fbpx

O napakah kampanje ZA ali zakaj jim kampanja ni uspela?

Pobudniki referenduma so uspeli, kljub temu da so javnomnenjske raziskave, dominantni mediji in vladajoča politika napovedovali drugače. Odzivi na presenetljiv rezultat so nemudoma po razglasitvi deževali na obeh straneh, tako med tistimi, ki so glasovali ZA, kot med tistimi, ki so obkrožili PROTI.

»Jasno je, da je za večino državljanov poseganje v temeljne institucije, kot je družina, nesprejemljivo,« meni Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije. Pravi, da je rezultat kljub temu nekoliko presenetljiv, sicer ne v smislu večinskega nasprotovanja spornemu zakonu, ampak v smislu doseženega zavrnitvenega kvoruma (tj. števila udeležencev referenduma).

Aleš Hojs si rezultat razlaga kot posledico tega, da je velika večina Slovencev in Slovenk uporabila zdrav razum, zasluge pa gredo po njegovem predvsem civilni družbi, ki je opravila izjemo delo. Izpostavlja predvsem Koalicijo »Za otroke gre!« z Alešem Primcem in Metko Zevnik, pa tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve: »Vse te organizacije so pozivale ljudi, naj gredo na volitve in obkrožijo to, kar jim veli razum.«

Napake kampanje »Čas je ZA«
Tomšič meni, da se organizatorjem kampanje »Čas je ZA« ni obrestovala ne podpora vladajoče politike in ne podpora dominantnih medijev, saj so to volivci občutili kot vsiljevanje. Hojs po drugi strani meni, da je tabor ZA naredil napako, saj je od samega začetka nastopal izključevalno. »S strani desnih strank in s strani civilne družbe je bilo večkrat ponujen sprejem zakona, ki bo omogočil vse pravice, ki bi jih tisti, ki živijo v istospolnih partnerstvih radi imeli – bilo je popolnoma nepotrebno, da so silili z nekim protinaravnim zakonom, ki izenačuje moža in ženo z osebo 1 in osebo 2.«

Ali se obeta padec Cerarjeve vlade?
Oba se strinjata, da kljub temu da gre za velik udarec vladi Mira Cerarja, to še zdaleč ne pomeni njenega konca. Ravno nasprotno, Hojs pravi, da bodo leve politične sile sedaj strnile vrste in še bolj zaostrile ideološki boj.

Aleš Primc, nova politična sila na obzorju?
Hojs na vprašanje, kako komentira govorice, da bo Aleš Primc po uspešnem referendumu ustanovil svojo stranko, pravi, da je o tem prerano govoriti, da pa bi jo gotovo znal voditi, kar je že večkrat dokazal.

Žiga Korsika