fbpx

Novinar Večera ponovno zavaja: Se Janez Janša res nikoli ni srečal z ameriškim predsednikom?

Pogovor premiera in predsednika Evropskega sveta Janeza Janse ter ameriskega predsednika Georgea Busha. (Foto: STA).

Novinar časnika Večer Uroš Esih se je v svojem novem članku razpisal o “razpokah v odnosih med ZDA in Slovenijo“, kjer med drugim omenja ‘vrhunce’ slovensko-ameriških odnosov z naštevanjem obiskov in srečanj predsednikov ZDA s slovenskimi kolegi. Pri tem pa prikladno pozabi na obisk nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha v času Janševe vlade, še več, zapiše celo, da “tak podvig” – kot so to bili obisk Billa Clintona, zgodovinsko srečanje Georgea Busha in Vladimirja Putina na Brdu pri Kranju ter obisk Boruta Pahorja v Beli hiši  Janezu Janši “ni uspel“. Za novinarja, ki se ukvarja s zunanjo politiko, je tovrsten selektiven spomin resnično presenetljiv.  

V omenjenem članku Esih ugotavlja vzroke za poslabšanje bilateralnih odnosov med državama, razlog za to pa naj bi med drugim bila tudi naravnanost trenutne vlade na Vzhod, k avtoritarnemu Vladimirju Putinu. Slovenija je tako “po nekaterih diplomatskih ocenah postala vedno bolj rusofilska država“. Slovensko poreklo nove prve dame ZDA očitno ne bo dovolj, da Slovenijo trdno postavi na ameriški politični zemljevid. Glede slednjega ima novinar Esih popolnoma prav, vendar ga je polomil s povsem napačnim prikazom zgodovinskih dejstev, saj so za razsulo v slovenski diplomaciji odgovorne leve vlade, ki se očitno oddaljujejo od ZDA in približujejo Rusiji. V članku je celo zapisal, da se slovenski politik Janez Janša nikoli ni srečal s katerim od ameriških predsednikov in poleg tega nasul še kup zgrešenih izjav, ki se navezujejo na takratne zunanjepolitične odnose Slovenije z ZDA.

George Bush leta 2008 že drugič obiskal Slovenijo
Kljub (namernemu) spregledu splošno znanih dejstev s strani novinarja Večera se je nekdanji ameriški predsednik George Bush leta 2008, v času vlade Janeza Janše, že drugič mudil v Sloveniji. Na brniškem letališču ga je pričakal Janša, takratni predsedujoči Svetu EU, ter gosta pospremil na Brdo pri Kranju, kjer je potekal vrh EU – ZDA. Z ameriškim predsednikom je prispela tudi soproga Laura Bush, ki jo je po Ljubljani popeljala Urška Bačovnik, skupno pa so si ob zaključku obiska ogledali tudi nastop konj iz Kobilarne Lipica.

Ogled predstave lipicancev leta 2008 na Brdu. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, žena ameriškega predsednika Laura Bush, ameriški predsednik George Bush, žena slovenskega premiera Urška Bačovnik Janša in takratni premier Janez Janša. (Foto: STA)

Ravno v času obiska ameriškega predsednika Busha je bila Slovenija postavljena najvišje na mednarodnem političnem zemljevidu, kar bi moral novinar Esih priznati takratni vladi. Nenazadnje smo kot prvi med na novo pridruženimi državami članicami v prvi polovici leta 2008 prevzeli predsedovanje Svetu Evropske unije. To je bil čas, ko je Slovenija uživala svetovni ugled kot država, ki je uspešno prevzela krmilo EU, ameriško-slovenski odnosi pa so bili na najvišji ravni v zgodovini, kar bi očitno nekateri najraje pozabili.

Janša se je kot premier sestal z Georgom Bushem tudi v Ovalni pisarni Bele hiše.

Esihov pozabljiv spomin je še toliko bolj presenetljiv glede na to, da je novinar srečanje Janeza Janše z Georgeom Bushom leta 2008 že omenjal v svojih preteklih člankih, kot na primer v prispevku z naslovom ‘Večni konflikti s predsedniki’, v katerem je bil prav tako zelo kritičen do prvaka SDS, medtem ko je zavzel dokaj pozitiven odnos do Danila Türka in Milana Kučana.

U. V.