fbpx

Nov “nateg” Jankovićevega mestnega sveta – odslej boste za napačno parkiranje plačevali od 60 do 80 evrov!

Novinarska konferenca Mestne obcine Ljubljana ob zacetku vstopa v leto, ko Ljubljana nosi naziv Zelene prestolnice Evrope. Ljubljanski zupan Zoran Jankovic.

Za vse, ki niste ravno iz Ljubljane, in za Ljubljančane, ki ne spremljate novic mestnega sveta. Že od maja velja nova ureditev glede napačnega ali neplačanega parkiranja, ki vas lahko presneto drago stane. Seveda ne spodbujamo prekrškov, prav tako pa ne podpiramo tudi oderuškega polnjenja mestnega proračuna. V preteklosti ste ob napačnem ali neplačanem parkiranju dobili “cetlc” na avto, nakar ste prejeli na dom pošto s položnico. Če ste plačali v osmih dneh, je bila globa 20 evrov (polovička), v nasprotnem primeru pa 40 evrov.

Sedaj pa si je ljubljanski mestni svet zamislil novo in sporno zakonodajo, ki bo po žepu močno udarila tiste, ki je ne poznajo. Od maja naprej kot obvestilo o prekršku šteje že listek, ki ga dobite na avtu. Od dneva, ko vam redar na avto prilepi globo, začne teči osemdnevni rok, v katerem lahko globo poravnate. V omenjenem roku znaša ta 12 evrov. Pa saj to je manj kot prej, boste rekli. Res je, a pozor! Če globe ne poravnate v osmih dneh, začne teči administrativni postopek. Na dom ne dobite več položnice, ampak le obvestilo, da se lahko pritožite. V kolikor tega ne storite, dobite položnico.

Do 80 evrov globe za administrativne stroške
Verjeli ali ne, pa sedaj tistih 20 evrov, ki ste jih bili v preteklosti pripravljeni plačati za svoj prekršek, ni več tako poceni. Tudi če plačate v osmih dneh od prejema položnice (se pravi 20 evrov), boste morali plačati še 40 (!) evrov administrativnih stroškov postopka. V najboljšem primeru torej 60 evrov, v najslabšem pa zajetnih 80 evrov kazni. Z ozirom na to, da na mnogih parkiriščih v Ljubljani dnevno parkiranje stane 4 evre!

Najbolj grozna pa ta ureditev postane, ko pomislite, da vam kakšen nepridiprav, ki se mu je to zdelo smešno, listek o prekršku sname z avta in ga vrže v smeti. Sami sploh ne veste, da ste imeli listek, organu pa morate dokazovati, da ga niste imeli. Ni treba posebej omeniti, da je to nemogoče dokazati. Iz naših virov smo izvedeli, da so tako občinski pravniki kot mestno redarstvo opozarjali, da s to ureditvijo mestni svet kršitelju ne omogoča pravne varnosti – ravno v primeru, če pride do odstranitve listka s strani tretje osebe. A Janković mirno polni mestno blagajno in se ne ozira na pravno varnost svojih občanov in vseh, ki dnevno migriramo v Ljubljano na delo.

Seveda je treba na koncu zapisati, da je prav upoštevati predpis in plačati parkirnino oz. avtomobil pustiti na parkirnem mestu, ki je za to predviden. A kljub vsemu nova ureditev ni pravno nesporna in prav brutalno posega v denarnice davkoplačevalcev. Pravična globa bi morala odsevati plačljivost zasedenega neplačanega parkirnega mesta. Če je torej parkirnina 40 centov na uro, bi morala biti globa 4 evre (za celodnevno parkiranje) itd. A pri Jankoviću smo že vajeni, da rajši udriha po državljanih in jim ob vseh svojih spornih poslih jemlje njihov težko prigaran denar. 80 evrov predstavlja 10 odstotkov minimalne bruto plače, če pa to pretvorimo v neto, pridemo do skoraj 20 odstotkov. Gre za skrajno oderuški ukrep, s katerim niso zadovoljni niti v mestnem redarstvu niti mestni pravniki, a s svojo večino v ljubljanskem mestnem svetu lahko Zoran Janković mirno pohodi tako pravo kot zdrav razum.

A. R.