fbpx

Lokalne volitve 2022: Velika mesta še naprej drsijo v socializem, podeželje center zdravega desno-sredinskega slovenstva

Ob 7. uri se je po Sloveniji v 47 slovenskih občinah odprlo 928 volišč za drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Med njimi je tudi šest od 12 mestnih občin, do konca glasovanja pa še vedno velja volilni molk.

Medtem ko so v 165 občinah od 212 župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah torej župane izbirajo danes. Med občinami, v katerih je za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer Maribor, Celje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, po podpisu v volilni imenik pa prejmejo glasovnico. Na njej bosta navedena županska kandidata, in sicer po vrstnem redu glede na izid glasovanja v prvem krogu volitev. Volivec glasuje tako, da obkroži številko pred imenom kandidata.

Podatki o županskih volitvah bodo na voljo v spletni aplikaciji
Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. Podatki o županskih volitvah bodo na voljo v spletni aplikaciji Državne volilne, kar pa ne velja tudi za izide naknadnih ali ponovnih volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Že čez dan pa bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11. ure bodo znani okoli poldne, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17. ure.

Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3.000 evrov.

Kranjski županski kandidat Bajec zadovoljen s potekom volilne kampanje
Kranjski županski kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec je svoj glas v drugem krogu županskih volitev oddal danes zjutraj skupaj s svojo soprogo v gasilskem domu v Britofu. Volilno nedeljo bo preživel z družino. Z volilno kampanjo je zadovoljen, glede volilnega izida pa optimističen.

Kot je ob bližajočem se zaključku volilne tekme za STA povedal Bajec, so njegovi občutki dobri. “Še vedno mislim, da bom jutri župan,” je dejal. Vesel je, da je bila volilna kampanja mirna, brez težav in nizkih udarcev. To je še posebej pomembno, ker se bo treba v ponedeljek ne glede izid usesti skupaj in začeti delati s skupnim ciljem v korist Kranja, je pojasnil.

Današnjo volilno nedeljo bo Bajec preživel skupaj s svojo družino. Tik pred zaprtjem volišč pa se bo odpravil v center Kranja v medijsko središče na Mestni občini Kranj, kjer bo na voljo za izjave. Njegovi podporniki bodo zbrani na sedežu kranjskega mestnega odbora SDS, kjer bodo zbirali podatke volilnih zaupnikov.

V Kranju danes volivci v drugem krogu županskih volitev izbirajo med kandidatom SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Bajcem ter kandidatom SD, aktualnim županom Matjažem Rakovcem.

29 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 10. ure prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah, poroča STA. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava sedem zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Volilna udeležba do 11. ure 10.24 odstotna
Po podatkih občinskih volilnih komisij je do 11. ure glasovalo 50.262 volilnih upravičencev, kar je 10,24 odstotka. Najvišja volilna udeležba do 11. ure je bila v občini Veržej (24,61 odstotka), najnižja pa v občini Jesenice (6,22 odstotka). Naslednji podatki o volilni udeležbi bodo znani okoli 17. ure.

Do 15. ure skupno 36 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 15. ure prejela 36 obvestil o domnevnih kršitvah, poroča STA. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava devet zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Do 16. ure 27,41-odstotna volilna udeležba

Do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 134.480 oz. 27,41 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila volilna udeležba 23,26-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

V Mariboru Arsenovič, v Celju kaže na zmago Šrota pred Kovčem, v manjših mestih dominira SDS

Največje presenečenje se je zgodilo v Celju, kjer je mladi socialisti Matija Kovač, ki sicer spada pod patronat stranke Levic po do sedaj preštetih glasovih dobil 58,43 odstotka glasov, aktualni župan Bojan Šrot, ki je na položaju že 24 let, pa 42,57 odstotka glasov.

S približno isto razliko je Franca Kanglerja v Mariboru premagal trenutni župan Saša Arsenović, razmerje je bila “slovenska tradicija” v razmerju med levico in desnico (60:40) .

V Kranju je v drugem krogu lokalnih volitev aktualni župan Kranja Matjaž Rakovec (SD) z 69 odstotki glasov premagal izzivalca Iva Bajca (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije), ki je prejel 31 odstotkov glasov – Bajec je sicer kandidiral na platformi vedno bolj pereče težave priseljevanja migrantov, ki izkoriščajo zakonodajo na področju prijave začasnih prebivališč.

V Novi Gorici je Samo Turel s podporo Gibanja Svoboda premagal trenutnega župana dr.Klemna Miklaviča, tradicionalno socialistično usmerjena Murska Sobota si je izvolila naslednika SD-jevega Aleksandra Jevška, ki je vmes postal minister. Novi župan bo Damjan Anželj prav tako iz kvote SD, ki je s 64,8 odstotka premagal kandidata SDS Andreja Mešiča.

V Krškem po več kot štirih desetinah preštetih glasovnic na županskih volitvah kaže na zmago Janeza Kerina. Po delnih neuradnih izidih Kerin z več kot 55 odstotki prejetih glasov vodi pred Dušanom Šiškom.

Desno-sredinski kandidati SDS pometli v manjših mestih

Velik udarec pa za bivšega političnega agitatorja in saboterja desnosredinske vlade Igorja Zorčiča, ki ga je v Brežicah premagal trenutni desno-sredinski župan s podporo SDS Ivan Molan.

V Destrniku je Vlasta Tetičovič Toplak, ki sta jo podprla SDS in SLS premagala Branka Horvata.

SDS-ov kandidat Matej Zorko je v Dornavi prepričljivo slavil proti Rajku Janžekoviću. 

V Lendavi je SDS-ov poslanec Janez Magyar premagal kandidata SD Ivana Koncuta.

Andrej Vrzel, ki je kandidiral s podporo SDS je premagal župana občine Sveti Jurij ob Ščavnici Antona Slano.

SDS-ova kandidatka Henrika Zupan je premagala Blaža Vebra in bo tako postala županja Krajnske gore.

Desno-sredinski kandidat Berto Menard je za las premagal Bogdana Lipovška in bo še naprej župan Logatca.