fbpx

Neverjetno, kaj vse je povedala Novakova … Kljub izključitvi lahko Hojs kandidira za predsednika NSi

Ljudmila Novak je v izjavi za Novo24TV povedala, da NSi ni izključevalna stranka, kljub temu da so izključili Aleša Hojsa. Dejala je, da sta se s Hojsom pomirila. Na vprašanje, ali so Hojsa izključili, da ne bi ponovno kandidiral za predsednika, je zagotovila, da ne in da Aleš Hojs lahko kandidira za predsednika NSi.

O očitkih, da je bil podpredsednik stranke Aleš Hojs izključen, ker naj bi ji omogočil ponovno kandidaturo za predsednico stranke, nam je Novakova odvrnila:To pa ne vem. Od kod vam takšne informacije? Midva sva se pomirila. Takrat sem z veliko večino pač zmagala, vodim stranko, lahko še enkrat kandidira. Nikogar ne izključujem.” Po njenem stranko vodi tisti, ki ima največjo podporo, in tako naj bo tudi v prihodnje.

(Foto: STA)

Novakova o Hojsu: “Midva sva se pomirila, jaz sem takrat z veliko večino pač zmagala, vodim stranko, lahko še enkrat kandidira, jaz nikogar ne izključujem.” (Foto: STA)

Statut stranke narekuje drugače
Kot že nekajkrat se je tudi tokrat izkazalo, da Novakova javnosti govori lepe besede, resnica pa je drugačna. Statut stranke v 12. členu pravi, da za funkcije v stranki lahko kandidirajo le člani stranke. Gre za logično določbo, vendar pa ni razumljivo, zakaj je predsednica NSi dala neresnično izjavo. Je želela omiliti izključitev dolgoletnega člana, ki je bil tudi njen protikandidat?

Kandidira lahko vsak, ki mu dovolimo
Spomnimo, da je Novakova pred časom kritizirala pomanjkanje demokracije na desnici. Zanimivo je, da kritizira druge, v lastni stranki pa imajo precej nedemokratične predpise. Podpredsednike stranke lahko predlaga izključno predsednik stranke, poleg tega predsednik predlaga še tri člane izvršilnega odbora in tako praktično obvladuje izvršilni odbor s svojimi ljudmi. Pri polnih ustih demokracije bi pričakovali, da lahko kandidira vsak in ne le tisti, ki jih določi predsednik. Ljudmila Novak se je pohvalila, da niti ona niti stranka niso izključujoči in da lahko sodelujejo s komerkoli, ki je pošten, ki dela odgovorno in ki je povezovalen.

Ali so to zadostni pogoji za sodelovanje?
Programi in ideološke usmeritve za NSi očitno niso več pomembni. Nimajo nobenih težav sodelovati z levimi. Kljub temu da niso izključujoči, ne pozabimo nedavne izjave o možnostih sodelovanja s SDS, vendar z Janezom Janšo pa najbrž ne. In kot so objavili “izključujoč” tvit:

Novakova: Kljub izključitvi lahko Hojs kandidira za predsednika Nsi 1

Na vprašanje, ali se je NSi z gospodarskimi povezavami prodala na levo, nas je Novakova namesto odgovora obtožila, da lažemo, in odvrnila: “Vaša televizija v službi resnice prodaja v vaših vprašanjih veliko laži.” Pa vendar ni zanikala niti potrdila, ampak nadaljevala:Zakaj bi se pa prodajali? Mi se pogovarjamo z vsakomer, sodelujemo z vsakomer, ne vodimo izključevalne politike in mislim, da mora biti v Sloveniji veliko dialoga.”

Promocija političnega dialoga
Medtem ko Novakova pravi, da so to laži, pa nasprotno dokazuje dogovor ali, kot pravi Novakova, “dialog” med Toninom in Škrabcem, kot so zapisali v Reporterju, da se je zgodil politični razvrat. Na Škrabčevi domačiji je potekala promocija knjige Mateja Tonina, ki se je samooklical za “konsolidatorja desnice”.

Poslanka NSi Ljudmila Novak in poslanec NSi Matej Tonin. Foto: STA

Politični razvrat nevidne moči
Politični razvrat nevidne moči pa ravno kaže na “zlizanost” NSi z levico. Ne pozabimo omeniti, da je Škrabec vpleten v sumljive posle Intereurope in Andreja Lovšina, kjer obstaja sum pranja več milijonov preko Škrabčevega podjetja.To, da je Škrabec peljal Tonina ter še nekaj članov NSi na hokejske kvalifikacije v Belorusijo, pač ne šteje.

“Iz stranke NSi so nam sicer odgovorili, da Škrabec ni peljal Tonina v Belorusijo, ker si je Tonin sam plačal pot pri turistični agenciji. Niso pa zanikali, da so bili Janez Škrabec, Matej Tonin in Robert Ilc skupaj v Belorusiji.”​ 

Osebni predmeti žrtev se prodajajo na Hrvaškem
Kaj se dogaja z Novo Slovenijo, ni popolnoma jasno. Vsekakor pa so zgovorna dejanja od glasovanja za Kučanovo penzijo pa vse do zakona o vojnih moriščih, zaradi česar se ne izvajajo več preiskave zločinov, s trupli pa se ravna tako, da je to daleč od dostojnega pokopa. Zaradi nedoslednega in slabo premišljenega zakona se je na hrvaškem trgu starin pojavilo več kot 500 osebnih predmetov, najdenih med izkopavanji morišč na slovenskih tleh.

Mešetarjenje z osebnimi predmeti iz morišč
O tem, da se mešetari s predmeti žrtev, pa predsednica NSi ne ve nič: “Ne vem, kje ste dobili take podatke, jaz tega nisem slišala. V Begunjah so razstavljeni nekateri predmeti, ki so bili tam najdeni. Zadovoljna sem, da se ta zakon izvaja, in končno bodo mrtvi našli svoj mir. Želim si, da vsi živi, ki pravijo, da želijo spravo, da bi delali v tej smeri.”

Pa vendar dejanja in smeri kompasa NSi kažejo drugače. Ali to pomeni, da bo NSi, namesto da se bori proti levi sprevrženi politiki, raje skupaj z njo stopala proti desnici?

A. Ž.