fbpx

Nov rekord: V petek v Sloveniji skoraj dva tisoč novo okuženih s koronavirusom

Slika je simbolična. Foto: EPA.

V Sloveniji so v petek ob 7.025 opravljenih testih potrdili 1.963 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 27,94 odstotka, kar pomeni, da je bil pozitiven že vsak četrti test. Za boleznijo covid-19 je v petek umrlo 18 bolnikov, skupaj pa že 234. V bolnišnicah se je po okužbi zdravilo 449 ljudi, od tega 63 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo v petek odpuščenih pet bolnikov. Uradnih vladnih podatkov sicer zaenkrat še ni.

Preberite še: Vlada poskrbela za mlade družine! Vrtec za drugega in vsakega naslednjega otroka v družini ponovno brezplačen!

Srbija nič več na zelenem seznamu
Vlada zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v drugih državah spreminja seznam rdečih in zelenih držav. S seznama zelenih držav je izpadla Srbija, tako da na njem ni več nobene evropske države ali njenega dela. Na razširjenem rdečem seznamu pa se je znašla tudi večina obmejnih regij slovenskih sosed. Odlok bo začel veljati v ponedeljek.

Z odlokom je vlada skrčila seznam zelenih, torej epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Na njem tako ni več Srbije, med zelenimi državami ostajajo le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu tudi Zagreb
Razširil pa se je seznam rdečih držav oziroma regij. Na njem je tako po novem celotna Avstrija, razen avstrijske Koroške. Na rdečem seznamu se je znašlo tudi več predelov Italije, ki je bila doslej v celoti oranžna. Med 14 rdečimi italijanskimi deželami so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Veneto in druge severnoitalijanske dežele.

Doslej šestim hrvaškim administrativnim enotam se je na rdečem seznamu pridružilo še osem županij, med katerimi je tudi zagrebška vključno z mestom Zagreb. Istra in Primorsko-goranska županija, ki pokriva območje Kvarnerja in Gorskega Kotarja, za zdaj še ostajata oranžni.

Na rdečem seznamu sta tudi obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo, poleg teh pa še 14 regij v tej državi, vključno z Budimpešto.

(sta)