Drugorazrednost v praksi: Veterana vojne za Slovenijo mečejo iz stanovanja, Gorenak napovedal ukrepanje in obisk

Foto: YouTube/PlanetTV

Medtem, ko so nekateri izmed vidnih politikov in poslancev zagnali cel vik in krik glede preprečitve deportacije sirskega nezakonitega migranta Ahmada Shamieha, ki je na nezakonit način vstopil v Slovenijo, so z neukrepanjem ob stiski vojnega veterana dokazali, kako bedna je slovenska realnost. Pri tem pa je treba pripomniti, da še zdaleč ne gre za osamljeni primer, saj podobno usodo deli tudi več kot 30 policistov v pokoju. Ko se namreč v stiski znajde preprost državljan, ki je z delom polnil državno blagajno, zanj ni posluha, kar kaže na to, da živimo v državi, kjer imamo prvorazredne in drugorazredne državljane. 

Branku Šalamunu, vojnemu veteranu in junaku osamosvojitvene vojne, grozi deložacija, saj mu Ministrstvo za notranje zadeve ne želi podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v prestolnici, kjer živi skupaj s svojim sinom. V zameno za to so mu na ministrstvu ponudili podstrešno stanovanje v Logatcu, ki mu zaradi zdravstvenih težav ne predstavlja realne nadomestne možnosti.

Ponudili so mu možnost, ki je nesprejemljiva z zdravstvenega vidika
Nekdanjemu delavcu policije, zaposlenemu na Ministrstvu za notranje zadeve, se je 31. avgusta lani iztekla najemna pogodba, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. Te pa niso želeli podaljšati, ker naj bi bili za najem stanovanja zainteresirani ljubljanski policijski uslužbenci. Stoodstotnemu invalidskemu upokojencu so ponudili vseljivo službeno stanovanje, ki pa se ne nahaja v prestolnici, torej v bližini potrebne zdravstvene nege, ampak v Logatcu, ki se nahaja približno 30 kilometrov stran.

Foto: YouTube/Planet TV

Zaskrbljeni Šalamun je povedal, da je bil zaradi stiske prisiljen iti v tožbo zoper deložacijo, ob tem pa je njegov 23-letni sin Rok Šalamun pripomnil, da se pri njem poraja občutek, da postopek na ministrstvu ni bil obravnavan korektno. Ob tem je poudaril, da sicer s prstom ne more pokazati na konkretno osebo in dodaja, da se ob vsem tem poraja občutek, da nekdo namensko onemogoča rešitev zadeve z razlogom ščitenja lastnih interesov ali interesov nekoga drugega.

Stanovanjska problematika se vleče skoraj štiri leta
Stanovanjska problematika se po besedah Šalamuna vleče vse odkar je v pokoju, torej približno štiri leta, kar se odraža na njegovem psihičnem počutju, saj marsikdaj zaradi skrbi sploh ne more zaspati. Glede na to, da je tako ali tako hud sladkorni bolnik, ima poškodbo hrbtenice, je doživel možgansko kap in ima probleme s popuščanjem ledvic, mu tovrstna situacija še dodatno najeda zdravje.

Šalamunu in njegovemu sinu stanovanje, veliko 57 kvadratov, pomeni vse, saj nimata finančnih sredstev, davčne oaze ali kakšnih stricev iz ozadja, ki bi lahko posredovali pri omenjeni problematiki. Šalamun je prepričan, da si po dolgotrajnem služenju državi zasluži stanovanje in dodal, da se je pozanimal, kaj bi selitev pomenila v pravnem vidiku. Ta bi v najem dobil stanovanje s profitno najemnino za obdobje enega leta. Žiga Planinec, generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije, je za Siol.net povedal, da v primeru Šalamuna ministrstvo ni ravnalo na nezakonit način in ob tem poudaril, da očitno ni upoštevalo drugih okoliščin primera. Po prepričanju Planinca je nujno, da se ne prezre človeškega vidika.

Foto: YouTube/PlanetTV

Policisti v slabšem položaju kot ostali uslužbenci v javnem sektorju
Po prepričanju Sindikata policistov Slovenije so pri stanovanjski ureditvi policisti v precej slabšem položaju kot drugi zaposleni v javnem sektorju, pri čemer jih najbolj jezi medsebojno razlikovanje med merili. Pri drugih državnih organih namreč velja, da lahko zaposleni v službenih stanovanjih ostanejo tudi po upokojitvi. Kljub temu, da je bil pravilnik, ki omogoča upokojenim policistom na MNZ najem stanovanj spremenjen in tudi dopolnjen junija lani, so v sindikatu kritično opozorili, da je bil pravilnik sprejet enostransko.

Gorenak napovedal obisk pri Šalamunu
Glede na to, da se je več kot 30 nekdanjih policijskih uslužbencev, med katerimi večino predstavljajo vojni veterani, znašlo v podobni situaciji, je Šalamun izpostavil, da se skupaj z nekaterimi sprašuje, kaj so počeli med leti 1989 in 1992. Kritično so se med drugim na situacijo odzvali poslanci največje opozicijske stranke SDS, Žan Mahnič, dr. Vinko Gorenak in mag. Branko Grims. Mahnič je kritično izpostavil, da se zanj ne zavzame nihče zaradi izvirnih grehov, med katerimi so, da je Slovenec, veteran vojne za Slovenijo, nemusliman in ni LGBT aktivist.

Gorenak pa je spomnil na dejstvo, da Slovenija nekdanjim agresorskim oficirjem JLA izplačuje visoke pokojnine, medtem ko upokojeni policist veteran in udeleženec krvave bitke pri Trzinu životari z nekaj več kot 700 evri pokojnine, ob neizmerno hudem zdravstvenem stanju pa ga še mečejo iz stanovanja. Včeraj pa je Gorenak napovedal, da bo Šalamuna danes obiskal, saj mu želi pomagati, in obenem objavil poziv za pomoč vsem dobrim ljudem.

N. Ž.