fbpx

[VIDEO] Nov posnetek s terorističnimi grožnjami Janši in Pahorju: “Čas je za Ljubljano in Maribor”

Slovenska policija preiskuje okoliščine v zvezi s spornima videoposnetkoma, ki sta se pred nekaj dnevi znašla na YouTubu in prikazujeta različne vojaške in vladne objekte v Sloveniji ter fotografije politikov, med drugim tudi Boruta Pahorja, Janeza Janše in Zmaga Jelinčiča. Posnetek se konča z napisom, da je “čas za Ljubljano in Maribor”.

Videoposnetka sta se na Youtubu pojavila 23. marca, objavil pa ju je uporabnik abdul bakr, poroča 24ur. Avtor posnetkov trdi, da ima Slovenija dva milijona prebivalcev in le sedem tisoč vojakov, po njegovem pa so prikazani vojaški objekti zelo slabo varovani.

Potencialni tarči tudi Kolosej in Europark
Avtor se norčuje tudi iz prepričanja SLovencev, da je pri nas varno, nato pa doda, da je “čas za Ljubljano in Maribor”. Poleg različnih vojaških in vladnih objektov se v posnetku pojavita tudi dvorana Kolosej in nakupovalno središče Europark v Mariboru.

V začetku smo objavili oba video posnetka, ki so ju nato odstranili iz Youtuba.

Grožnje le določenim politikom
Uporabnik abdul bakr pa se je spravil tudi na nekatere slovenske politike. V posnetku tako “nastopajo” Borut Pahor, Janez Janša, Miro Cerar, Vesna Györkös Žnidar ter Zmago Jelinčič.

Foto: Nova24tv/STA

Foto: Nova24TV/STA

Policija sporna videa že preučuje. Za 24ur so potrdili, da preverjajo “verodostojnost oziroma izvor posnetka ter da so izvedli določene ukrepe v povezavi z zagotavljanjem varnosti ljudi in premoženja, s poudarkom na varovanju v posnetku omenjenih oseb in objektov”. 

Hojs: To je delo Slovencev
Aleš Hojs posnetkov sicer še ni videl, po informacijah, ki jih ima, pa je prepričan, da “gre za zadevo, ki je v nekem delu resnična, in sicer v tistem delu, kako malo denarja se namenja za vojsko”. Nekdanji obrambni minister težko verjame, da bi se neka teroristična organizacija iz tujine ukvarjala s politiki iz Slovenije – to mora biti po njegovem delo Slovencev.

Namen objave takšnega videoposnetka je po njegovem lahko ta, da se med ljudmi dodatno vzbuja strah. “Drugi motiv bi lahko bil, da bi nekdo na ta način želel dodatno vzpodbuditi razpravo o tem, da je potrebno vojski nameniti več denarja, kar je seveda povsem neprimerno,” je Hojs še pojasnil za Novo24TV. To je po njegovem sicer povsem legitimen predlog, ampak se, kot pravi, na takšen način – s slikami politikov in grožnjami – takšnih predlogov ne daje.

Črnčec: Zadevi je potrebno priti do dna
Damir Črnčec je prepričan, da je vsako grožnjo potrebno jemati resno. “Še posebej grožnjo, ki nakazuje tako velike potencialne škodljive posledice, kot je napad na civilno prebivalstvo, višje državne institucije in tudi ključne državne politike,” je pojasnil nekdanji šef Sove.

Pričakuje, da bodo organi pregona, tudi obveščevalno-varnostne službe naredile vse, da stoodstotno ugotovijo, kdo je avtor tega posnetka, kako je nastal in, seveda, kdo ga je naložil na Youtube. Kot pravi, to v sodobnem informacijskem svetu ne bi smelo biti težko.

O ugotovitvah je nujno potrebno seznaniti tudi javnost
“Če gre za potegavščino ali politični marketing, je to nekaj, kar je vredno vsega obsojanja in je popolnoma nedopustno, da na tak način nekdo povečuje občutek ogroženosti v Sloveniji za vse prebivalce,” je kritičen Črnčec. V vsakem primeru – ne glede na to, ali je to potegavščina ali resna grožnja – je potrebno zadevi priti do dna in o tem seznaniti javnost, je še dodal za Nova24TV.

Nina Knapič