fbpx

Norčevanje v domžalskem nočnem “Life klubu”, včeraj so vabili: “Ne bodo nas ustavili z bednim virusom. Pridite, sprejmemo 500 ljudi!”

Slika je simbolična

Kljub temu, da je Slovenija sosednja država Italije, slednja pa predstavlja glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi, vladajoča garnitura s pristojnimi institucijami do včeraj ni naredila nič v smeri ukrepanja zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom. To seveda ne čudi, saj so vseskozi poudarjali, kako naj ne bi bilo razloga za paniko, roko pa so ji pri tem podajali tudi mainstream mediji. Ti so namreč, z redkimi izjemami, trobili, kako naj bi bila panika povsem odveč. Dnevnik je šel celo tako daleč, da je na naslovnico umestil članek z naslovom: “Panika lahko škoduje bolj kot virus”. 

Medtem, ko so v Italiji za 16 milijonov državljanov v Lombardiji in za 14 pokrajin na severu države uvedli karanteno, ki bo po poročanju STA trajala vse do 3. aprila, poleg tega pa so po državi zaprli gledališča, muzeje, kine in prireditvene prostore, šole, nočne klube in kazinoje, je v naši državi, kljub temu, da so za nami zimske šolske počitnice, ki jih številni Slovenci preživijo na smučanju v Italiji, šele včeraj stopila v veljavo odredba o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi.

Foto: Twitter

Popolnoma neodgovorno ravnanje nočnega “Life kluba” v Domžalah
Zaskrbljujoče je, da zaradi tega, ker niti vlada Marjana Šarca v odhodu niti mainstream mediji novega korona virusa niso vzeli resno, neodgovorno ravnajo tudi državljanke in državljani ter številnih organizatorji zabavnih dogodkov po Sloveniji. Tako se nekateri iz resnosti situacije še naprej norčujejo. Samo dve uri po začetku veljavnosti odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi, je namreč že prišlo do prvih zlorab. Life klub v Domžalah je v posmeh resnosti situacije zapisal na svojem Facebook profilu sledeče: “Dragi moji. Dogodek definitivno bo. Life je žur in žur je Life in tega ne bojo ustavili mediji z enim bogim virusom, zaradi katerega se bomo dodobra razkužili.” Nato pa so še pripisali, da bodo zaradi uradnih napovedi v klub spustili le 500 ljudi.

Zanimivo, potem, ko je završalo med sledilci, ki so odločitev nočnega kluba kritizirali, in je njihovo neodgovorno ravnanje zbudilo tudi pozornost uporabnikov Twitterja, so svojo objavo, v kateri se norčujejo, izbrisali. A koncerta Ivana Zaka po naših informacijah vseeno niso odpovedali.

Dejstva: Koronavirus ni podobno nevaren kot gripa, ampak je smrtonosnejši
Težko je razumeti, kako so lahko mainstream mediji, ki imajo na dlani podatke o hitrem širjenju novega koronavirusa, za katerega zdravila ni, toliko časa zavajajoče poročali, kako naj ne bi razloga za paniko. POP TV na primer je v svojih informativnih oddajah lažno sporočal, kako naj bi bil koronavirus podobno nevaren kot gripa. Mogoče imata gripa in koronavirus Covid-19 res podobne simptome, a je slednji veliko smrtonosnejši. Če se stopnja smrtnosti zaradi gripe vrti okoli 0,1 odstotka, je stopnja smrtnosti obolelih za Covid-19 po zadnjih informacijah okoli 3,4 odstotke. To je 34-krat več. Najhuje pa je, da po pisanju Bussiness Insider ta stopnja smrtnosti še ni končna, saj se še razvija.

Marjan Šarec se je celo spravil na sosednjo Hrvaško, ko je ta pričela izvajati ukrepe z namenom zajezitve širjenja koronavirusa. Vrag je vzel šalo v soboto, ko se je izvedelo, da je imel eden izmed okuženih zdravnikov veliko stikov, število okuženih pa je po uradnih podatkih naraslo na 12. Sledila je odredba o prepovedih javnih dogodkov, a vendarle se človek vpraša, kako je mogoče, da je Šarec šele za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Glede na to, da je situacija resna, v igri so namreč življenja državljank in državljanov, bi človek pričakoval, da bi se sestali že tekom vikenda. Očitno pa so cele dneve na nogah le direktorica NIJZ in državni sekretarji, ki se javljajo preko tiskovnih konferenc, medtem pa Šarec tvita. 

24ur.com diskreditiral tiste, ki so predlagali sklic Sveta za nacionalno varnost
Potrebno je omeniti, kako so bili na 24ur, konkretneje 24. februarja, kritični, ko je izvoljeni predsednik vlade Janez Janša predlagal sklic Sveta za nacionalno varnost. Zapisali so namreč: “Številne je zmotilo, da politiki, ujeti v zanos morebitnega predvolilnega dogajanja, iščejo načine, kako na primeru koronavirusa nabirati politične točke, namesto da bi se lotili iskanja konkretnih rešitev. V tem smislu je izstopala predvsem “Twitter izmenjava mnenj” prvaka opozicije in odhajajočega predsednika vlade. V petek je predsednik SDS Janez Janša na Twitterju od vlade, ki opravlja tekoče posle, zahteval, da skliče Svet za nacionalno varnost, ustanovi nacionalni krizni štab ter vzpostavi učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Pozval je tudi k sprotnemu seznanjanju javnosti o koronavirusu.” Janša je dal  brez dlake na jeziku vedeti: Tako je 24ur.com prispeval k neodgovornemu ravnanju v času, ko bi bilo to nujno ter diskreditiral tiste, ki smo ga predlagali.” 

Foto: Printscreen članka na 24ur, ki je bil objavljen 24.2.2020

Po pozni reakciji Šarca se je odzval Janša in javno sporočil: Smo v kritični fazi (ne)obvladovanja širjenja #Koronovirus #Covid_19, zato bolje kak ukrep preveč kot premalo. Cena zamude se tu meri v življenjih, trpljenju in veliki materialni škodi. Tudi sami lahko naredimo veliko. Omejimo stike na najbolj nujne, namesto dvoran raje v naravo.” Pri tem je pripel graf, ki nazorno kaže, kako zaščitni ukrepi zmanjšujejo število okužb.  

Vir: Twitter

 

Hana Murn