fbpx

Novinarski združenji pozivata “masleševo” sodišče, naj takoj prekliče pripor novinarja Požarja!

Vrhovni sodnik Branko Masleša (Foto: STA)

Združenje novinarjev in publicistov Višje sodišče v Ljubljani poziva, da takoj prekliče sklep o priporu novinarja in urednika Bojana Požarja. Gre več kot očitno za prekomeren ukrep in eklatantno zlorabo pravosodja, ki ji nismo bili priča niti v obdobju najtršega socializma. “Če bo prišlo do aretacije Bojana Požarja, bo združenje zelo resno razmislilo tudi o možnosti protestnega shoda pred sodiščem,” pa napovedujejo v Združenju domoljubnih novinarjev.

Novica, da novinarju in uredniku Bojanu Požarju grozi pripor, ker se 16. marca ni udeležil javne obravnave pritožbe na odločitev prvostopenjskega sodišča, v katerem je bil oproščen očitkov žaljive obdolžitve, odmeva. Zaradi česar sta se odzvali novinarski združenji Združenje novinarjev in Publicistov ter združenje domoljubnih novinarjev. Niso pa se odzvali v največjem Društvu novinarjev Slovenije.

Po sklepu bi moral do 25. aprila, ko bo naslednja obravnava, ostati v priporu, pritožba na sklep pa ne zadrži pripora. Po mnenju združenja novinarjev in publicistov gre za več kot očitno za prekomeren ukrep. Namreč, sodišče v primerih, ko se nekdo ne udeležuje obravnav, praviloma vedno najprej sprejme sklep o prisilni privedbi, sklep o priporu pa izda le v izrednih primerih, npr. ko obstaja nevarnost, da bo pobegnil v tujino. Sklep o priporu se uporablja tudi le za najhujša kazniva dejanja, kot so umori, preprodaja drog in podobno.

Gre za hudo zlorabo sodstva
V primeru Požarja za nič od tega. Uporaba tako represivnega sredstva zoper novinarja je zato več kot očitno huda zloraba prava in sodstva,” so kritični v ZNP in dodajajo, da gre za očiten poskus, da se novinarja umakne iz poročanja v času predvolilne kampanje. Drugače tega ne morejo razumeti. Od višjega sodišča še pričakujejo, da bo sklep o priporu nemudoma umaknilo, vodstvo vrhovnega sodišča in ministrstvo za pravosodje pa pozivajo, naj z nadzorom ugotovita, kako je lahko prišlo do tako škandalozne odločitve. “Gre namreč za nevarno, celo zastrašujoče početje z namenom preprečiti poskuse prizadevanja za širitev pluralnosti slovenske medijske krajine. O ravnanju višjega sodišča bomo obvestili pristojne evropske ustanove.

Napoved protestov, če pride do aretacije Požarja
V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjih so ravno tako šokirani ob razkritju, da je senat ljubljanskega višjega sodišča odredil pripor za novinarja Bojana Požarja v zadevi, kjer je bil na prvi stopnji že oproščen kaznivega dejanja, njegova udeležba na obravnavah pa ni obvezna. Predvsem je po njihovem skrb vzbujajoča in škandalozno tempiranje časa pripora – po tej časovnici bi bil Bojan Požar priprt ves čas predvolilne kampanje in torej izločen iz vseh medijskih dogodkov, kjer bi lahko komentiral politično dogajanja in razkrival zakulisne informacije, ki bi lahko obremenile izbrance globoke države.

Raziskovalni novinar in avtor medija Požareport Bojan Požar (Foto: STA)

Takšno dejanje sodišča ocenjujemo kot nedopusten napad na politično svobodo in kot vpliv globoke države na volitve. Gre za dejanja, ki jih že poznamo iz preteklosti (afera Patria!) in predstavljajo izjemno umazan način boja za oblast. Očitno je v ozadju tudi maščevanje, ker je bil Požar eden od tistih, ki je razkrival tudi informacije o neobstoječi diplomi nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše,” so zapisali v združenju in napovedali protestne shode pred sodiščem, če bo prišlo do aretacije Bojana Požarja.

Sara Kovač