fbpx

Na RTV je pred volitvami postalo napeto in vroče, kajti Igor Kadunc vidi le sebe kot primernega direktorja

Nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

RTV Slovenija postaja pravo bojišče za zasedbo prestola novega direktorja. V igri so tri imena, obstoječi direktor Igor Kadunc, kandidatka KUL-a Natalija Gorščak in kandidat SMC Andrej Grah Whatmough. Kot poroča Požareport, Grah Whatmoughu manjka samo en glas, a se Kadunc bori z “vsemi štirimi”.

V ponedeljek bo potekalo glasovanje o novem direktorju nacionalne televizije. Med kandidati je sedanji direktor Igor Kadunc, kandidirata pa tudi Natalija Gorščak in predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough. Po poročanju Požareporta so razmere izjemno zaostrene, prav tako pa se naj bi dogajali tudi hudi spopadi v zakulisju. Bodoči direktor mora zbrati 15 glasov svetnikov programskega sveta za izvolitev.

Požar navaja, da ima predsednik nadzornega sveta Grah Whatmough zagotovljenih 14 glasov, kar pomeni, da potrebuje le še enega. Grah Whatmough je bil izvoljen kot član programskega sveta na predlog SMC, pri kandidaturi za direktorja pa je, po navajanju portala, neuradni kandidat vladne koalicije. Kandidat bi tako po vsej verjetnosti lahko dobil glasove s strani Roka Hodeja (SMC), Petre Ložar (SMC) in Marije Matilde Ocvirk Orešnik (ZDUS), ki bi sicer že novembra “morali” glasovati proti Kaduncu, pa so se potem pod pritiski opozicije in medijev pa tudi zaradi medsebojnih obračunov vzdržali glasovanja.

Tabela glasovanja (Vir: Demokracija)

Kadunc vidi le sebe kot primernega direktorja

Programski svetnik Hodej naj bi se kljub temu, da ga je podprl SMC, postavil na stran Kadunca, saj je mnenja, da Grah Whatmough nima dovolj formalnih izkušenj za vodenje “velikega javnega zavoda RTV”, čeprav je že vrsto let predsednik nadzornega sveta RTV. Nasprotno pa Hodeju ni bilo sporno, da je Kadunc ob svoji prijavi priložil le potrdilo o hitrem tečaju francoščine iz leta 1981, kljub zahtevi o pravem potrdilu o znanju tujega jezika. Po Požarjevih informacijah naj bi Kadunc številnim programskim svetnikom pisal negativno mnenje o Grah Whatmoughu in Gorščakovi, saj vidi le sebe kot primernega direktorja, kljub ogromnim izgubam, ki jih je javna televizija pridelala.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc (Montaža Demokracija: iStock, STA)

Kadunc celo napoveduje izpodbojne tožbe na upravnem in delovnem sodišču, če bo za generalnega direktorja RTV izbran kdo drug. Požarjevi viri še navajajo, da so nekateri programski svetniki prejeli tudi anonimke o Grahu Whatmoughu, za katerimi pa naj bi, tako se govori glede na vsebino anonimk, stala Kadunc ali Gorščakova. Z njegove strani naj bi šlo za močno lobiranje in prepričanje, da bodo programski svetniki glasovali zanj in ne za Gorščakovo, sicer kandidatko koalicije KUL. Zagotovitev za ponovno kandidaturo pa naj bi si pridobil kar pri Petri Bezjak Cirman, ki je predsednica Sveta delavcev na RTV in žena urednika portala Nezenzurirano Primoža Cirmana.

Natalija Gorščak (Foto: STA)

Požar navaja, da so Gorščakovo odpustili zaradi nesposobnosti
Medtem ko Gorščakova kandidira za direktorico RTV, je bila po navedbah Požarja odpuščena zaradi nesposobnosti. “Pojavil pa se je tudi dokument iz arhiva RTV Slovenija (sicer zelo slaba kopija), ki priča o tem, kako so Nataliji Gorščak, sedanji direktorici TVS in kandidatki za generalno direktorico RTV, pred leti na RTV (2003-04) odpovedali pogodbo o zaposlitvi, iz razloga nesposobnosti,” je zapisal. Gorščakova naj bi se tako na RTV vrnila pod vodstvom nove direktorice Ljerke Bizilj, ki je postala njena pomočnica in desna roka, v času mandatarstva Marjana Šarca pa jo je nadomestila, saj je Biziljevi po Požarjevih navedbah “zabila nož v hrbet”.

Sara Rančigaj