središču Celja, saj tudi ona ni skoparila z besedami. “Poslanka je navzoče začela verbalno napadati, skoraj posiljevati, začela je vpiti: ‘Odgovorite mi na vprašanje! Povejte mi to! Vi nimate pojma – vi zavajate narod, uničili boste Slovenijo in tako naprej.” Prav tako je govorila, da bo Slovenija zaradi takšnih ljudi, kot smo mi, propadla. To je besednjak, ki ga je uporabila. To so zares grobe žalitve za tiste, ki to počnejo – za tiste, ki to počnemo,” je še povedal aktivist, ki podpise zbira na stojnici v Celju.

Poslanka Sluga sicer v času mandata tega sklica državnega zbora, kot večina poslancev stranke, ki ji pripada, s svojim znanjem ni doprinesla h kakovostni razpravi v parlamentu in bolj kot ne sameva v anonimnosti. Je pa njeno ravnanje in ravnanje vseh preostalih funkcionarjev SMC, ki so danes koordinirano in načrtno obiskovali stojnice, dokaz, da kot izvoljenci ljudstva nimajo osnovnih manir in da jim stvari povsem uhajajo iz rok. V mandatu, ki se izteka, namreč niso izpeljali nobene reforme, prav tako se jim sesuva projekt Magna Steyr, zato so se očitno odločili, da je desant na stojnice njihovo zadnje orožje. Kateri možganski trust jim je svetoval kaj takšnega, nam ni znano in nas tudi ne zanima, vendar pa so njihovi odzivi na referendumsko pobudo znak, da gredo stvari v pravo smer in da imajo davkoplačevalci povsem prav, ko želijo preprečiti škodljivo in pregrešno drago investicijo drugega tira, projekt pa bodo dali v izvedbo tisti vladi, ki bo bolj kompetentna ter racionalna.

C. Š.