fbpx

Slovensko sodstvo je s številnimi škandali samo sebi uničilo ugled

Vrhovna sodnika Nina Betetto in Branko Masleša. (Foto: STA)

Pri Vrhovnem sodišču Republike Slovenije so te dni izpostavili, kako je po podatkih anket evropskega barometra zaupanje v slovensko pravosodje v primerjavi z letom 2016 opazno višje, in poudarili, kako je po drugi strani zaupanje v vlado in parlament na psu. Za podkrepitev svoje trditve niso primerjali podatkov iz leta 2016 z najnovejšimi raziskavami javnega mnenja, temveč so samo prilepili graf. A podatki kažejo, da več sodelujočih v javnomnenjski raziskavi Evrobarometra v letu 2021 zaupa desnosredinski vladi Janeza Janše, kot pa jih je zaupalo levi vladi Mira Cerarja. Rezultati anket kažejo tudi, da v Sloveniji ni več neodločenih, ravno ti pa so v veliki večini izrazili zaupanje v vlado. Kar 75 odstotkov tistih, ki pred petimi leti niso vedeli, ali zaupajo vladi ali ne, je povedalo, da po najnovejših raziskavah javnega mnenja vladi zaupa.

“Veseli nas, da nekatere najodgovornejše osebe za stanje v naši državi skrbi uspešnost delovanja slovenskega sodstva, a statistike so različne, mnoge kažejo tudi opazen napredek zaupanja javnosti v sodstvo, ki se je v zadnjih petih letih dvignilo za več kot 50 odstotkov,” so sporočili na uradnem Twitter profilu Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, kjer so primerjali izsledke Evrobarometra o zaupanju v sodstvo v Sloveniji leta 2016 in 2021. Pri tem je Vinko Gorenak zapisal, da si morajo ugled prislužiti. “Visok ugled si morate pridobiti z neodvisnim in poštenim sojenjem. Tako pa poglejte zadnji primer Jankovića ….zastaranje. Ali pa sojenje in obsodbe za dejanje, ki ni KD v primeru JJ….odločitev US.”

Zatem so nadaljevali s komentarjem dveh grafov Evrobarometrovih anket o zaupanju v slovensko vlado in parlament iz leta 2021. “Očitno tudi sodstvo nosi težo splošnega nezaupanja v institucije. Vprašamo se lahko, koliko k temu prispeva dostikrat nespoštljiv odnos predstavnikov drugih dveh vej oblasti do sodišč in konstantno rušenje vseh pozitivnih dosežkov.”

Da si manipulacijo s podatki privoščijo na Vrhovnem sodišču, je naravnost sramotno. Zaupanje slovenskih anketirancev v parlament in vlado ni bilo nikoli zares visoko, a v primerjavi s podatki iz 2016 je zaupanje v delo vlade leta 2021 večje, kot je bilo leta 2016. Leta 2016 je 16 odstotkov vprašanih zaupalo slovenski vladi, 80 odstotkov ji ni zaupalo, 4 odstotki pa niso vedeli, ali ji zaupajo ali ne. V barometru leta 2021 je vladi zaupalo 19 odstotkov vprašanih, ni pa ji zaupalo 81 odstotkov vprašanih. Neodločenih leta 2021 ni bilo. Skupni seštevek je tako vsekakor v prid vlade.

Rezultati zaupanj v vlado Evrobarometra iz leta 2016 (vir: Evrobarometer)

Po drugi strani je po podatkih Evrobarometra iz 2016 slovenskemu parlamentu zaupalo 12 odstotkov vprašanih, 83 odstotkov jih ni zaupalo. 5 odstotkov vprašanih pa ni vedelo, ali zaupa slovenskemu parlamentu. Po petih letih rezultati ankete kažejo, da slovenskemu parlamentu zaupa 15 odstotkov vprašanih, 85 odstotkov pa je nezaupljivih. Skupni seštevek pokaže, da je vlada v primerjavi z rezultati pridobila 3/4 neodločenih, medtem ko je razmerje neodločenih glede zaupanja v parlament zgolj 3:2.

Rezultati zaupanj v vlado Evrobarometra iz leta 2021 (vir: Evrobarometer)

Leta 2016 je bila na oblasti vlada Mira Cerarja, ki so jo sestavljale SMC, DeSUS in SD. Med drugim so takrat v parlamentu izglasovali nezakonit odvzem poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Ustavno sodišče je kasneje odpravilo sklep državnega zbora in Janši vrnilo mandat, saj je bil zakon o poslancih, na katerega so se sklicevali v državnem zboru, neskladen z ustavo.

Če kaj, rezultati kažejo, da anketirani v Sloveniji več ne ostajajo neodločeni, temveč znajo jasno povedati, ali so za ali proti. Predsednik vlade pa se je tudi sam odzval na zapise vrhovnega sodišča. “Popolnoma enak argument kot l. 1988 pri JLA. Češ, javnost dvomi v brezmadežnost slavne armade zato, ker jo nekateri nebodijihtreba javno kritizirajo (te so potem aretirali in zaprli). Vemo vsi, kako se je tisto sprenevedanje končalo,” je zapisal Janša in spomnil na afero JBTZ. “Avtorji pa isti kot danes,” je še dodal premier in zaključil s ključnikom “Bavconovi”.

Ivan Šokić