fbpx

Obračun na morju: Hrvaški policisti kar trikrat pregnali slovenske policiste, ki so Hrvate nemudoma ubogali

Piranski zaliv. Foto: Wikimedia commons

Iz Zagreba so poslali sporočilo, da so slovenski policijski čolni 1. julija trikrat prešli sredinsko črto v Piranskem zalivu in s tem kršili mejno črto. Hrvaško notranje ministrstvo je zapisalo, da so hrvaški policisti slovenske opozorili, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah, le-ti pa so se nato umaknili na slovensko ozemlje.

Očitno je, da napetosti med Slovenijo in Hrvaško naraščajo ter da Hrvatje le govorijo o tem, da si želijo dobre sosedske odnose, delajo pa ravno nasprotno. S hrvaškega notranjega ministrstva je namreč že prišlo opozorilo, da bodo o tem domnevnem incidentu seznanili tudi hrvaško zunanje ministrstvo. Neodgovorno je, da se slovenska vlada še ni odzvala na omenjene incidente, ki jih beležijo Hrvatje, in podprla slovensko policijo, ki ji bodo Hrvatje sedaj očitno diktirali, kje se lahko in kje se ne smejo gibati. S tem se je pokazala brezhrbteničnost tako slovenske vlade kot policije, ki očitno brez besed uboga tudi tiste, ki ji sploh niso nadrejeni.

Panični: Hrvaška policija pazi na vsak trzljaj slovenske policije
In kaj se je pravzaprav dogajalo le nekaj dni po arbitražnem sporazumu v Piranskem zalivu? V prvem primeru so slovenski policisti hrvaško ribiško ladjo opozorili, da se nahaja v slovenskem morju. To opozorilo pa je bilo tudi vse, saj so nato slovenski policisti odšli. A jih je hrvaška policija nato opozorila, da so v hrvaških vodah, slovenska policija pa se je nato umaknila še pred njimi. Naslednji incident se je po poročanju STA zgodil že 15 minut kasneje, ko naj bi še en čoln slovenske policije zaplul 0,8 navtične milje v hrvaško teritorialno morje. Tudi tokrat so se Slovenci umaknili pred hrvaškimi policisti. Hrvaško notranje ministrstvo poroča, da je v tretjem primeru čoln slovenske policije plul proti hrvaški ribiški ladji, vendar so hrvaški kolegi naše opozorili, da so ti menda v hrvaških vodah. Slovenski policisti so še tretjič obrnili svoje plovilo in sledili opozorilu Hrvatov.

M. S.