fbpx

Nove razsežnosti spolne afere Smodej: Trije osumljenci, zaseženi posnetki kamer, kazniva dejanja z drogami

Dušan Josip Smodej (foto: zajem zaslona)

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je danes odgovarjal na očitke, da policija ne preiskuje dovolj intenzivno afere, v katero je vpleten Dušan Smodej, ki vodi Fotopub. Afero so namreč sprožila anonimna pričevanja o Smodejevem domnevnem spolnem nasilju. Spomnimo, da je v Tarči Smodej dejal, da ga policija kljub vsem izjavam in domnevnim dokazom še ni zaslišala, kar je res šokantno. Danes pa je Petrič dejal, da so ljubljanski policisti in kriminalisti v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja doslej opravili razgovore, ob tem pa so ugotovili, da gre še za druga kazniva dejanja. Po njegovih besedah imajo trenutno tri osumljene osebe.

Že od prvih informacij, ki so se pojavile v javnosti 20. avgusta, skupina policistov in kriminalistov zadevo aktivno preučuje, je povedal Petrič in pojasnil, da so imeli na voljo le anonimne informacije, dosegljive v medijih, in anonimna pričevanja na Instagramu. Pregledali so več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih, na tej podlagi pa so “identificirali osebe, ki bi lahko dale koristne podatke v konkretnih primerih“.

Zatem so 25. avgusta opravili tudi razgovor s prvo pričo, ki je nekoliko konkretneje pojasnila, da so lahko podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, povedala pa je tudi, kdo bi lahko bile žrtve. Dan kasneje so o zbranih ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo, je povedal Petrič. Po njegovih besedah so predlagali tudi posamezna preiskovalna dejanja, kar so kasneje na zahtevo tožilstva še dopolnili z dodatno zbranimi obvestili novih oseb. Pridobili so posnetke videonadzornih sistemov in elektronske naprave.

Po Petričevih navedbahso doslej opravili 64 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat, nekatere osebe pa so iskali tudi v tujini. Pri tem so ugotovili, da gre poleg suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še za sume drugih kaznivih dejanj. “Tako lahko zdaj govorimo, da imamo deset kaznivih dejanj, med katerimi obravnavamo kazniva dejanja zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost in premoženje ter kazniva dejanja s prepovedanimi drogami,” je povedal Petrič. Kot je še pojasnil, so odkrili osem oškodovancev ter tri osumljence. Žrtve in osumljenci so znani, kriminalistična preiskava pa se nadaljuje skladno z ravnanjem kriminalistične stroke.

Sara Kovač