fbpx

Neznanci uničili kip genocidnega klavca Ivana Mačka. Vandalizem ali državljanska dolžnost?

Ideolog medvojnih in povojnih pobojev Ivan Maček-Matija (Foto: Youtube/Printscreen)

Neznani storilci so oskrunili spominsko ploščo Ivana Mačka Matije na aleji spomenikov na Bazi 20 v Kočevskem rogu, piše Delo. Pa res lahko odstranitev kipa človeka, ki je bil idejni vodja povojnega genocida nad Slovenci in žali čustva mnogih sorodnikov pobitih, označimo za oskrunjenje? Totalitarne simbole so že zdavnaj odstranili v vseh normalnih tranzicijskih državah, le še v Sloveniji jim postavljamo nove.

Glavni izvrševalec povojnega genocida nad Slovenci in takratni prvi človek OZNE Ivan Maček Matija je lani dobil povsem novo spominsko obeležje, po tistem, ko so neznanci odnesli njihove bronaste kipe, skupaj s preostalimi partizanskimi poveljniki, ki so pomagali izvrševati najbolj gnusna dejanja v zgodovini slovenskega naroda. Dodaten pečat celotni tragiki je dodala še trenutna levičarska oblast, ki je sodelovala pri odkritju tega zavržnega dejanja. Takrat so javno in brezsramno potrdili tudi na ministrstvu za obrambo, da je pri odkritju spomenika revolucionarju Ivanu Mačku Matiji, odgovornemu za poboje več deset tisoč ljudi, sodelovala tudi Slovenska vojska.

Kako bolna država smo v resnici, se kaže ravno na tem primeru, kjer policisti preiskujejo “okoliščine kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena”. Samo ljudje s totalitarno poškodovanim umom lahko uvrstijo spomenik fanatičnega sadističnega klavca in njegovih ‘kompanjonov’ Dušana Kvedra – Tomaža, Franca Rozmana – Staneta, Franca Leskovška – Luka med kulturno dediščino te države. Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič pa celo obljublja občinska sredstva za obnovo spomenika. V odnosu do zgodovine smo tako edina država na svetu, ki povzdiguje kulturo smrti in bratomorne vojne, kar nas civilizacijsko uvršča med zaostale, primitivne nacije.

Celo v Ukrajini padlo že 1.320 Leninovih kipov
Ne samo, da gre za globoko očitno protiustavno delovanje, gre tudi za izjemno sprevrženo dejanje državnih oblasti, da 25 let po osamosvojitvi še vedno podpirajo spominska obeležja ljudem, ki so na najbolj krut in krvav način vzpostavili komunistični režim. Po padcu železne zavese so oblasti v vseh tranzicijskih državah aktivno sodelovale pri uničenju večine totalitarnih simbolov, na Poljskem pa je vsako poimenovanje ulic in trgov po nacistični ali komunistični simboliki prepovedano in celo kaznivo, zato bi tudi slovenski oblastniki morali vedeti, da v sodobnem demokratičnem svetu ni prostora za gojenje kulta totalitarnih režimov. To jih namreč zavezujejo slovenska ustava in odločbe najvišjih sodišč ter številne mednarodne resolucije.

Ukrajinci so lastnoročno uničili večino Leninovih spomenikov. (foto: epa)

Ker je slovenska oblast skregana s temeljnimi načeli demokratičnih ter pravnih držav in se raje spogleduje s krvavo preteklostjo, je njeno delo v roke vzela ulica. Odstranitev tovrstnih totalitarnih spominskih obeležij pa je v resnici državljanska dolžnost in edina pot v boljšo prihodnost. To je ne nazadnje storilo ljudstvo tudi v Ukrajini med zadnjo revolucijo na Euromaidanu, ko je po padcu glavnega Leninovega kipa padlo še 700 njegovih spomenikov, ki spominjajo na lakoto in neizmerno trpljenje, ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je maja 2015 podpisal zakon o odstranitvi vseh komunističnih spomenikov ter preimenovanju krajev, ki spominjajo na komunizem. V procesu dekomunizacije so Ukrajinci uspešno odstranili že 1.320 Leninovih spomenikov, medtem ko naš Tito še vedno kazi podobo Velenja, Kidrič pa glavnega mesta države.

Slovenska obeležja krvavi revoluciji še vedno stojijo nedotaknjena.

C. Š.