fbpx

Nova lažna novica osrednjih medijev: Vlada ni prenehala financirati STA! Direktor Veselinovič je prikrival podatke!

Direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Kljub našim prošnjam in večkratnim opozorilom že od oktobra naprej, da se to dokumentacijo nujno potrebuje, je direktor ni želel izročiti. Direktorja smo večkrat tudi opozorili, da lahko njegovo prikrivanje podatkov pripelje do hude finančne težave STA in da bo za to nosil vso odgovornost. Še več, prejeli smo njegov dopis in dopis predsednika nadzornega sveta, da naj povemo, koliko denarja mu bomo dali oziroma, koliko ga je v proračunu. To pa je v popolnem nasprotju z zakonsko zahtevo, da se zagotovi primerno financiranje. Nesprejemljivo je, da direktor STA in predsednik nadzornega sveta STA zahtevata nezakonito ravnanje od Ukoma,” je pojasnil direktor Urada vlade za komuniciranje, Uroš Urbanija.

V medijih se je danes pojavila novica, da naj bi vlada Janeza Janše “po tiho” prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA), kar so seveda označili za nov napad vlade na javne medije. Tako je poročal kredibilen in nevtralen portal MMC naše javne medijske hiše, vendar pa se je informacija izkazala neresnična. Direktor Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je pojasnil, da so vlado seznanili z nezmožnostjo financiranja oziroma sklenitve nove pogodbe z STA, zakaj je do tega prišlo, pa je bilo tudi razvidno iz celotnega priloženega gradiva. Zakonska dikcija, torej zakon o STA, je po besedah Urbanije zelo jasen, in sicer pravi, da je treba STA zagotoviti primerno financiranje. Zato je Ukom že oktobra zahteval od direktorja STA Bojana Veselinovića, naj posreduje celotno poslovno dokumentacijo, na podlagi katere bi se dalo ugotoviti, koliko denarja bi pomenilo primerno financiranje.

Preberite še: Dovolj je bilo sramotenja slovenske kulture! Raper Zlatko zaradi navzkrižja z zakonom izgubil status samozaposlenega v kulturi!

Veselinović je sprva prepustil stvari nadzornemu svetu STA, ki pa je jasno sprejel sklep, naj se za vse dokumente Ukom obrne nazaj na direktorja STA. “Kljub našim prošnjam in večkratnim opozorilom že od oktobra naprej, da se to dokumentacijo nujno potrebuje, je direktor ni želel izročiti. Direktorja smo večkrat tudi opozorili, da lahko njegovo prekrivanje podatkov pripelje do hude finančne težave STA in da bo za to nosil vso odgovornost. Še več, prejeli smo njegov dopis in dopis predsednika nadzornega sveta, da naj povemo, koliko denarja mu bomo dali oziroma koliko ga je v proračunu. To pa je v popolnem nasprotju z zakonsko zahtevo, da se zagotovi primerno financiranje.”

Direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija (Foto: STA)

Nesprejemljivo je, da direktor STA in predsednik nadzornega sveta STA zahtevata nezakonito ravnanje od Ukoma, je pojasnil Urbanija in dodal: “Naj ob tem še opozorim, da iz poročil, ki jih je zahteval direktor izhaja, da pretekle vlade niso sledile zakonski dikciji, saj direktor vse skozi trdi, da na mesečni ravni dobiva 5 tisoč evrov premalo za uresničevanje javne službe. Vprašanje je, če je to kar direktor trdi res, ker pač Ukomu ne omogoči vpogleda v celotno poslovanje podjetja. Vsekakor pa ne gre tako ravnati z javnimi financami. S strani Ukoma bi bilo nezakonito, da bi plačeval za nekaj, o čemer nima niti vseh evidenc, da je to kar se plačuje, sploh opravljeno,” še pojasni Urbanija.

Pri vsej zgodbi raper Zlatan Čordić nima kaj dosti opraviti, tako kot trdijo nekateri mainstream mediji. Se pa vseeno tudi tu pojavi drug problem na katerega je treba opozoriti. Zakon STA-ju namreč nalaga opravljanje javne službe in poročanje o posameznih dogodkih. In tukaj je stvar precej raztegljiva, je poudaril Urbanija, glede tega, kaj pravzaprav sploh pomeni opravljanje javne službe. “Posledično pa je raztegljivo tudi to, kaj naj bi pomenilo primerno financiranje. Zato bi tukaj morali biti prisotni zelo močni argumenti in da se stvari dela po nekem redu. V primeru če STA pokriva recimo vse pop oziroma zabavne glasbenike, je to pač del ustaljene prakse. Drugo pa je, če hočejo raztegovati ta pojem javne službe, da bi pridobili še več denarja iz javnih sredstev oziroma iz proračuna. Če se pokriva dogodke, če se dela v javnem interesu, moraš biti za to seveda tudi primerno plačan. Vendar pa morajo potem v omenjenem primeru enaki kriteriji veljati tako za Zlatka kot za kateregakoli drugega pevca iste zvrsti,” je opomnil direktor Ukoma.

Ali javni denar preko oglaševanja STA steka v zasebna podjetja?
Poraja pa se tudi vprašanje, kaj STA počne z oglaševanjem v nekaterih medijih. Po oceni Ukoma je to izredno sporna zadeva, še več, mnenje Ukoma je, da gre tu za posredno financiranje komercialnih družb. “Kar pa pomeni, da se javni denar preko oglaševanja, steka v zasebna podjetja,” je opozoril Urbanija. Drugače bi seveda bilo, če bi bili od tega oglaševanja določeni učinki, vendar pa je vprašljivo, koliko novih naročnikov STA dobi, če v izbranih medijih objavi celostranski oglas. STA namreč ni namenjena posameznikom, ampak medijskim družbam oziroma naročnikom, ki pa po navadi niso individualni. Zato v oglaševanju v teh medijih ni nobene prave logike. Če že, pa bi tudi v tem primeru STA morala enakopravno obravnavati vse medije, torej oglaševati v vseh medijih na nek enak način. “Tako da gre tudi tu za zelo sporno zadevo, ki jo je treba izpostaviti,” je zaključil Uroš Urbanija.

Sara Bertoncelj