fbpx

Novakova: Klemen Jaklič je bil izločen samo zato, ker ne pripada levemu bloku

(Foto: JF)

Če Slovenija ostane zunaj schengna, se mora vlada vprašati o svoji nadaljnji usodi, je na kongresu Nove Slovenije v Dravogradu poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Za Slovenijo bi bilo po njenem zelo neprijetno, če bi ne bila več del schengenskega območja: “To bi pomenilo tudi veliko težav za slovensko gospodarstvo in za ljudi, ki dnevno prehajajo mejo.”

Prav zato se je zavzela za okrepitev sil na meji, saj se bo pritisk ob zavračanju migrantov prav tam zelo povečal. Pričakuje, da se bodo zunanji ministri in predsedniki vlad v EU v prihodnje dogovorili, na kakšen način bomo ves ta val ustavili že na začetku, kar bi se po njenih besedah že zdavnaj morali dogovoriti.

Tudi v kongresnem nagovoru je Novakova izpostavila, da morata Slovenija in EU sprejemati ukrepe, ki bodo najprej zavarovali domače, torej naše in evropske državljane. Ob tem je za neprimerne označila besede predsednika vlade Mira Cerarja ob stavki policistov. “Če je že v blagajni premalo denarja in ni mogoče izpolniti vseh zahtev, bi bilo na mestu vsaj razumevanje in spodbudne obljube za prihodnje rešitve,” je dejala Novakova.

Pred terorizmom ni varna niti Slovenija
V luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu pa je opozorila, da pred terorizmom ni varen nihče več – niti Slovenija. Po njenih besedah sicer ni treba, da bi bili panični, brezskrbni pa tudi ne smemo biti. V boju proti skupnemu sovražniku, ki je zlo, pa je potrebna enotnost. “Parcialni interesi posameznih držav ne bi smeli biti v ospredju,” je poudarila.

Dotaknila se je tudi drugega aktualnega dogajanja in med drugim ocenila, da državni proračun za prihodnji dve leti ni razvojno naravnan. So pa v NSi po njenih besedah lahko zadovoljni vsaj s tem, da so v proračunu za prihodnji dve leti predvidena sredstva za izvajanje zakona o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu.

Med drugim je bila kritična tudi do kadrovanja v SDH. Nekdanji predsednik kreditnega odbora v NLB, ki je odobraval visoke kredite propadajočim družbam, po njeni oceni ni ne kredibilna ne kompetentna oseba za upravljanje 11 milijard državnega premoženja. “Tukaj je padla glavna točka programa SMC – etika, morala, strokovnost,” je prepričana predsednica NSi.

Jaklič izločen, ker ne pripada levemu bloku
Prav tako jo je zmotil izbor kandidatov za člana Evropskega sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Največja napaka Klemna Jakliča, ki so ga podprli v NSi, je bila njegova politična opredelitev in nepripadnost levemu bloku, je prepričana Novakova.

Otrok ni pravica, ampak dar
Ponovno je izrazila tudi nasprotovanje noveli zakona o zakonski zvezi, o čemer bomo 20. decembra glasovali na referendumu. Poudarila je, da otrok potrebuje očeta in mamo. “Prepričani smo, da otrok ni pravica nikogar, pač pa dar, ki bi moral biti vedno spočet iz ljubezni,” je dodala.

Glede prihodnjih nalog NSi pa je predsednica stranke izpostavila zdravstveno reformo, katere okvire pripravljajo v NSi, ker, kot je dejala, “ne kaže, da bi jo ta vlada kmalu predlagala”. Poleg tega bodo v popoldanskem delu kongresa govorili tudi o predlogih davčnih ukrepov, ki so po njenih besedah dobili širšo podporo.

U. U., STA