[Obvestilo] Nova24TV začasno zapira komentarje na portalu

Komentarji ob objavah na spletnem portalu Nova24TV bodo do nadaljnjega zaprti. Odločitev, ki smo jo sprejeli, ni lahka, saj cenimo mnenje naših bralcev. A na žalost moramo ukrepati zaradi zunanjih pritiskov in ne moremo dopustiti, da nekaj gnilih jabolk kvari živahno in robustno debato.

Spoštovani bralci, cenjene bralke!

Kakor ste lahko videli že včeraj, smo začasno zaprli komentarje na našem spletnem portalu. To je odločitev, ki je nikakor nismo zlahka sprejeli, saj trdno verjamemo v svobodo govora in pravico do izražanja.

Našim zvestim bralcem dolgujemo opravičilo. Opravičujemo se, da smo ukrepali prehitro, in namesto da bi najprej objavili napoved o zaprtju komentarjev, zgolj brez obrazložitve komentarje zaprli. To ni v naši navadi in v prihodnje želimo delati še bolje za vas in biti bolj transparentni glede sprejemanja odločitev, ki se tičejo naših bralcev in komentatorjev na spletni strani. Da smo v službi resnice, nekaj pomeni, in kot prvo to pomeni ravno obvezo, da smo iskreni do našega bralstva.

Komentarje zapiramo začasno. Izkazalo se je namreč, da sistem, ki ga trenutno uporabljamo (Disqus) ne omogoča vsega, kar potrebujemo. Z določenega vidika je izvrsten za uporabnike. Omogoča glasovanje med komentarji, razvrščanje komentarjev in njihovo ugnezditev, s čimer spodbuja pogovor med uporabniki komentarjev. S tega vidika ni pripomb.

Problem nastane pri določenih agitatorjih, povratnikih, ki kvarijo nivo pogovora, namerno provocirajo druge in se, ne glede na to, koliko različnih profilov blokiramo, še naprej vztrajno vračajo.

Na žalost v Sloveniji in EU vlada svobodi govori sovražna klima. Na žalost smo zaradi tega prisiljeni pošiljati podatke o zahtevanih komentarjih policiji. Tu nastopijo logistične težave. Komentarjev je ogromno, sami pa kljub temu, da nas osrednji mediji imenujejo imperij, ne moremo imeti nekoga, ki se bo ves delovni čas ukvarjal samo s presojanjem, ali je komentar sprejemljiv ali naj ga takoj blokiramo, zato da ne bomo imeli kasneje težav z njim.

Svoboda govora gor ali dol, nismo pripravljeni, ne moremo si privoščiti in ne bomo odgovarjali za napake drugih ljudi. Sploh, ko gre za komentatorje, ki so prisotni zgolj zato, da sejejo veter, zato da bi potem Nova24TV namesto njih žela vihar. V prihodnje bomo to lahko sankcionirali bolj učinkovito in na način, ki ne bo oviral našega siceršnjega dela.

Trenutni načrt je, da se z novim sistemom komentarjev vzpostavi tudi jasna politika komentiranja, ki bo spodbujala konstruktivne komentarje, komentiranje, direktno povezano z objavljeno novico oziroma kolumno, ter s tem tudi doprinesla k samemu nivoju kvalitetnejšega diskurza.

Zato si želimo, da se nam še zadnjič do naslednje priložnosti pridružite v komentarjih in poveste, kaj bi si želeli od novega sistema komentiranja. Ne moremo obljubiti, da bodo vsi predlogi upoštevani, a vsekakor bodo prebrani.

Uredništvo Nova24TV